Οι κυπριακές τράπεζες αγνοούν την οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες

Οι κυπριακές τράπεζες αγνοούν την οδηγία για τις καταχρηστικές ρήτρες

Στα όσα θα πρέπει να γίνουν και να διαφοροποιηθούν προκειμένου τα δικαιώματα καταναλωτών όσον αφορά συμβάσεις τους με τραπεζικά ιδρύματα να τυγχάνουν ουσιαστικής προστασίας αναφέρθηκε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (Σ&Δ) στο πλαίσιο της κλειστής συζήτησης ”Οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών” που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ.

Στην αρχή της τοποθέτησης του, ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι το θέμα των καταχρηστικών ρητρών του είχε κινήσει το ενδιαφέρον από τον καιρό που ο ίδιος βρισκόταν στις ΗΠΑ. Ωστόσο με την επιστροφή του στην Κύπρο και έχοντας εις γνώση του ότι το κοινοτικό δίκαιο πρέπει να υπερισχύει του εθνικού δικαίου ο ίδιος θέλησε να εξακριβώσει και να διαπιστώσει πλήρως τα ισχύοντα τουλάχιστον για την περίπτωση της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία του 1993 -σχετικά με τις συμβάσεις στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τραπεζικές συμβάσεις- παρόλο που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου το 1996 εντούτοις δεν υπάρχει πλήρης εφαρμογή της.

Η εν λόγω Οδηγία, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, έρχεται να διασφαλίσει ότι ο ισχυρός, εν προκειμένου οι τράπεζες, δεν έρχεται να ασκήσει την ισχύ του επί του ανίσχυρου δηλαδή επί του καταναλωτή. Μάλιστα, μετά από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι η Κύπρος αποτελεί περίπτωση όπου παρατηρείται μαζική, συστηματική και διαχρονική παραβίαση της συγκεκριμένης Οδηγίας υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο διερεύνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν μη αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας αυτής περί καταχρηστικών ρητρών.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ο Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία με δική του πρωτοβουλία συμπεριλήφθηκε αναφορά για την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών. Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε επίσης ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες μεταξύ των οποίων και οι Κύπριοι είναι υπό δυσμενή διάκριση όσον αφορά αυτό το θέμα εξηγώντας ότι σε άλλα κράτη μέλη τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη διευθετηθεί.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω δημόσια συζήτηση αποτελεί την τρίτη μιας σειράς συναντήσεων που το Γραφείο του ΕΚ στην Κύπρο θα διοργανώσει κατά το τρέχον έτος με όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές.  Στη σημερινή συνάντηση προσκλήθηκαν φορείς και οργανωμένα σύνολα που ασχολούνται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την προστασία του καταναλωτή.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα