Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο ιστορικό σχολείο της Φανερωμένης

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο ιστορικό σχολείο της Φανερωμένης

 


Θερμή υποδοχή με ασημένιο «καπνιστομέρρεχο», σύμβολο από την εκκλησιαστική  και πολιτισμική παράδοση της Κύπρου, επιφυλάχτηκε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο  και τη συνοδεία του κατά την επίσκεψή τους στο Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Φανερωμένης, πριν από λίγες μέρες και στα πλαίσια της επίσκεψης του στην Κύπρο 21-28 Οκτωβρίου, αφού προηγήθηκε  προσκύνημά τους στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης.  Στη σημαιοστολισμένη και στρωμένη με μυρσίνη είσοδο του μεγαλεπήβολου νεοκλασικού κτιρίου ενός από τα αρχαιότερα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, αντιπρόσωποι των μαθητών, των διδασκάλων, καθηγητών και του προσωπικού των Σχολείων, της ΟΕΛΜΕΚ, του Συνδέσμου Γονέων και του Συνδέσμου Αποφοίτων Παγκυπρίου Γυμνασίου Φανερωμένης απηύθυναν θερμό καλωσόρισμα στους ξεχωριστούς επισκέπτες.

Η επίσκεψη αυτή του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία τις μέρες μας που το ιστορικό και ακτινοβόλο αυτό εκπαιδευτήριο, ευρισκόμενο άλλοτε στο αστικό κέντρο τ  ης Λευκωσίας, λόγω των δικοινοτικών διαταραχών και κυρίως των τραγικών γεγονότων του 1974, χαρακτηρίζεται πια ακριτικό σχολείο, αφού η Φανερωμένη μεταβλήθηκε σε παραμεθόρια περιοχή. Από το Δημοτικό και το Παγκύπριο Γυμνάσιο Θηλέων Φανερωμένης είτε Μεικτό Γυμνάσιο Φανερωμένης (όπως διαμορφώθηκε  μετά την τουρκική εισβολή για να στεγάσει τα εκτοπισμένα παιδιά), μετατράπηκε σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο. Και η σημερινή του αποστολή, η δημιουργία ενός κόσμου συνύπαρξης και συνδημιουργίας, μέσα από μια διαχρονική πορεία, βασισμένη σε ήθη και ιδεώδη, σε δημοκρατικές αξίες, στάσεις και πεποιθήσεις.

Μια δεύτερη, με ενθουσιασμό υποδοχή επεφύλαξαν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Φανερωμένης στον Αρχιεπίσκοπο και τη συνοδεία του κατά την είσοδό τους στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν την σύντομη εκδήλωση που ετοιμάστηκε προς τιμή τους.

Ιδιαίτερα εγκάρδιοι και ενθουσιώδεις οι χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Κεντρικού Μαθητικού Συμβουλίου Συμεών Πασενίδη, μαθητή της Γ’1, την Διευθύντρια του Σχολείου κ. Ευτυχία Καλλεπίτη και τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ κ. Δημήτρη Ταλιαδώρο.

Ακολούθησαν «αι Νουθεσίαι» του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής με σημείο αναφοράς την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού προς την οικουμένη σε τομείς της διανόησης, της τέχνης, της δημοκρατίας. Δεν παρέλειψε να ευχηθεί για να επικρατήσει το δίκαιο και η αλήθεια και, με τη βοήθεια του Θεού, τα παιδιά και όλος ο λαός να ζήσουν σε μια ενωμένη Κύπρο.

Οι μαθητές και μαθήτριες, πειθαρχημένοι, άκουαν τον Αρχιεπίσκοπο με απόλυτο σεβασμό και προσήλωση, γεγονός που προκαλούσε την αίσθηση της μεταλαμπάδευσης  του ελληνικο-χριστιανικού πολιτισμού και ιστορίας σε άλλους λαούς και εθνικότητες.

«Ποτέ δεν περίμενα ότι θα είχα μπροστά μου τόσο ήσυχα και προσηλωμένα παιδιά…», είπε με συγκίνηση ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εντυπωσιάζοντας τα παιδιά αλλά και όλους τους παρευρισκομένους με την απλότητα της συμπεριφοράς και του λόγου του.

Ιδιαίτερα συγκινητικά στιγμιότυπα αποτέλεσαν οι απαγγελίες από μαθητές του Γυμνασίου, ποιημάτων του Κωστή Παλαμά και Οδυσσέα Ελύτη.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με το Κοντάκιο Ευαγγελισμού «Τὴ ὑπερμάχω Στρατηγῷ», τον εθνικό ύμνο του αγωνιστικού Βυζαντίου, που όλα τα χείλη έψαλλαν με απόλυτη θρησκευτική και εθνική ευλάβεια. Το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Σχολείο στο οποίο σήμερα συνυπάρχουν Κυπριόπουλα και Ελληνόπουλα του Πόντου μαζί με παιδιά άλλων εθνικοτήτων, πιστό στην πορεία που χάραξε με την ίδρυσή του το 1859 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Α΄,  για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι η ελληνική ιστορία και πολιτισμός ενώνει όχι μόνο τους απανταχού Έλληνες αλλά και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη γόνιμη και ειρηνική πολιτιστική συνύπαρξη με άλλους πολιτισμούς.

Αναστασία Ασλανίδου


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα