`Ο Ερτογάν μας υπαγόρευσε αλλαγή πορείας στο Κυπριακό

`Ο Ερτογάν μας υπαγόρευσε  αλλαγή  πορείας  στο Κυπριακό


05 Σεπτεμβρίου, 2014

Αυτού Εξοχότητα  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύριο Νίκο Αναστασιάδη

Λευκωσία

 

Φίλτατε Πρόεδρε,

 

Με τον πιο επίσημο τρόπο, η Τουρκία,  δια στόματος του Προέδρου της,  μας έχει κλείσει ερμητικά τον δρόμο προς δίκαιη και βιώσιμη λύση.  Έχει καταστήσει  τις συνομιλίες  γράμμα κενό. Δεν τους άφησε ουδέ ίχνος  ωφέλιμης προοπτικής, σκοπιμότητας, ή ελπίδας.   Τις έχει τροχιοδρομήσει προς  σίγουρο όλεθρο μας και στον οριστικό αφανισμό του Κυπριακού Ελληνισμού.

Ταυτόχρονα η ξεκάθαρη αυτή εχθρικότατη θέση της Τουρκίας που έχει αγανακτήσει όλους μας,  θέτει τον κάθε Έλληνα Κύπριο αλλά και κάθε Έλληνα,  ενώπιον των ευθυνών μας και υπαγορεύει στον κάθε ένα μας, την υποχρέωση να ενεργήσει έκαστος στο μέτρο του δυνατού για  να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια σωτηρίας της μικρής μας πατρίδας η οποία αντιμετωπίζει σήμερα  τον έσχατο  των  κινδύνων.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρούσα μας επιστολή.

Μας πέταξε κατάμουτρα και ολοκάθαρα τα τερατώδη στρατηγικά τους σχέδια σε βάρος της Κύπρου και το ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στόχος τους δεν είναι  άλλος παρά  μόνο  μια συμφωνία που θα την υπαγορεύσουν σουλτανικά οι ίδιοι και θ’ αποτελεί ένα πιο σίγουρο, αυτή τη φορά,  και πιο αποτελεσματικό σκαλοπάτι, από εκείνο της Ζυρίχης/Λονδίνου, ως εφαλτήριο προς την οριστική, ολοκληρωτική τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, σε προβλεπτό, σύντομο μάλιστα μέλλον,  με τη ξεδιάντροπη προτροπή της αύξησης του παράνομου εποικισμού  και συνοδευόμενου με την  υπηκοότητα στους εποίκους.

Το νερό θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα   

Με την έλευση δε του νερού από την Τουρκία που θα μετατρέψει  τη Μεσαορία και τις άλλες εύφορες περιοχές των κατεχομένων μας  σε  απέραντα περβόλια,  θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας οπότε θα φέρνουν συνέχεια  περισσότερους εποίκους.   Πρέπει να το κατανοήσουμε ότι  το νερό θα το χρησιμοποιήσουν ως ένα πρόσθετο φοβερό όπλο σε βάρος μας.

Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρήν αμφιβολία για τα ξεκάθαρα αυτά καταστροφικά για μας  στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας.  Και φυσικά δεν μπορούμε παρά να  διαφωνούμε έντονα και έχουμε χρέος έναντι και των παιδιών μας,  ν’ αντιδράσουμε και μάλιστα  αμέσως διότι διαφορετικά προσφερόμεθα οικειοθελώς ως πρόβατα επι σφαγήν.

Πρέπει ν’ αλλάξουμε,  το ταχύτερο δυνατό,  πλεύση, Πρόεδρε.

Είναι λογικό  ή δυνατό ν’ αναμένουμε ποτέ ότι μετά από όλα αυτά τα απροκάλυπτα   που με τόσο θράσος μας  προδιέγραψε ο παράνομος εισβολέας μέσα στο σπίτι μας, ότι  θα ήτο ποτέ δυνατό να τολμούσε ένας οποιοσδήποτε  ΤΚ ηγέτης, εγκάθετος όπως πάντα φυσικά της Τουρκίας, ο οποίος σε διαπραγματεύσεις  όπως αυτές που διεξάγονται,  έστω και κατά διάνοια,  ν’   αλλάξει  ουδέ κατά ένα ιώτα αυτά που μας  έφτυσε κατά πρόσωπο εδώ στη Λευκωσία  ο Πρόεδρος της Τουρκίας;  Και φυσικά δεν είναι νέα όλα αυτά.  Απλώς  τα επανέλαβε για χιλιοστή φορά, όπως τα είχε, άλλωστε, κωδικοποιήσει με το πρόσφατο 105 σελίδων επίσημο έγγραφο της 23.6.2014 προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει  ο καθένας μας να το διαβάζει κάθε πρωί για ξεκίνημα και για να φορτίζουν οι μπαταρίες της οργής μας αλλά και του αυτοσεβασμού μας.

Με ποιον επομένως στόχο και με ποιαν ελπίδα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις;

Πρέπει ν’ αναζητήσουμε, κύριε Πρόεδρε, νέα πορεία, και υπάρχει και είναι ελπιδοφόρος, όπως σας είχαμε πρόσφατα ενημερώσει.

Η  Τουρκία  βρήκε την Κύπρο μικρή και την μεταχειρίζεται ως κλοτσοσκούφι.

Γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις του ΟΗΕ του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ καθώς και τους διεθνείς νόμους,  τα  ανθρώπινα  δικαιώματα ακόμη και τις ίδιες τις δικές της συμβατικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.   Δυστυχώς βρίσκει πλάτες από τους συνενόχους της, σ’ αυτή την επαίσχυντη νοοτροπία.

Ισχυρούς   Συμμάχους

Χρειαζόμαστε ισχυρούς συμμάχους που σε άλλες εποχές ήταν δύσκολο, μάλλον αδύνατο να εξασφαλίσουμε.  Σήμερα όμως για πρώτη φορά στην ιστορία της η μικρή μας Νήσος έχει αποκτήσει το μέσο και τον τρόπο  να αποκτήσει ισχυρούς συμμάχους,  ικανοποιώντας τα συμφέροντα τους,  που είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος να τους κερδίσουμε.  Πρέπει χωρίς  καθυστέρηση  να προχωρήσουμε στην αναζήτηση και εξασφάλιση των  Συμμάχων με όπλο μας ακαταμάχητο τον Θεόπεμπτο θησαυρό των υδρογονανθράκων μας που είναι ικανός να μας κερδίσει τους  ισχυρούς συμμάχους και δι’ αυτών τη σωτηρία μας.

Θα επικαλεσθούμε εισηγήσεις που έχουμε ξανά υποστηρίξει αλλά δεν θα κουραστούμε να τις επαναλάβουμε διότι φοβούμαστε ότι δεν έχουμε άλλην επιλογή  ή ελπίδα σωτηρίας.  Η  ιδιαίτερα δυσμενής κατάσταση που δημιούργησε η επίσκεψη Ερτογάν,  προστιθέμενη στη διαχρονική εξόφθαλμη εχθρική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος της  Κύπρου  μας επιβάλλει να  ανασυνταχτούμε.

Έχουμε σήμερα  στο πλευρό μας τη δεύτερη και μεγαλύτερη μητέρα,  την  ΕΕ, της οποίας είμαστε ισότιμο μέλος αλλά κυρίως διότι η ΕΕ   έχει τώρα απόλυτη, επιτακτική και επείγουσα ανάγκη  των αποθεμάτων της ΑΟΖ μας και μας χρειάζεται,  ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα με την Ουκρανία.

Και δεν υπάρχει καλύτερος εταίρος για μας στην προκειμένη περίπτωση, από κάθε άποψη.  Θα λύσει στο διηνεκές και το πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων μας υδρογονανθράκων που είναι το βασικό πρόβλημα κάθε βιομηχανίας.

Είναι η ώρα της Κύπρου  

Να προχωρήσουμε λοιπόν τάχιστα  σε μια Συμμαχία, όχι εμπορική συμφωνία, με την ΕΕ για συνεκμετάλλευση όλων των κοιτασμάτων της ΑΟΖ μας.  Είναι η ώρα της Κύπρου και είναι μοναδική, δεν θα υπάρξει άλλη.

Ν’ αναλάβουμε, δια της Συμμαχίας, να προμηθεύουμε, κατ’ αποκλειστικότητα,  στην ΕΕ όλη την παραγωγή μας σε υδρογονάνθρακες, στις τρέχουσες διεθνείς τιμές, μείον ένα μικρό συμβολικό ποσοστό.  Η ΕΕ επειδή βρίσκεται στη μεγάλη ανάγκη δεν θα θελήσει ούτε μπορεί να μας εκμεταλλευθεί, άρα θα έχουμε μαζί της ένα fair deal που θ’ αντέξει στο χρόνο.

Το να χρησιμοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες μας για τις ανάγκες της ΕΕ έχει και την ευλογία και την ανοικτή στήριξη των ΗΠΑ, όπως ξεκάθαρα ανάφερε ο Αντιπρόεδρος της Αμερικής κ. Joe Biden κατά την εδώ πρόσφατη επίσκεψη του.

Ως  αντάλλαγμα εμείς δικαιούμεθα και θα  απαιτήσουμε  δύο πράγματα που δεν  έχουν  κόστος  στην ΕΕ.  Και αν ακόμα  υπάρξει κάποιο κόστος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο τεράστιο όφελος που θα της προσφέρουμε.

1.       Να μας διασφαλίσει η ΕΕ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πάνω στην ΑΟΖ μας,  κάτι που θα είναι και προς το δικό της συμφέρον ως συνεκμεταλλευτών και αποκλειστικών αγοραστών.

2.      Να μας στηρίξει ανοικτά η ΕΕ  στο δίκαιο αίτημα μας για λύση του  Κυπριακού δια της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού  Κεκτημένου που θα είναι η ιδανική δημοκρατία για όλους τους Κυπρίους.  Για το πόσο καλό, δίκαιο και βιώσιμο είναι το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο έχουν οι  Ευρωπαίοι προσωπική πείρα  που είναι αρκετό πειστήριο για το δίκαιο αίτημα μας.

 

Εάν και όταν η ΕΕ, ως σύμμαχος μας πλέον, προβεί σε κατ’ ευθείαν και ανοικτά σε πρόταση στην Τουρκία για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου σ’ ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως λύση του Κυπριακού, η Τουρκία δεν θα μπορέσει  εύκολα να βρει πειστική δικαιολογία να το απορρίψει  χωρίς σοβαρές συνέπειες.   Θα της πει τότε  η ΕΕ, και ο κάθε λογικός και αντικειμενικός τρίτος, μα εσύ κυρία Τουρκία για δεκαετίες τώρα αγωνίζεσαι με νύχια και  με δόντια να επιτύχεις την ένταξη σου στην ΕΕ για να εφαρμόσεις αναγκαστικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη χώρα σου και είναι επομένως  καλό για σένα,  γιατί δεν είναι το ίδιο καλό και για τους ΤΚ;  Οπότε η Τουρκία  χάνει τον αέρα από τα πανιά της και θα βρεθεί σε  δύσκολη   θέση.   Δεν θα έχει πειστικήν απάντηση.  ΄Η θα παραιτηθεί από το αίτημα της για  ένταξη της στην ΕΕ, πράγμα που ασφαλώς δεν το θέλει, ή θα μείνει οικτρά εκτεθειμένη στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Όταν το Κυπριακό μπει σ’ αυτή την απλή λογική και ξεκάθαρη θέση και η διεθνής κοινή γνώμη ενημερωθεί ορθά πλέον για τις πραγματικότητες γύρω από το πρόβλημα μας, μακριά από τον λαβύρινθο και τις ατέλειωτες εποικοδομητικές ασάφειες των συνομιλιών, που όλα μαζί θα  διαψεύδουν παταγωδώς την πολύχρονη και  πολυδάπανη αχαλίνωτη  προπαγάνδα της Τουρκίας που έκανε το άσπρο μαύρο, θα σκεφθεί δύο φορές αν της συμφέρει να συνεχίσει το  επιθετικό  της παιγνίδι σε βάρος της Κύπρου, που θα δουλεύει σε βάρος της πλέον και θα της προκαλεί κόστος.

Και για να κάνουμε αυτό το κόστος ακόμη μεγαλύτερο να προχωρήσουμε στην έκδοση και ευρεία κυκλοφορία του βιβλίου που έχουμε εισηγηθεί πρόσφατα, στο οποίο να καταγράφονται, στις κυριότερες γλώσσες, όλες οι δηλώσεις των Τούρκων ηγετών για την Κύπρο και το κυπριακό.

Οι συνθήκες τότε, πιστεύουμε θα αλλάξουν άρδην όταν μάλιστα Κύπρος και Ελλάδα, όπως οφείλουν να πράξουν,  δηλώσουν απερίφραστα ότι εφ’ όσον το Κυπριακό είναι άλυτο η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ.

Και ΛΥΣΗ του Οικονομικού

Μια Συμμαχία, όπως την έχουμε προδιαγράψει, με την ΕΕ όχι μόνο θα μας βάλει στον ίσιο δρόμο στο Κυπριακό αλλά θα λύσει αυτόματα το τρέχον οικονομικό μας πρόβλημα και θα διανοίξει λαμπρό οικονομικό μέλλον για τη χώρα μας.  Με τόση φερεγγυότητα που θ’ αποκτήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, όταν θα έχει τη Συμμαχία με την ΕΕ στο χέρι, θα την τρέχουν οι δανειστές να την δανείσουν και θα μπορέσει έτσι άνετα  να  χρηματοδοτήσει την τεράστια βιομηχανία μας υδρογονανθράκων που θα μείνει στα χέρια των Κυπρίων και όχι των ξένων επενδυτών.

 Με βαθειά εκτίμηση

 Φώτος  Ια.  Φωτιάδης

 


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα