Ο ΚΟΤ ενημέρωσε την Κυβέρνηση για τις επαφές του στην Αίγυπτο

Ο ΚΟΤ ενημέρωσε την Κυβέρνηση για τις επαφές του στην Αίγυπτο

 

Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού στην Κύπρο από την Αίγυπτο και αντίστοιχα και η τουριστική συνεργασία Κύπρου –Αιγύπτου είναι από τους στόχους που έχει θέσει ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, σύμφωνα με τον Χρίστο Μούστρα Τουριστικό Λειτουργό Α’ του ΚΟΤ.

Ο κ. Μούστρας, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως μετά την επίσκεψη εντεκαμελούς κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο και τις εκεί επαφές ο ΚΟΤ ενημέρωσε ήδη τρία Υπουργεία (Τουρισμού, ΥΠΕΞ και Μεταφορών).

Ο εισερχόμενος τουρισμός στην Αίγυπτο, είπε, είναι αισθητά μειωμένος λόγω των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία χρόνια, όμως κατά την παρουσία της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο υπήρχαν ομάδες Κινέζων τουριστών στα αξιοθέατα όπως και στο ξενοδοχείο που διέμενε η αποστολή, γεγονός που αποδεικνύει ότι και άλλες αγορές μπορούν με συνεργασία να προωθηθούν και στις δύο χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση η κινεζική αγορά.

Με βάση τα πιο πάνω, οι επόμενες ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι, όπως είπε, η πραγματοποίηση FAM trips/ Presstrips με δημοσιογράφους και ταξιδιωτικούς πράκτορες προς τις δύο χώρες με στόχο την αύξηση των ταξιδίων μεταξύ των δύο χωρών.

Επίσης, είπε, η συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών πρακτόρων από τις δύο χώρες και της Egypt Air για προετοιμασία και προσφορά κοινού ταξιδιωτικού πακέτου Αίγυπτος – Κύπρος για προβολή σε αγορές όπως η Κίνα και άλλες.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, να διερευνηθεί η πιθανότητα διοργάνωσης του εξειδικευμένου φόρουμ για κρουαζιέρες CRUISE EAST MED FORUM στην Κύπρο.

Η μετάβαση της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κάιρο που αποτελείτο από επαγγελματίες του τουρισμού, έγινε κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου και της αιγυπτιακής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Μούστρα η πρώτη συνάντηση τύπου business to business (B2B) έγινε με τα γραφεία Misr Travel, Nasco tours,Tranco, Rapsody, National Travel Service, You Go Egypt, στην παρουσία εκπροσώπων της Egypt Tourism Federation, Egyptian Tourist Authority και Ministry of Tourism. Μεταξύ άλλων, όπως είπε, συζητήθηκαν η διοργάνωση ενημερωτικών επισκέψεων δημοσιογράφων και ταξιδιωτικών πρακτόρων από τις δύο χώρες, με σκοπό τη συγγραφή άρθρων και ετοιμασία ταξιδιωτικών πακέτων για τις δύο χώρες, η συνεργασία για προώθηση συνδυασμένων πακέτων Αιγύπτου / Κύπρου σε μακρινές αγορές όπως η Κίνα, που εξυπηρετούνται από την EgyptAir.

Συζητήθηκε ακόμη η αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών αφού στο παρόν στάδιο μόνο η Egypt Αir εκτελεί δρομολόγια μεταξύ Καΐρου και Λάρνακας, ενώ εξετάζεται και η προοπτική της σύνδεσης Αλεξάνδρειας με Πάφο ή Λάρνακα.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, συζητήθηκε η πιθανότητα επαναφοράς των μονοήμερων αεροπορικών εκδρομών από Κύπρο προς Κάιρο, οι οποίες ήταν δημοφιλείς ανάμεσα στους ξένους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο.

Η επίσημη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της οποίας προσφώνησε ο Ahmed Anter, First Under Secretary, Head of ECS και ο Πρέσβης της Κύπρου στο Κάιρο Χάρης Μορίτσης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επιθυμία των δύο πλευρών να ενισχύσουν περαιτέρω την τουριστική τους συνεργασία.

Ο κ. Μούστρας αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους υπάρχει έδαφος για συνεργασία και επί του θέματος υπάρχει συναντίληψη.

Ο κ. Μούστρας ενημέρωσε τα Υπουργεία και για την παρουσία που έγινε από κυπριακής πλευράς και συγκεκριμένα από τον Ζαχαρία Σιόκουρος για την πρόταση MARINEM (Μaritime Institute of the Eastern Mediterranean) για επαναφορά των κρουαζιέρων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου με διέλευση μέσω του Σουέζ (SuezCanal) και επιστροφή.

Η πρόταση του MARINEM περιλαμβάνει και τη διοργάνωση του Cruise East Med Forum στην Κύπρο.

Οι Αιγύπτιοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού και Egyptian Tourist Authority, είπε ο κ. Μούστρας, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για συνεργασία, η οποία αποτυπώνεται και στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης.

Categories: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ