Ο Κ. Μαυρίδης καταγγέλλει το έγκλημα του εποικισμού στο διεθνές δικαστήριο

Ο Κ. Μαυρίδης καταγγέλλει το έγκλημα του εποικισμού στο διεθνές δικαστήριοΠρόσθετη υποβολή στοιχείων από τους Κοινοτάρχες Πανάγρων, Μύρτου, και Βασίλειας για το φράγμα στα κατεχόμενα

 

Τον Ιούλιο 2014,  με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ και S&D) υποβλήθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίου (Χάγη) φάκελος με στοιχεία για το συνεχιζόμενο έγκλημα πολέμου του εποικισμού στην Κύπρο και ζητώντας την ποινική δίωξη των υπεύθυνων Τούρκων αξιωματούχων, στρατιωτικών και πολιτικών. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται ο συνεχιζόμενος μαζικός εκτοπισμός του γηγενούς πληθυσμού, η εθνική εκκαθάριση και ο εποικισμός που διαπράττεται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.

Οι κοινοτάρχες των κατεχόμενων χωριών Πάναγρα, Βασίλεια και Μύρτου υπέβαλαν πρόσθετη επιστολή με σχετικά στοιχεία γύρω από το Φράγμα νερού στα Πάναγρα. Μετά την αρχική καταγγελία, η Τουρκική κυβέρνηση με στόχο την πλήρη επιβολή της επικυριαρχίας της στο υπό κατοχήν μέρος, χρηματοδότησε την κατασκευή ενός συγκριτικά γιγάντιου έργου ύδρευσης που αποτελείται κυρίως από την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 80 χιλιομέτρων ο οποίος συνδέει την Τουρκία με την Κύπρο και του φράγματος στα Πάναγρα.

Τα εγκαίνια του «έργου του αιώνα» όπως το χαρακτήρισαν Τούρκοι αξιωματούχοι,  πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2015. Ένα έργο τέτοιων διαστάσεων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου επιδιώκει στην οριστική αποξένωση των νόμιμων κατοίκων και ιδίως  των άμεσα επηρεαζόμενων τριών χωριών Πάναγρα, Βασίλεια και Μύρτου.  Σύμφωνα με το Καταστατικό του Δικαστηρίου, ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου που διαπράττεται με τη μεταφορά πληθυσμού από την κατοχική δύναμη σε υπό κατοχή περιοχή άλλης χώρας, όπως διέπραξε η Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου. Ωστόσο,  έγκλημα εποικισμού αποτελεί και η δημιουργία υποδομών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αγωγού και του φράγματος που η Τουρκία έφτιαξε στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου για περαιτέρω εμπέδωση του παράνομου ελέγχου που ασκεί και την οριστική αποξένωση του γηγενούς πληθυσμού. Το έργο αποτελεί αυτόδηλη μαρτυρία και απόδειξη διάπραξης του εγκλήματος του εποικισμού με υπαίτιους Τούρκους αξιωματούχους.  Αυτά τα στοιχεία έχουν παραθέσει με επιστολή τους προς το Δικαστήριο οι τρεις Κοινοτάρχες εκ μέρους των επηρεαζόμενων κατοίκων των χωριών.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα