Ο Μάρτιος αφιερωμένος στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο Μάρτιος αφιερωμένος στον καρκίνο του παχέος εντέρου


 

Με το σύνθημα Ενωμένοι ενάντια στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου η Ευρωπαϊκή κοινότητα αφιερώνει τον μήνα Μάρτιο 2017 σε κινητοποήσεις και δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων στον καρκίνο αυτό, μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε από τη EuropaColon* το 2008, μέλος της οποίας είναι ο ΠΑΣΥΚΑΦ .

Η αλθέα, Ομάδα Αντιμετώπισης Γαστρεντερικών Καρκίνων του Παγκύπριου Σύνδεσμού Καρκινοπαθών και Φίλων, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου άλλως Ορθοκολικού Καρκίνου, ενημερώνει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και καλεί το κοινό άνω των 50 και άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου να συμβουλευθούν το γιατρό τους και να κάνουν προληπτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί κατά τουλάχιστον 30% και είναι ιάσιμος μέχρι και 80% όταν η διάγνωση γίνεται έγκαιρα.   Στην Κύπρο είναι ο 2ος σε συχνότητα καρκίνος σε άντρες και γυναίκες.

Κάθε χρόνο, περίπου 350 συμπολίτες μας διαγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου και περίπου 120 συμπολίτες μας πεθαίνουν από τον καρκίνο αυτό. Για αυτό το λόγο επιβάλλεται ο πληθυσμιακός έλεγχος μετά την ηλικία των 50 και η  συνέχιση του πληθυσμιακού προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης με παγκύπρια κάλυψη σύντομα κρίνεται ζωτικής σημασίας.

Το Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου ξεκίνησε πιλοτικά το 2013 και μέχρι σήμερα κάλυψε 12 κοινότητες στην Επαρχία Λάρνακας.  Είχαν προσκληθεί 10323 άτομα για έλεγχο και είχαν ανταποκριθεί 2641, ποσοστό 25.6%.  Έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα 209 θετικά αποτελέσματα.  Έγιναν μέχρι σήμερα 172 κολονοσκοπήσεις τα αποτελέσματα των οποίων περιλαμβάνουν 121 άτομα με πολύποδες και χαμηλού βαθμού δυσπλασίες, 12 άτομα με δυσπλασίες ψηλού βαθμού και 3 αδενοκαρκινώματα. ‘Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ξεπεραστεί το 60% της ανταπόκρισης’ δήλωσε η Δρ Αχιλλεούδη, Πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ σε χαιρετισμό της σε διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το Υπουργείο Υγείας.

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μήνα εμπίπτει και η εκδήλωση «Περπατώ και Προσφέρω 2017» που γίνεται σε συνεργασία με το Σωματείο των Lions Περπατώ και Προσφέρω για 2η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017. Στη Λευκωσία η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι με παζαράκι και εκπλήξεις στη Πλατεία του Σχολείου Φανερωμένης. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού κος Γιαννάκης Γιαννάκη θα απευθύνει το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας  και η πορεία θα ξεκινήσει στις 3:30μμ διασχίζοντας τις οδούς Λήδρας και  Ονασαγόρου. Στη Λάρνακα η πορεία θα γίνει το Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 10:00πμ στις οδούς Γρηγόρη Αυξεντίου και Αθηνών καταλήγοντας στις Φοινικούδες. Της πορείας θα ηγηθεί ο Έντιμος Υπουργός Άμυνας. Στην Πάφο Μέλη των Λεσχών Lions και του ΠΑΣΥΚΑΦ θα διαθέτουν κουπόνια των 2ευρώ το πρωινό του Σαββάτου 18 Μαρτίου στο Kings Avenue Mall. Στη Λεμεσό η πορεία θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, στις 11:00πμ στις οδούς Αρχ.Μακαρίου  ΙΙΙ, Αγ. Ζώνης με κατάληξη στο Διοικητήριο. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρία Άντρη Αναστασιάδου θα ηγηθεί της Πορείας.

Μέγας Χορηγός της αλθέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων και του ετήσιου προγράμματος δράσεων είναι η  Ασφαλιστική Εταιρεία Universal Life.

Παράλληλα ο ΠΑΣΥΚΑΦ, στοχεύοντας στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου συνεχίζει τη διαφωτιστική του δράση.  Όσοι Οργανισμοί, Εταιρείες, Οργανωμένα Σύνολα, Σχολεία, Κοινότητες και Χωριά θα ήθελαν να πραγματοποιήσουν διάλεξη ή να λάβουν φυλλάδια ή άλλη πληροφόρηση για το θέμα αυτό μπορούν να επικοινωνούν με τον ΠΑΣΥΚΑΦ στο τηλ. 22 345444.


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα