Ο τομέας του τουρισμού διαχρονικά έχει αδικηθεί

Ο τομέας του τουρισμού διαχρονικά έχει αδικηθεί

Το θέμα του All Inclusive επιβάλλεται να συζητηθεί στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Στη χώρα μας τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον τομέα του τουρισμού και είναι καιρός να το καταλάβουμε. Αυτό τόνισε σε συνέντευξη του στο EUROΚΕΡΔΟΣ ο Κώστας Κουμής, αντιπρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, σημειώνοντας παράλληλα την απογοήτευση για το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας καταγράφει 40 χρόνια ιστορίας στον τουρισμό «δυστυχώς συζητούμε ακόμη τα βασικά» .

Την ίδια ώρα τονίζει πως το All Inclusive δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα, απλά απαιτεί προσεκτική προσέγγιση και συζήτηση στα κορυφαία Ευρωπαϊκά όργανα.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως πολύ θετικό στοιχείο την κίνηση της κυβέρνησης για χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. «Αργήσαμε, ο τουρισμός άξιζε να αποκτήσει προσοχή εθνικής σημασίας πολύ νωρίτερα», τονίζει στην συνέντευξη που ακολουθεί.

 

 

Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος του ΚΟΤ για διατήρηση των αφίξεων στα περσινά νούμερα που ήταν της τάξης των 2,4 εκ. τουριστών;

Εάν μου θέτατε αυτή την ερώτηση κάποιους μήνες πριν θα σας έλεγα ότι η επίτευξη των περσινών αποδόσεων είναι ένα δύσκολος στόχος. Η επεξήγηση σ αυτό, είναι ότι είχε διαφανεί από νωρίς ότι μία από τις κυριότερες μας αγορές, η Ρωσική τουριστική αγορά που κατείχε πέρσι το 26% των συνολικών αφίξεων είχε εισέλθει σε περίοδο κρίσης, συνέπεια αρκετών παραγόντων. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι αρχικές εκτιμήσεις υπολόγιζαν μείωση των αφίξεων κατά 50% από την Ρωσική αγορά, κάτι που σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται σε 318000 τουρίστες. Μία τόσο μεγάλη απώλεια δύσκολα θα αναπληρωνόταν από τις υπόλοιπες αγορές. Όμως εργαστήκαμε σκληρά, συνεργαστήκαμε με όλους τους εταίρους με σκοπό την ελαχιστοποίηση της μείωσης από την Ρωσική αγορά και την παράλληλη άνοδο άλλων αγορών, και θα έλεγα ότι τα καταφέραμε. Η ρωσική αγορά κατέγραψε απώλειες τους πρώτους πέντε μήνες της τάξης του 18%, που είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη,  ενώ οι πλείστες άλλες αγορές καταγράφουν αύξηση με πιο σημαντική την αύξηση από το Η.Β. που είναι της τάξης του 16%, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι το 2015 ο συνολικός αριθμός αφίξεων θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

 

Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα αφίξεων τα τελευταία χρόνια; Πιστεύετε ότι ο πάλαι ποτέ στόχος των 3 εκατομμυρίων τουριστών μπορεί να επιτευχθεί;

Πράγματι η χώρα μας παραμένει καθηλωμένη εδώ και χρόνια περίπου στα 2.5 εκατομμύρια αφίξεις. Αυτό οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Η μη ανάπτυξη σε ικανοποιητικό βαθμό των ειδικών μορφών τουρισμού, τα κατά καιρούς προβλήματα αεροπορικής σύνδεσης, τα υψηλά τέλη αεροδρομίων που δεν είναι πάντα υψηλά καθώς ως γνωστό o διαχειριστής των αεροδρομίων προωθεί κατά περιόδους σχέδια κινήτρων, η μη ικανοποιητική διείσδυση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές αγορές, σε συνδυασμό με την ανάδυση και την άνοδο ανταγωνιστικών γειτονικών και όχι μόνο αγορών συνέτειναν στο να παραμένουμε προσκολλημένοι στα ίδια αυτά επίπεδα. Βεβαίως κατά την προσωπική μου άποψη, ο κυριότερος λόγος είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να προσδώσουμε λύσεις στο πρόβλημα της εποχικότητας. Εάν λάβουμε υπόψη ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η πληρότητα των ξενοδοχειακών μας μονάδων πλησιάζει το 100%, ουσιαστικά για να πλησιάσουμε τον πάλαι ποτέ στόχο των 3 εκατομμυρίων τουριστών θα πρέπει να προκαλέσουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ σίγουρα σ’ αυτό θα βοηθήσει και μία πιθανή αύξηση των κλινών.

 

Πιστεύετε ότι το πρόβλημα της εποχικότητας μπορεί να επιλυθεί;

Προσωπικά δεν πιστεύω στην απόλυτη επίλυση του προβλήματος, πιστεύω όμως στην άμβλυνση του, πιστεύω δηλαδή ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από το σύνολο των 2.5 σχεδόν εκατομμυρίων επισκεπτών μόνο το 13% επισκέπτεται τη χώρα μας την περίοδο Νοέμβριος – Μάρτιος, και από αυτούς το 89% δηλώνει ότι το βασικότερο κίνητρο επίσκεψης στη χώρα μας είναι το ήπιο κλίμα. Αυτή η απάντηση κατά την άποψη μου έχει βαθύ περιεχόμενο το οποίο αναλύεται σε δύο όψεις.

Πρώτο ότι το ήπιο μας κλίμα μπορεί να αποτελέσει την βάση για αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και από την άλλη καταδεικνύει ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε ή να προβάλουμε τις εξειδικευμένες μορφές τουρισμού επαρκώς, προκειμένου να βελτιωθεί η επισκεψιμότητα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω ουσιαστικά είναι ότι δηλαδή δεν έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε κάτι που να υπερισχύει ως κίνητρο επίσκεψης του ήπιου κλίματος.

Βεβαίως θα ήθελα να τονίσω ότι ως ΔΣ έχουμε αποδώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών προϊόντων, έχουμε θεσπίσει την λειτουργία θεματικών και διατμηματικών επιτροπών, είμαστε στη διαδικασία ετοιμασίας εξειδικευμένων εργαλείων προώθησης και άλλα.

Γενικώς για το θέμα της εποχικότητας θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ότι οι 6 μήνες υψηλής επισκεψιμότητας μπορούν να αυξηθούν σταδιακά. Απαιτείται όμως συλλογική προσπάθεια.

 

Κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων θίξατε την ανάγκη για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΤ. Θεωρείτε ότι η μείωση του προϋπολογισμού του ΚΟΤ έχει προεκτάσεις στις προσπάθειες προβολής της χώρας μας;

Είναι αλήθεια ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω ότι το 2009 ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ ανερχόταν στα 102εκ. ενώ φέτος είναι μόνο 50εκ. Σίγουρα αυτό έχει προεκτάσεις στις προσπάθειες προβολής της χώρας μας, καθώς είναι γνωστό,  ότι χωρίς χρήμα δεν μπορείς να αγοράσεις υπηρεσίες. Όμως ως ΔΣ, σε συνεργασία πάντοτε με τα αρμόδια τμήματα του οργανισμού προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες που θεωρητικά και πρακτικά κοστίζουν λιγότερα και είμαστε σε μία συνεχή προσπάθεια προώθησης της χώρας μας.

Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η χώρας μας ακολουθούσε και ακολουθεί αναγκαστικά πολιτικές λιτότητας λόγω της κακής πορείας των δημοσίων οικονομικών. Οπότε η μείωση του προϋπολογισμού ήταν αναπόφευκτη.

Επί της ευκαιρίας θα ήθελα να τονίσω ότι παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η κυπριακή οικονομία έχει περιέλθει σε ύφεση, ο τομέας του τουρισμού συνέχισε να κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την οικονομική του συνεισφορά να παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη. Ο τουρισμός απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί την ναυαρχίδα της κυπριακής οικονομίας, αν και διαχρονικά έχει αδικηθεί από το κεντρικό κράτος.

 

Τι εννοείτε λέγοντας «ότι ο τουρισμός έχει διαχρονικά αδικηθεί από το κεντρικό κράτος»;

Ο κυπριακός τουρισμός έχει πέραν των 40 ετών ιστορίας. Είναι γνωστό ότι οι βάσεις του κυπριακού τουρισμού είχαν τεθεί στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Εντούτοις, και ενώ όλα αυτά τα χρόνια ο τομέας του τουρισμού έχει αποδείξει πολλάκις το μέγεθος του και την τεράστια συνεισφορά του στην κυπριακή οικονομία, η οποία σύμφωνα με το World Travel and Tourism Council ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, δυστυχώς διαπιστώνω καθημερινά ότι συζητούμε ακόμη τα βασικά. Θεωρώ αδιανόητο για παράδειγμα να συζητούμε ακόμη με δυσπιστία την κατασκευή έργων όπως τα καζίνα, ή να κολλάμε σε λεπτομέρειες για την κατασκευή γηπέδου γκολφ σε μία περιοχή όπως η Αγία Νάπα που κατέχει τις περισσότερες τουριστικές κλίνες.  Επίσης θεωρώ αδιανόητο τουριστικές περιοχές που φιλοξενούν εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες να στερούνται βασικών υποδομών, όπως για παράδειγμα η περιοχή ‘Τάφοι των Βασιλέων στην Πάφο’ ή η περιοχή ‘Κάππαρης’ στο Παραλίμνι. Προσωπικά εντοπίζω καθημερινά δεκάδες κενά που έπρεπε να είχαν διορθωθεί από χρόνια. Θεωρώ επίσης αδιανόητο να εντοπίζουμε ακόμη και σήμερα δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους που χαρακτηρίζονται από δυσκολίες πρόσβασης ή και περιορισμένο ωράριο. Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι κενά εντοπίσαμε και στον ΚΟΤ. Προσωπικά είχα εκπλαγεί όταν διαπίστωσα ότι στον καθ’ ύλη αρμόδιο οργανισμό τουρισμού δεν υπήρχαν στοιχεία για το inbound traffic των ανταγωνιστικών μας αγορών, ή για το outbound traffic των κυριότερων μας αγορών, ή που δεν υπήρχε μία μέτρηση που να καταδεικνύει τον όγκο του All Inclusive. Τα παράδοξα είναι πολλά, όπως για μένα παράδοξο είναι και το γεγονός ότι διαχρονικά δεν μεριμνήσαμε η πρωτεύουσα μας, η Λευκωσία, να αποκτήσει τουριστική αξία και επισκεψιμότητα. Βλέπω όμως ότι γίνονται κάποιες κινήσεις από τον Δήμαρχο και το νυν Δημοτικό Συμβούλιο προς την ορθή κατεύθυνση και με κάνει αισιόδοξο.

Γενικά ομιλούντες ο κυπριακός τουρισμός απαιτεί μία ολική προσέγγιση, μία εθνική στρατηγική και θα έλεγα ότι θα πρέπει να καταγραφεί στα πολύ θετικά στοιχεία της κυβέρνησης η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό. Αργήσαμε, ο τουρισμός άξιζε να αποκτήσει προσοχή εθνικής σημασίας πολύ νωρίτερα.

 

Σχετικά με το All Inclusive, πως θα το χαρακτηρίζατε; Ευλογία ή κατάρα;

Προσωπικά με το θέμα του All Inclusive είχα ασχοληθεί αρκετά πολύ πριν τον διορισμό μου στο ΔΣ του ΚΟΤ. Το All Inclusive δεν είναι ούτε ευλογία ούτε κατάρα. Το All Inclusive είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής αγοράς και απαιτεί προσεκτική προσέγγιση. Γνωρίζουμε όλοι ότι ως προϊόν έχει ευνοηθεί από την οικονομική κρίση, και γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν έρευνες που καταδεικνύουν ότι είναι η πρώτη επιλογή στις οικογένειες με παιδιά. Από την άλλη γνωρίζουμε όλοι ότι η αυξανόμενη ζήτηση του είναι πιθανόν να οδηγήσει ολόκληρα τουριστικά θέρετρα σε μαρασμό. Προσωπικά έχω την άποψη ότι μπορεί να αποδεχθεί κάποιες προσεκτικές ρυθμίσεις. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αυξανόμενη ζήτηση του All Inclusive είναι ένα θέμα που απασχολεί και αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Ουσιαστικά πέραν απλών παρεμβάσεων καμία χώρα δεν το έχει αγγίξει δια το λόγο ότι το διεθνές επίπεδο ανταγωνισμού είναι πολύ υψηλό.

Θεωρώ ότι το All Inclusive θα πρέπει να αναδειχθεί πλέον ως Ευρωπαϊκό ζήτημα και να συζητηθεί στα κορυφαία όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως ΚΟΤ έχουμε κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση καθώς στην τελευταία σύνοδο του European Travel Commission (ETC) όπου συμμετείχα εγώ και η Αν. Γ.Δ. Αννίτα Δημητριάδου, ζητήσαμε την εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην επόμενη σύνοδο αλλά και την εκπόνηση σχετικής μελέτης από πλευράς ETC σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είναι ένας οργανισμός που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οπότε θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα η συζήτηση του θέματος θα προχωρήσει στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Πόσο σημαντική είναι η επιμόρφωση των επαγγελματιών του τουρισμού;

Η επιμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου και η ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης θεωρώ ότι είναι δύο στοιχεία που επιβάλλεται να ενδιατρίψουμε, και ως ΚΟΤ έχουμε κάνει αρκετές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και θα έλεγα ότι εντάσσονται στην πολιτική της εξωστρέφειας που έχουμε εξαγγείλει ως ΔΣ. Θα εξαγγείλουμε μεθόδους ανάπτυξης τουριστικής συνείδησης και επιμόρφωσης πολύ σύντομα.

 

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να μεταφέρετε στους επαγγελματίες του τουρισμού;

Τα πράγματα στον τουρισμό έχουν αλλάξει, ή ορθότερα οι εύκολες εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.  Το  επίπεδο ανταγωνισμού τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και μεταξύ των τουριστικών μονάδων έχει ανέβει κατακόρυφα, και πλέον η σημαντικότερη παράμετρος επιτυχίας είναι ο παράγοντας ποιότητα σε συνάρτηση πάντοτε με τον παράγοντα προβολή. Ο ξένος επισκέπτης ή και ο εγχώριος επισκέπτης αναζητεί πλέον υψηλή ποιότητα σε όλες τις πτυχές φιλοξενίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από του να προσφέρουμε ποιότητα, και θα έλεγα γνήσια φιλοξενία και αγάπη.

Τα περί διαχρονικής αδικίας που ανέφερα πιο πάνω σίγουρα προκαλούν απογοήτευση, θεωρώ όμως ότι με το πέρασμα του χρόνου η αδικία θα εξομαλυνθεί, εάν βεβαίως αντιληφθούμε όλοι την τεράστια αξία του τομέα του τουρισμού.

Στη χώρα μας τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον τομέα του τουρισμού και είναι καιρός να το καταλάβουμε.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα