Ο Τραμπ αναζητά Υπουργό Εξωτερικών

Ο Τραμπ αναζητά Υπουργό Εξωτερικών


 

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε για την οικονομική και στρατιωτική πολιτική της Κίνας στο κοινωνικό δίκτυο Twitter χθες, χωρίς να δείχνει διάθεση συμφιλίωσης μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν που θορύβησε το Πεκίνο.

Το ασυνήθιστο τηλεφώνημά του στην πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν την Παρασκευή κατέληξε σε διπλωματική διαμαρτυρία το Σάββατο, παρότι ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, υποβάθμισε τη σημασία του, λέγοντας ότι ήταν μια κίνηση αβροφροσύνης παρά μια δήλωση μεταστροφής της αμερικανικής πολιτικής ως προς την Κίνα.

Ο Τραμπ ωστόσο, ο οποίος υποσχέθηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία ότι θα αποκαλούσε την Κίνα χειραγωγό νομισμάτων, συνέχισε μέρος της σκληροπυρηνικής τακτικής του χθες.

“Μήπως μας ρώτησε η Κίνα αν ήταν εντάξει να υποβαθμίσει το νόμισμά της (καθιστώντας το δύσκολο για τις εταιρείες μας να είναι ανταγωνιστικές), να φορολογήσει βαριά τα προϊόντα μας που μπαίνουν στη χώρα τους (οι ΗΠΑ δεν φορολογεί εκείνους) ή να χτίσει ένα τεράστιο στρατιωτικό συγκρότημα στη μέση της Νότιας Σινικής Θάλασσας; Δεν νομίζω!”, είπε ο Τραμπ στο Twitter.

Το τηλέφωνο στην Ταϊπέι ήταν το πρώτο που έχει γίνει από νεοεκλεγέντα πρόεδρο ή πρόεδρο εν ενεργεία με ταϊβανέζο αξιωματούχο από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ έκανε στροφή στη διπλωματική αναγνώριση της Ταϊβάν το 1979, αναγνωρίζοντας το νησί ως τμήμα “της μιας Κίνας”.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν περιφέρειά της που έχει αποστατήσει. Ο Πενς κάλεσε το θόρυβο περί του τηλεφωνήματος με την “δημοκρατικά εκλεγμένη” Τσάι “πολύ κακό για το τίποτα” και επέρριψε ευθύνη για τη διαμάχη στα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι το τηλεφώνημα ήταν παρόμοιο με αυτό που έγινε μεταξύ του Τραμπ και του κινέζου πρόεδρου Σι Τζινπίνγκ μετά τις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. “Νομίζω ότι θα έλεγα απλώς στους ομολόγους μας στην Κίνα ότι αυτό ήταν μια στιγμή αβρότητας.

Ο Τραμπ και ο Πενς έχουν διεξαγάγει έως τώρα 50 συνομιλίες με αρχηγούς ξένων κρατών. Ο Πενς είπε ότι μίλησε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα το Σάββατο. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε χθες ότι η ομάδα μετάβασης του Τραμπ δεν είχε έρθει σε επαφή ακόμα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πληροφόρηση και συμβουλές προτού συνομιλήσει με ξένους ηγέτες.

Στο μεταξύ ο Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και πρύτανης της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, θα συναντηθεί με τον Τραμπ την Πέμπτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Τζούλι Χάνσκομ.

“Δεν υπάρχει συζήτηση περί θέσης στην κυβέρνηση Τραμπ”, είπε η Χάνσκομ. Ο Σταυρίδης ήταν μεταξύ των υποψηφίων για αντιπρόεδρος για την Χίλαρι Κλίντον, που πήρε το χρίσμα των δημοκρατικών στην κούρσα για την προεδρία.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα