Ο χρόνος θα δείξει πότε θα λήξει η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΕΥΡΩΚΟ

Ο χρόνος θα δείξει πότε θα λήξει η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΕΥΡΩΚΟ

 


«Αναγνωρίζω ότι σε μια συνεργασία με ένα μεγάλο κόμμα όπως ο ΔΗΣΥ υπάρχουν κίνδυνοι αφομοίωσης»

 

Η συνεργασία του ΕΥΡΩΚΟ με το ΔΗΣΥ από πού αρχίζει και που τελειώνει;

Θα έλεγα ότι η συνεργασία με τον ΔΗΣΥ έχει ως αφετηρία την απόφαση μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, να εργαστούμε από κοινού για να μηδενίσουμε τους κινδύνους που απειλούν τον λαό μας και να κάνουμε μια νέα αρχή στην πατρίδα μας. Η τραγική πραγματικότητα των συσσιτίων, της φτώχειας, της ανεργίας, της κοινωνικής εξαθλίωσης και της εθνικής υπονόμευσης, μας υποχρέωσε να αφήσουμε πίσω μας τις διαφορές και το διχαστικό παρελθόν. Χωρίς το κάθε κόμμα να εγκαταλείπει τις θέσεις του, επενδύσαμε σε αυτά που μας ενώνουν και εδραιώσαμε μια ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία. Δεν θα ήμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι η συνεργασία αυτή κινείται πάνω στο εξελικτικό φιλοσοφικό σύστημα του Χέγκελ «Θέση – Αντίθεση – Σύνθεση». Στα πλαίσια της κυβερνητικής συνεργασίας προσπαθούμε να συνθέτουμε λύσεις στα πολλά και δύσκολα προβλήματα που υπάρχουν. Το πότε αυτή η συνεργασία θα λήξει, αυτό θα μας το δείξει ο χρόνος.

 

Λέγεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για διαδικασία «αφομοίωσης» του ΕΥΡΩΚΟ στο ΔΗΣΥ

Ουδέν αναληθέστερο. Σας θυμίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα αποδείχθηκε ανθεκτικό και άντεξε τους κραδασμούς μιας οδυνηρής διάσπασης. Αναγνωρίζω ότι σε μια συνεργασία με ένα μεγάλο κόμμα όπως ο ΔΗΣΥ υπάρχουν κίνδυνοι αφομοίωσης. Όμως το Ευρωπαϊκό Κόμμα έχει την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία του. Έχει μια καθιερωμένη πολιτική πορεία και θέσεις εμπεδωμένες στον λαό και θα συνεχίσει να πολιτεύεται υπεύθυνα και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από κανένα. Εξάλλου στη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ υπάρχει ειλικρίνεια και ισοτιμία και αυτό δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης. Σας θυμίζω αυτά που είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Συλλούρη δήλωσε ότι: «Η συμπόρευση των δύο κομμάτων δεν είναι συγχώνευση, ούτε και καταστρατηγεί την ανεξαρτησία του Ευρωπαϊκού Κόμματος». Αυτή είναι η αλήθεια.

 

Η συμμετοχή του Δημήτρη Συλλούρη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις Ευρωεκλογές οδήγησε στο να διαγραφεί το ΕΥΡΩΚΟ από το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα. Πώς επηρεάζει αυτή η εξέλιξη το κόμμα σας στην ευρωπαϊκή του εκπροσώπηση;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει διαγραφεί το Ευρωπαϊκό Κόμμα από το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα αλλά έχει ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό. Το λυπηρό όμως είναι ότι όλη αυτή η διαδικασία για την αναστολή ξεκίνησε από την Κύπρο. Ξεκίνησε από κάποιους που γνώριζαν ότι πλήττοντας το Ευρωπαϊκό Κόμμα πλήττουν τη συμμετοχή της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση το Ευρωπαϊκό Κόμμα δεν πρόκειται να μείνει εκτός Ευρώπης ούτε και κανένας μπορεί να εμποδίσει την ευρωπαϊκή του εκπροσώπηση.

 

Δεν είμαι αισιόδοξος για το κυπριακό

Ποιά είναι η άποψη σας για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό; Τι πρέπει να προσέξει η ελληνοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού;

Δεν είμαι αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό. Από τις πρώτες συναντήσεις η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει τον κακό, αδιάλλακτο και στρεψόδικο της εαυτό, εμμένοντας σε δύο κράτη, δύο λαούς και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Όμως νομίζω είναι η ώρα να γίνουμε ρεαλιστές και να δούμε το κυπριακό μέσα στην κονίστρα των συμφερόντων του σήμερα και όχι με τις σαράντα ετών χρεοκοπημένες προσεγγίσεις του χθες. Τα ενεργειακά κοιτάσματα, η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή και η νεογέννητη κρίση στην Ουκρανία, μεγαλώνουν την ανάγκη για ένα υποσύστημα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο που θα αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τα οικονομικά, στρατιωτικά και άλλα συμφέροντα στη γειτονία μας, ισχυρών χωρών όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, η ΕΕ. Και το κυπριακό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ασφάλεια στην εν λόγω περιοχή. Βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας πρέπει να είναι η θέση ότι για να υπάρξει σωστή λύση στο κυπριακό που θα εδραιώνει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση, να εξαναγκαστεί να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και να αφήσει τους Ε/Κ και τους Τ/Κ να καθορίσουν το κοινό τους μέλλον. Διαφορετικά μια δοτή, κακή λύση στο κυπριακό θα γίνει αιτία για ευρύτερη αποσταθεροποίηση που θα πλήξει τα συμφέροντα και τις ξένες επενδύσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Καταλύτης δε της λύσης μπορεί να γίνει η ΕΕ η οποία είναι ο μόνος κοινός παρονομαστής που ενώνει τα συμφέροντα Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλάδας και Τουρκίας. Με την ενεργότερη εμπλοκή της στο κυπριακό μπορεί να επηρεάσει θετικά την ποιότητα και το περιεχόμενο της τελικής λύσης.

 

Ως ΕΥΡΩΚΟ θέσατε, και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος σας δημοσίως, όρο πως εάν παραβιαστεί εκ νέου η κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά σκάφη, τότε θα πρέπει να διακοπεί η διαδικασία των συνομιλιών. Είδαμε να παραβιάζεται η ΑΟΖ εκ νέου με μάλιστα πολύ προκλητικό τρόπο, αλλά δεν είδαμε το κόμμα σας να επανέρχεται στην εν λόγω αξίωση που θέσατε.

Θα διαφωνήσω με τον τρόπο που το τοποθετείτε. Δεν θέσαμε κανένα όρο και καμιά αξίωση. Απλά ο κ. Συλλούρης υπέδειξε το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε αναζητώντας λύση του κυπριακού και ταυτόχρονα οι Τούρκοι να απειλούν και να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με ικανοποίηση είδαμε ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δημόσια δήλωσε ότι αν η Άγκυρα συνεχίσει τις παραβιάσεις και παρενοχλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δεδομένης της τουρκικής στρεψοδικίας δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίζονται οι συνομιλίες και ότι η πλευρά μας θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Επομένως αφήνουμε στη διαπραγματευτική ευχέρεια του Προέδρου πότε και πως θα ενεργήσει σε αυτό το θέμα. Στο κυπριακό πρέπει να ενεργούμε με ορθολογισμό και ρεαλισμό και όχι με συναίσθημα. Πρέπει να είμαστε πειστικοί και ιδιαίτερα δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι ψάχνουμε τρόπους να φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις.

 

Έχει γίνει μεγάλος θόρυβος για τα ονόματα…

Η μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θεωρείται ένα εξαιρετικά σοβαρά ζήτημα. Πιστεύετε πως οι Διευθύνσεις και τα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών μπορούν να λάβουν κάποια μέτρα ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες;

Δυστυχώς αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι σε αυτή τη πολύ δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, οι τράπεζες δεν λαμβάνουν υπόψη το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε ιδιαίτερα τους μη αξιόχρεους πολίτες. Είναι εδώ που απαιτείται ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους. Η νομοθετική ρύθμιση της προστασίας της κύριας οικογενειακής κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης είναι αδήριτη ανάγκη. Πρέπει να αποφύγουμε μαζικές εκποιήσεις και να προστατεύσουμε την ιδιοκτησία των φτωχών και μικρομεσαίων συμπολιτών μας. Η ιδιοκτησία υπήρξε, πάντοτε, το πιο ισχυρό δίκτυ προστασίας απέναντι στη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδια για τον τραπεζικό διαμεσολαβητή και την αφερεγγυότητα νομικών και φυσικών προσώπων, ενώ επί τάπητος είναι και η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενοίκιο αντί υποθήκης. Η εφαρμογή τέτοιων ρυθμίσεων νομίζω θα είναι προς όφελος των πολιτών.

 

Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της οικονομίας; Με ποιούς τρόπους πιστεύετε πως θα έρθει η ανάκαμψη;

Στην οικονομία έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια, αλλά απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά διότι οι κίνδυνοι ακόμα ελλοχεύουν. Δεν μας αρκεί η ευημερία των δεικτών της οικονομίας. Πρέπει να ευημερούν και οι συμπολίτες μας. Η ανάκαμψη συνδέεται με την επαναφορά των τραπεζών σε πλήρη δραστηριότητα για να αποκτήσει ρευστότητα η αγορά και με την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τη μείωση των υψηλών επιτοκίων. Επίσης σχετίζεται με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων που θα φέρουν «φρέσκο χρήμα» στην Κύπρο και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Καθοριστικής σημασίας θα είναι η επιστροφή της Κύπρου στις αγορές. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες, η ενέργεια. Ταυτόχρονα πρέπει να πατάξουμε τη γραφειοκρατία και να ξεριζώσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμωρησία από το σώμα της κοινωνίας μας. Η κρίση είναι ευκαιρία για ριζικές τομές και τολμηρές αλλαγές. Λάθη, παραλείψεις, καταχρηστικές νοοτροπίες δεκαετιών πρέπει να εκλείψουν. Για να λέμε ότι αφήσαμε οριστικά πίσω μας την κρίση και τους κινδύνους, πρέπει πρώτα να φτιάξουμε ένα σύγχρονο κράτος οικονομικό και ευέλικτο, που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα, να είναι ελκυστικό σε επενδύσεις, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να μας κάνει περήφανους.

 

Στο προσχέδιο της Έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών για το σκάνδαλο της Οικονομίας, δεν καταγράφονται τα ονόματα πολιτικών, αυτό πιστεύετε ότι αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής;

Έχει γίνει πολύς λόγος για τα ονόματα στο προσχέδιο της Έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών. Δυστυχώς αυτό εμπόδισε την προβολή των άλλων πολύ σημαντικών στοιχείων και ευρημάτων της έρευνας. Τελικά η απόφαση της Επιτροπής Θεσμών είναι να περιλάβει στην Έκθεση της τα ονόματα όσων δεν θα διευκολύνονται λόγω της δημοσιοποίησης, να απαλλαγούν από ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία εναντίον τους. Η άποψη του κ. Συλλούρη επ’ αυτού ήταν συγκεκριμένη. Δεν πρέπει να δωθεί σε κανένα η ευκαιρία να επικαλεστεί την Έκθεση είτε για να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, είτε για να παρεμποδίσει τις περαιτέρω έρευνες, είτε για να αποφύγει την τιμωρία. Αυτή του η στάση όχι μόνο δεν τον εκθέτει αλλά τον τιμά. Σημειώνω επίσης ότι η δουλειά που έκανε η Επιτροπή Θεσμών, εδώ και πολλούς μήνες ήταν σκληρή και επίπονη. Ο όγκος των εγγράφων και των στοιχείων που κατατέθηκαν στην επιτροπή ήταν τεράστιος. Πολλά θέματα θα παρέμεναν εν κρυπτώ, αν δεν έμπαιναν κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής.

 

Το ΕΛΑΜ και ο Ιωνάς

Οι πρόσφατες φασιστικές και καταδικαστέες συμπεριφορές του ΕΛΑΜ οδήγησαν στην παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου και στο διορισμό στη θέση του κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου. Θεωρείτε ότι εκτός από τον Αρχηγό είχε ευθύνη και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας; Όσο αφορά το ΕΛΑΜ, θεωρείτε πως πρέπει να τεθεί εκτός νόμου;

Ο κάθε πολιτικός προϊστάμενος έχει ευθύνη για τα πεπραγμένα του Υπουργείου του. Στην περίπτωση που με ρωτάτε νομίζω ότι η ευθύνη για την αποτροπή των επεισοδίων την είχε η Αστυνομία και όχι ο πολιτικός της προϊστάμενος. Αν υπάρχει κάποια ευθύνη στον Υπουργό είναι γιατί δεν ζήτησε έγκαιρα την παύση του Αρχηγού δεδομένου ότι κρίθηκε ανεπαρκής για τα καθήκοντα του. Η νοοτροπία ότι όποιος καθίσει σε μια καρέκλα εξουσίας πρέπει να την εγκαταλείπει όταν συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να τερματιστεί επιτέλους. Όσο για το ΕΛΑΜ αν τεκμηριωθούν αξιόποινες ενέργειες στη δράση του τότε αναμφίβολα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Σε διαφορετική περίπτωση τις φασιστικές και καταδικαστέες συμπεριφορές του ΕΛΑΜ θα τις συντρίψει η ίδια η Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα