Πέρασαν 5 μήνες και δεν βγήκε άσπρος καπνός για Γιωρκάτζη

Πέρασαν 5 μήνες και δεν βγήκε άσπρος καπνός για Γιωρκάτζη


Πέντε μήνες έχουν παρέλθει χωρίς να βγει, μέχρι σήμερα, άσπρος καπνός σε ότι αφορά την διαδικασία πιθανής παύσης της διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα stockwatch.

Σε αντίθεση με την περίπτωση Ρίκκου Ερωτοκρίτου αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η εισαγγελία φαίνεται να κινείται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς στην περίπτωση Γιωρκάτζη, με αποτέλεσμα να συντηρούνται ποικίλες δυσλειτουργίες στα ανώτερα δώματα της ΚΤ.

Η κυβέρνηση δήλωσε στις 15 Μαρτίου ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει από τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας να εξετάσει τα δεδομένα για να ενεργοποιήσει τις συνταγματικές πρόνοιες για απομάκρυνση της κ. Γιωρκάτζη από τη θέση της».

Η διοικητής κατηγορείται για σύγκρουση συμφέροντος που υποστηρίζεται πως προκύπτει από την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του εν διαστάσει συζύγου της, στο οποίο εργοδοτείτο και η θυγατέρα της, σε υποθέσεις του πρώην προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου που εκκρεμούν ενώπιον κυπριακών δικαστηρίων.

Η κ. Γιωρκάτζη είχε κατηγορηθεί επίσης από τον πρόεδρο ότι είχε αποκρύψει από τον ίδιο το όλο θέμα και ότι άλλαξε σχετική πρόνοια του συμβολαίου της σε ότι αφορά στο κεφάλαιο «σύγκρουσης συμφέροντος».

Η υπόθεση Γιωρκάτζη πήρε διαφορετική τροπή όταν στην προσπάθεια διερεύνησης των όσων γίνονται στην Κεντρική Τράπεζα, έγινε αναφορά σε υπόθεση του βοηθού γενικού εισαγγελέα, ο οποίος βρίσκεται σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης για παύση του αλλά και για ποινικά αδικήματα.

Η υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου έχει συμβάλει ώστε να ετοιμαστούν οι σχετικοί κανονισμοί για παύση ανεξάρτητων αξιωματούχων της Δημοκρατίας, μέσω του ανωτάτου δικαστηρίου.

Παρά την ετοιμασία των κανονισμών, η υπόθεση Γιωρκάτζη δεν φαίνεται να προχωρεί από την εισαγγελία.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην υπόθεση, πέραν του ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της κ. Γιωρκάτζη, προκαλεί ρήγματα και στην εύρυθμη λειτουργία της Τράπεζας, αφού υπάρχει δυστοκία στη λήψη αποφάσεων και στην προώθηση σημαντικών ρυθμίσεων (π.χ. για προστασία καταθετών).

Η κ. Γιωρκάτζη απέχει παντελώς σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από δημόσιες παρεμβάσεις ενώ πρόσφατα απέφυγε να δώσει και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σε σχέση με την ετήσια έκθεση της ΚΤ.

Η κρίση στην ΚΤ συντηρείται εν μέσω των προσπαθειών που καταβάλλονται για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και της παρατεταμένης κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, που επηρεάζει έμμεσα και την Κύπρο.

Η κρίση επεκτείνεται και στις σχέσεις νομοθετικής εξουσίας και ΚΤ καθώς η επιτροπή θεσμών εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο πόρισμα με τους βουλευτές μέλη της να διαπιστώνουν ομόφωνα σύγκρουση συμφερόντων της διοικητού της ΚΤ.

Η ΕΚΤ, με επιστολή του προέδρου Μάριο Ντράγκι τον περασμένο Απρίλιο στον πρόεδρο Αναστασιάδη, επέστησε την προσοχή στην κυπριακή κυβέρνηση ότι «η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών είναι βασικός πυλώνας στο οικονομικό και θεσμικό υπόστρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Ο φάκελος της υπόθεσης Γιωρκάτζη που ετοίμασε η νομική υπηρεσία περιλαμβάνει ευρήματα, όπως έχουν δηλώσει, τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο γενικός εισαγγελέας, τα οποία δημιουργούν υπόβαθρο αίτησης παύσης της διοικητού στο ανώτατο δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε πρόσφατη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε ότι «είναι θέμα χρόνου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα προς το ανώτατο».

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση Αναστασιάδη βρίσκεται σε μετωπική αντιπαράθεση με διοικητή της ΚΤ.

Είχε προηγηθεί το 2013 η σύγκρουση κυβέρνησης Αναστασιάδη με τον τέως διοικητή της ΚΤ Πανίκο Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης ήταν υπό ποινική διερεύνηση για πέντε μήνες, μέχρι που τελικώς παραιτήθηκε λαμβάνοντας αποζημιώσεις. Την ίδια μέρα που παραιτήθηκε η εισαγγελία είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει εντοπίσει οιαδήποτε ποινικά αδικήματα, καταλήγει το δημοσίευμα.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα