Πέτρες στα νεφρά: Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου

Πέτρες στα νεφρά: Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου

 


Η εξέλιξη της ιατρικής σε πάρα πολλές περιπτώσεις προσδοκεί στην ανάπτυξη μεθόδων που να αντιμετωπίζουν επαρκώς κλινικές παθήσεις και ταυτόχρονα να καταργούν τις χειρουργικές τομές, τον πόνο, τις πολυήμερες νοσηλείες, επιτρέποντας την σχεδόν άμεση επιστροφή στις καθημερινές μας ασχολίες.

Μια από αυτές τις παθήσεις είναι και η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος (πέτρες στα νεφρά). Η λιθίαση στα νεφρά και οι κολικοί που δημιουργούν, είναι από τους πιο έντονους πόνους που μπορεί να βιώσει άνθρωπος και εγκυμονεί αρκετούς κίνδυνους για το ουροποιητικό σύστημα. Η εμφάνιση της νόσου είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών και με μεγαλύτερο ποσοστό στους άντρες παρά στις γυναίκες.

Σήμερα η μοντέρνα ιατρική μας δίνει την δυνατότητα αποφυγής του κλασσικού χειρουργείου μέσω νέων τεχνικών που έχουν αναπτυχθεί. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην αντιμετώπιση της νόσου είναι η εξωσωματική λιθοτριψία.

Η εξωσωματική λιθοτριψία είναι μια προσέγγιση που αποφεύγει τους περιορισμούς ενός κλασσικού χειρουργείου και πιθανών κινδύνων που μπορεί να το συνοδεύουν. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω υπερήχων (υπερηχητικά κύματα κρούσης) που εστιάζονται στο λίθο, προκαλώντας του ρωγμές με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό.

Τα τελευταίας γενιάς μηχανήματα δίνουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας από την πρώτη μόλις συνεδρίαση. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί αναισθησία καθώς είναι ανώδυνη και διαρκεί λιγότερο από μία ώρα όποτε ο ασθενής παίρνει εξιτήριο και πηγαίνει σπίτι του με ήπια φαρμακευτική αγωγή.

[email protected]


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα