Παγκόσμια μάχη κατά του αποπληθωρισμού

Παγκόσμια μάχη κατά του αποπληθωρισμού


Παγκόσμιες διαστάσεις προσλαμβάνει η μάχη κατά του αποπληθωρισμού και των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης: Η μια μετά την άλλη, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προχωρούν σε μειώσεις επιτοκίων ή άλλα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής για να τονώσουν τις οικονομίες τους και να μη μείνουν πίσω στο παιχνίδι των αλυσιδωτών υποτιμήσεων των νομισμάτων.

Μπορεί το ξεκίνημα του 2015 να σφραγίστηκε από το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όμως από τον Ιανουάριο άλλες οκτώ μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων: Πρόκειται για τις κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης, του Καναδά, της Δανίας (που διεκδικεί μάλιστα το ρεκόρ του… πιο γρήγορου πιστολιού, αφού προχώρησε σε τρεις κινήσεις σε διάστημα δέκα ημερών διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο της κορόνας στο -0,5%), της Τουρκίας της Ινδίας και της Νέας Ζηλανδίας: Στο «κλαμπ» αυτό προστέθηκε και η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) που μετά από 18 μήνες «αδράνειας» ανέλαβε δράση, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 2,25%.

Η RBA πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (όπου είχε δώσει στίγμα για σταθερά επιτόκια), αντιδρώντας όχι μόνο στη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στην προοπτική μεγάλης επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας της Αυστραλίας που έχει μεγάλη εξάρτηση από τις πρώτες ύλες και δεν έχει γνωρίσει ύφεση τα τελευταία 23 χρόνια.

Οι πρωτοβουλίες των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών προφανώς υποχρέωσαν την RBA να επιταχύνει τον βηματισμό της, καθώς το δολάριο Αυστραλίας κινδύνευε να ενισχυθεί υπερβολικά, καθιστώντας μη ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της χώρας. Πραγματικά, μετά τη χθεσινή κίνηση της RBA, το «aussie» όπως αποκαλείται το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σε χαμηλό έξι ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σίδνεϊ σημείωσε άλμα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2008.

Από την άλλη τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις 34 χώρες-μέλη του διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1% τον Δεκέμβριο του 2014 (από 1,5% τον προηγούμενο μήνα), δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2009 (την περίοδο της παγκόσμιας ύφεσης που ακολούθησε την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008) δείχνουν ότι είναι πιθανό να προστεθούν νέοι «κρίκοι» στην αλυσίδα των μειώσεων επιτοκίων.

Όσο για τις κεντρικές τράπεζες που προετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος του χρήματος, όπως η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας, ίσως περιμένουν περισσότερο για να «τραβήξουν τη σκανδάλη» σε σχέση με τις έως τώρα προβλέψεις.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στην παγίδα του αποπληθωρισμού: Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 1% τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση και κατά 2,7% σε ετήσια, κάτι που προοιωνίζεται παραμονή του δείκτη τιμών καταναλωτή (-0,6% τον Ιανουάριο) σε αρνητικά επίπεδα και τους επόμενους μήνες.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, το γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund υποχώρησε χθες κάτω από αυτή του αντίστοιχου ιαπωνικού ομολόγου για πρώτη φορά στα χρονικά (0,306% έναντι 0,33% αντίστοιχα) πυροδοτώντας φόβους ότι υλοποιείται το κακό σενάριο της «ιαπωνοποίησης» της Ευρωζώνης.

Όπως σχολίασε αναλυτής στο Λονδίνο, πρόκειται για «σοκαριστική εξέλιξη που δεν περίμενα να δω ποτέ στην σταδιοδρομία μου…»

Πηγή: imerisia.gr


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα