Παρέμβαση Κ.Μαυρίδη για την άδικη μεταχείριση των Κυπρίων καταθετών

Παρέμβαση Κ.Μαυρίδη για την άδικη μεταχείριση των Κυπρίων καταθετών

 

Tην άδικη μεταχείριση των Κυπρίων καταθετών με το κούρεμα του 2013 καθώς και το ζήτημα των καταχρηστικών πρακτικών και προνοιών από τις τράπεζες ανέδειξε σε παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής Κώστα Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) ενώπιον της Danièle Nouy, Προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας).

Ο κ. Μαυρίδης αναφερόμενος στο κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο τόνισε: «Πριν τέσσερα χρόνια, λήφθηκε απόφαση για να κλείσει η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο…  Τα γεγονότα έχουν ως εξής. Υπήρξε μια αρχική συμφωνία για οριζόντιο κούρεμα καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, περιλαμβάνοντας και τις εγγυημένες καταθέσεις». Ωστόσο, όπως εξήγησε, η ΕΚΤ δεν αποδέχθηκε την πρώτη συμφωνία επειδή περιλάμβανε και τις εγγυημένες καταθέσεις, με αποτέλεσμα να επικρατήσει η γνωστή πλέον κατάληξη με κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας με πολλές επιπτώσεις.

Ο κ. Μαυρίδης σημειώνοντας ότι, έκτοτε, υπάρχει μια προσεχτική χρήση της “πυρηνικής βόμβας” κουρέματος καταθέσεων στην ΕΕ και δεν χρησιμοποιείται, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πως εξηγείτε στους πολίτες της Κύπρου και ειδικά σε όσους καταστράφηκαν, αυτή την διαφορετική μεταχείριση; Είναι δίκαιη μεταχείριση; Μήπως έχει σημασία το μέγεθος;»

Σε σχέση με τις παράνομες πρακτικές και πρόνοιες από τις τράπεζες, ο κ. Μαυρίδης σημείωσε ότι «για το φαινόμενο αυτό επιχειρηματολογεί για χρόνια και στην Κύπρο παρατηρείται ευρέως. Πρόσφατα, ευρείας χρήσης παρανομίες εντοπίστηκαν από δύο κρατικούς θεσμούς, όπως ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, του οποίου όμως οι  αποφάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές». Ο κ.  Μαυρίδης ρώτησε την κα Nouy «αν υπάρχει οτιδήποτε στο εποπτικό πλαίσιο που να εμποδίζει τις αποφάσεις από το να είναι νομικά δεσμευτικές;»

Στην απάντηση της η κα Nouy, αρκέστηκε να πει ότι γνωρίζει πόσο επώδυνη ήταν εκείνη η περίοδος για τους Κύπριους, κάποια διδάγματα έχουν αντληθεί και οι επόπτες είναι πολύ πιο προσεχτικοί. σχετικά με το ζήτημα των καταχρηστικών πρακτικών από τις τράπεζες, η Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού σημείωσε ότι «όταν γνωρίζουμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και έχουμε ενδείξεις, το διοχετεύουμε στις αρμόδιες αρχές και  όταν οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν κυρώσεις σε τράπεζες ή σε πρόσωπα, τότε αντλούμε διδάγματα, αφού κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει ότι δεν τα πήγαν καλά οι εσωτερικοί έλεγχοι στις τράπεζες και αυτό έχει πραγματικές επιπτώσεις». Η κα. Nouy τόνισε ότι ως Μηχανισμός ασκεί προληπτικό εποπτικό έλεγχο (prudential supervision), χωρίς αναφορά που να εμποδίζει τις αποφάσεις του Επιτρόπου να είναι νομικά δεσμευτικές.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα