Παραμελημένη η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου

Παραμελημένη η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου

 


 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΔΟΝΤΑΣ – ΠΙΤΤΑΚΗ, Πρόεδρος ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ, Υποψήφιος Βουλευτής

 

Ως την πιο παραμελημένη περιοχή χαρακτήρισε την περιοχή της ελεύθερης Αμμόχωστου ο υποψήφιος βουλευτής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας – Πιττάκη. Ο κ. Χρυσοδόντας σε συνέντευξη του στο EUROKΕΡΔΟΣ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της περιοχής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια, αλλά και στο που θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

 

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η ελεύθερη Αμμόχωστος που χρήζουν άμεσης επίλυσης;

Κατά την άποψη μου η ελεύθερη Αμμόχωστος μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο παραμελημένη περιοχή, συγκρίνοντάς την με τις άλλες Επαρχίες της Κύπρου. Υποστηρίζω πως οι κυβερνήσεις μετά το 1986 δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη προσοχή, στην περιοχή ώστε να έχουμε ποιοτικές αναπτύξεις έργων.

Ωστόσο η πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης για την δημιουργία έργων στην περιοχή είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Παρόλα αυτά θεωρώ πως υπάρχουν και επιπρόσθετα σημαντικότερα έργα που μπορούν να γίνουν, ενέργειες οι οποίες για να πραγματοποιηθούν δεν χρειάζονται μεγάλα κόστη. Δεν πιστεύω πως τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα για προσέλκυση ξένων επενδυτών είναι η μόνη λύση για την ανάπτυξη της Επαρχίας. Όπως ανέφερα και σε συνεντεύξεις μου στο παρελθόν, είναι αδιανόητο να υπάρχουν οι διοικητικές υπηρεσίες Αμμοχώστου (π.χ. επαρχιακή διοίκηση, κτηματολόγιο, πολεοδομία) στην επαρχία Λάρνακας, και να υποχρεώνονται οι κάτοικοι της να πηγαίνουν στη Λάρνακα για να εξυπηρετηθούν. Επιπρόσθετα το Νοσοκομείο, το οποίο χτίστηκε με τόσο «καμάρι», με τα χρόνια υποβαθμίζεται και η σημερινή του κατάσταση δυσκολεύει κάποιον να το ονομάσει Νοσοκομείο. Θα αναφερθώ επίσης για το κολυμβητήριο η κατασκευή του οποίου θα σταματήσει από το να στέλνει καθημερινά τους νέους μας να πηγαινοέρχονται στην Λάρνακα. Αν διαμορφωθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα θα μπορεί να βοηθά τους ασθενείς, τους κατοίκους την περιοχής καθώς και γιατί όχι, μπορεί να βοηθήσει εν μέρει και στον τουρισμό μας. Η εποχικότητα στον τουρισμό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Τα προγράμματα από μέρους του Τ.Ε.Β.Ε.Α έχουν γίνει, αυτό που απομένει είναι η συμβολή της κυβέρνησης ώστε να δρομολογηθούν πτήσεις και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής για τον τουρισμό. Ένα μέτρο που θα δώσει ζωή στην περιοχή. Συμπερασματικά λοιπόν, πολλά είναι αυτά τα οποία μπορούν να βελτιωθούν στην Επαρχία Αμμοχώστου, αναβαθμίζοντας τον χαρακτήρα της.

 

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες πρώτης και δεύτερης γενιάς. Ειδικά νέοι, νέα ζευγάρια, πρόσφυγες εκ μητρογονίας κλπ.;

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες είναι τόσο οικονομικά, όσο και ψυχολογικά. Θα ξεκινήσω με τα ψυχολογικά, όπου όσος καιρός και να περάσει οι άσχημες μνήμες και η θλίψη παραμένει. Όλοι ζουν και ονειρεύονται την στιγμή που θα επιστρέψουν καθώς πολλοί από αυτοί αισθάνονται αρκετές φορές ξένοι στην περιοχή που ζουν τώρα, ακόμα και αυτοί που βρίσκονται στην Κύπρο. Όσον αφορά το οικονομικό τομέα, η εισβολή του 1974 ανάγκασε μεγάλο αριθμό Κυπρίων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τις δουλειές και τα χωράφια τους, χάνοντας έτσι τις περιουσίες τους και πλήττοντας τους οικονομικά. Η οικονομική κατάσταση των προσφύγων, βελτιώθηκε σημαντικά μέσω των επιδομάτων από το κράτος, παρόλα αυτά πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αδικούνται από αυτά τα επιδόματα. Πιο συγκεκριμένα οι πρόσφυγες εκ μητρογονίας, οι οποίοι μέχρι πριν λίγο καιρό δεν αναγνωρίζονταν ως πρόσφυγες και δεν δικαιούνταν κανένα από τα σχετικά επιδόματα. Οι νέοι και τα νέα ζευγάρια σήμερα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στέγασης, αφού οι γονείς τους, πρόσφυγες, δεν έχουν κάποιο χωράφι η χώρο να τους προσφέρουν για να μπορούν να χτίσουν το σπίτι τους.

Σε ενδεχόμενη λύση του κυπριακού ποιες είναι οι προτεραιότητες για την Αμμόχωστο και για τα κατεχόμενα χωριά. Πού πρέπει να δοθεί έμφαση;

Το ενδεχόμενο λύσης μπορεί να μας ενθουσιάζει αλλά αν μη τι άλλο δεν πρέπει να μας παρασύρει σε βιαστικές ενέργειες και αποφάσεις. Δυστυχώς η μορφή που έχει τώρα η κατεχόμενη Αμμόχωστος, κυρίως η κλειστή πόλη και τα υπόλοιπα κατεχόμενα χωριά, δεν θυμίζουν με τίποτα της εικόνες τις οποίες έχουμε αποθηκεύσει στην μνήμη μας. Φωτογραφίες που κυκλοφορούν συνεχώς, καθώς και όπως μπορεί να διαπιστώσει πλέον, κάποιος από μόνος του, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και χωρία επικρατεί υπερβολική βλάστηση άγριων φυτών, άθλιοι δρόμοι και κατεστραμμένα σπίτια, εικόνες που κρούουν τον κώδωνα για άμεση βοήθεια. Σε ενδεχόμενη λύση λοιπόν, πρέπει να δράσουμε ψύχραιμα και σωστά με προτεραιότητα μας την βελτίωση της πόλης και των χωριών μας. Η βελτίωση της πόλης ως αρχικό στάδιο, ώστε να είναι δυνατή η κατοίκηση και έπειτα μπορούμε να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη της, όσον αφορά τον τουρισμό και άλλους συναφή παράγοντες που θα επιφέρουν κέρδη.

 

Ποια μέτρα πρέπει να παρθούν για να τονωθεί η οικονομία μας;

Η κυπριακή οικονομία, από την δική μου σκοπιά, από την σκοπιά ενός οικονομολόγου, έχει κάνει θετικά βήματα από το 2013, παρόλα αυτά δεν μπορώ να υποστηρίξω την άποψη, πως η οικονομία της Κύπρου έχει βελτιωθεί και δεν υπάρχει πλέον κρίση. Θα το τονίζω και θα το ξανατονίζω, πως όσο υπάρχουν άνεργοι, νέοι που ξενιτεύονται για ένα καλύτερο αύριο και άτομα που εξαρτώνται από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, δεν μπορώ να δεχθώ πως η οικονομία μας είναι τέλεια. Η οικονομία μας θα βελτιωθεί πλήρως όταν δεν υπάρχουν ακόμα αυτές οι συνθήκες ή το ποσοστό τους θα μειωθεί σημαντικά. Τώρα πως θα επιτευχθεί αυτό; Η Κυβέρνηση θα μπορούσε αντί να επενδύει σε μεγάλα έργα και έργα υποδομής, να δώσει έμφαση σε προγράμματα εντάσεως εργασίας και επιπλέον θα μπορούσε να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό σε προγράμματα εργοδότησης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ανέργους να εργαστούν. Με την έξοδό μας από το Μνημόνιο, η οικονομία είναι πλέον στα χέρια μας, και από τις δικές μας ενέργειες θα εξαρτάται πλέον αν θα βελτιωθούμε ή αν θα χειροτερέψουμε. Η οικονομία μας θα τονωθεί με την σωστή χρήση των χρημάτων που εισέρχονται στο κράτος από τους φόρους, και με την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η τέλεια οικονομία δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται καιρός με σωστή δουλειά και με τις σωστές αποφάσεις.

 

Ποια είναι η θέση σας για τα προβλήματα με τους θεσμούς, τη διαφθορά και την ατιμωρησία για την κατάρρευση της οικονομίας μας;

Η κατάρρευση της οικονομίας της Κύπρου οφείλεται σε ένα συνδυασμό γεγονότων. Ρόλο στην κατάσταση αυτή είχε και η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας η οποία ή τότε κυβέρνηση δεν πίστευε πως μπορούσε να μας επηρεάσει και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Παρόλα αυτά σημαντικότερο ρόλο έπαιξαν δυο παράγοντες ο σπάταλος χαρακτήρας μας ως κράτος και τράπεζες που δρούσαν χωρίς κανένα έλεγχο. Τα φώτα της δημοσιότητας βλέπουν συνεχώς υποθέσεις που αφορούν παράνομες ενέργειες από πολιτικά πρόσωπα, κατάχρηση εξουσίας, ενέργειες που συνέβαλαν και στην αδικαιολόγητη χρήση κρατικών χρημάτων. Χρήματα τα οποία δημιούργησαν οικονομικά ελλείμματα και οδήγησαν στην οικονομική κρίση και το κούρεμα καταθέσεων, τα οποία άγγιξαν μόνο τους απλούς πολίτες, αφήνοντας ατιμώρητους τους φταίχτες. Οι ενέργειες διαφθοράς θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά όπως όλα τα μεγάλα αδικήματα. Δεν πιστεύω όμως πως μια απλή φυλάκιση ή μια μηδαμινή χρηματική ποινή μπορεί να καθησυχάσει όλους αυτούς τους πολίτες οι οποίοι έχουν εξαγριωθεί με τα όσα βλέπουν και ακούνε.

 

Είστε ικανοποιημένος από τη στήριξη και υποστήριξη των Αμμοχωστιανών στο ΔΗΚΟ; Πως αναμένετε τα ποσοστά του ΔΗΚΟ στις επερχόμενες εκλογές;

Για να επιτύχει ένας πολιτικός την στήριξη και υποστήριξη των πολιτών χρειάζεται δουλειά. Ο σωστός πολιτικός νοιάζεται για του πολίτες της χώρας του, και πάνω απ’ όλα δεν παύει να είναι ίσος μ’ αυτούς ενώ. Συμμετέχει και ακούει τους προβληματισμούς τους και πάνω απ’ όλα εργάζεται για το καλό του τόπου του, ενώ ο πολιτευτής μοιάζετε μόνον για τον εαυτό του και το μόνο που κάνει λέει ατάκες και λαϊκίζει. Εγώ ως Κωνσταντίνος Χρυσοδόντας δρω, προβληματίζομαι και ενεργώ για τον τόπο μου ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ως υποψήφιος βουλευτής για της Βουλευτικές Εκλογές του 2016. Ευχαριστώ από καρδιάς τους Αμμοχωστιανούς που βρίσκονται δίπλα μου, από τους οποίους εισπράττω καθημερινά την υποστήριξή τους. Όσον αφορά τα ποσοστά του ΔΗΚΟ στις επερχόμενες εκλογές, θέλω να πιστεύω πως οι ενέργειες μας ως κόμμα θα έχουν αποτελέσματα. Ως κόμμα, αντιπολίτευσης, ακολουθούμε το καλύτερο για την κοινωνία και παρεμβαίνουμε στις αδικίες. Τέλος, χωρίς να θεωρώ πως εγώ είμαι σωστός και τέλειος, θα ήθελα προσωπικά να υποσχεθώ πως είμαι σε θέση να εργαστώ σκληρά για να βρω λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν και θα απασχολούν την Κύπρο, θα είμαι δίπλα στον συμπολίτη μου λέγοντας του την αλήθεια, καθώς επίσης ως οικονομολόγος θα προσπαθήσω με όλη μου τη δύναμη να βελτιώσω την οικονομική κατάσταση του τόπου.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα