Πιθανό έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα

Πιθανό έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa το οποίο επικαλείται ευρωπαίους διπλωμάτες, πιθανό να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, με τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου, να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια πρώτη αξιολόγησή της δείχνει ότι η λίστα αυτή είναι σαφώς πιο εκτενής και επαρκής από ότι όλα τα προηγούμενα προσχέδια που είχαν κατατεθεί. Η νέα αυτή λίστα φαίνεται πως περιλαμβάνει και «σχέδια για προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το dpa, χωρίς να δίνει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη βάση όλων αυτών, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Το γερμανικό Υπ. Οικονομικών πάντως συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Κύκλοι του υπουργείου που μίλησαν στη Deutsche Welle επανέλαβαν απλώς ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και θα ληφθούν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα απασχόλησαν και συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU. Τη σύγκλισή της ζήτησαν οι βουλευτές, καλώντας τον ίδιο τον κ. Σόιμπλε να τους ενημερώσει για την κατάσταση και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατά τη συνεδρίαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, ο γερμανός υπουργός και παρουσία και της καγκελαρίου Μέρκελ, φέρεται να επέκρινε το βραδύ ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα, εκτίμησε όμως πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια θεαματική εξέλιξη. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών σημείωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον ασφυκτικά.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν βαρύ με τους βουλευτές να εμφανίζονται διχασμένοι και προβληματισμένοι όσον αφορά την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, εκφράζοντας αμφιβολίες ως προς την πραγματική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα