Ποια χώρα έχει το λιγότερο ρευστό στον κόσμο;

Ποια χώρα έχει το λιγότερο ρευστό στον κόσμο;


Ακόμα και οι έρανοι εδώ γίνονται μέσω app

 

Με ταχείς ρυθμούς συρρικνώνεται ο αριθμός των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων στη Σουηδία, με αποτέλεσμα και η παραμικρή συναλλαγή να γίνεται μέσω κάποιας εφαρμογής από τα κινητά τηλέφωνα των πολιτών. Ακόμα και οι έρανοι που κάνει η εκκλησία!

Πρόκειται για τη χώρα με το λιγότερο ρευστό στον κόσμο και… κατά το γνωστόν «ανάγκα Θεοί πείθονται», ακόμα και οι εκπρόσωποι του Θεού αποδέχονται πλέον ηλεκτρονικές πληρωμές. Ο αριθμός των ενοριών που κάνει τέτοιου είδους συναλλαγές αυξάνεται όλο και περισσότερο. Ακόμα και ο καθεδρικός ναός της Ουψάλα του 13ου αιώνα δέχεται πλέον πιστωτικές κάρτες.

Οι περισσότερες τράπεζες της Σουηδίας έχουν σταματήσει να διαχειρίζονται και να συναλλάσσονται με ρευστό. Κάποια καταστήματα και μουσεία δέχονται αποκλειστικά πλαστικό χρήμα, ενώ ακόμα και οι άστεγοι της Στοκχόλμης έχουν αρχίσει να δέχονται πιστωτικές για να πωλούν το περιοδικό που εκδίδουν.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας, τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα που είναι σε κυκλοφορία έχουν σημειώσει πτώση στα 56,8 δισ. κορώνες ή 6,4 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο τυ έτους, σε χαμηλό 27 ετών και πάνω από 40% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007. Μάλιστα ο ρυθμός μείωσης του ρευστού σημείωσε επιτάχυνση ρεκόρ το 2016.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια της Riksbank, Cecilia Skingsley, αναφέρει πως αφενός οι πολίτες εφοδιάστηκαν άμεσα με κινητά και PC για να κατεβάζουν τα σχετικά apps, αφετέρου το τραπεζικό σύστημα της χώρας κινήθηκε πολύ γρήγορα στη δημιουργία των κατάλληλων δομών, όπως της υπηρεσίας που έχει 5,5 εκατ. χρήστες και την οποία κατέχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Όπως αναφέρει δε, η χώρα κατάφερε να προσφέρει αξιόπιστες, εύχρηστες και φθηνές εναλλακτικές στους πολίτες, αντί των μετρητών, γι’ αυτό και το στοίχημα πέτυχε. Πηγή: newmoney.gr/bloomberg/


Comments

comments

Tags: app, cashless, cyprus

Σχετικά με τον Συγγραφέα