Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» :Τελετή Απονομής των 10ων Βραβείων Κώστα Μόντη

Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» :Τελετή Απονομής των  10ων Βραβείων Κώστα Μόντη

 


Την Πέμπτη 8 Μαΐου, στην Αίθουσα Τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τελετή απονομής των  10ων  Βραβείων Κώστα Μόντη κατόπιν  Παγκύπριου  Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Δοκιμίου και του 1ου Παγκύπριου Μαθητικού Διαγωνισμού Διασκευής – Δραματοποίησης Στίχων του Μεγάλου μας Ποιητή.

Οι διαγωνισμοί για τα Ετήσια Βραβεία Κώστα Μόντη που διοργανώνει το Κοινωφελές, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν καταστεί ένας μόνιμος ετήσιος θεσμός.  Στους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχουν κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι μαθητές.  Στο φετινό διαγωνισμό Συγγραφής Δοκιμίου έλαβαν μέρος 160 μαθητές από 23 Σχολεία και στον Διαγωνισμό Δραματοποίησης Στίχων συμμετείχαν ομάδες μαθητών από 11 Σχολεία.

Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ. Κώστα Καδής ανέφερε ότι «με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» και της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης για να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνουν και η οποία  τιμά τον μεγάλο ποιητή της Κύπρου, Κώστα Μόντη.

Στη συνέχεια μεταξύ άλλων ο Υπουργός τόνισε:  «Δοσμένος με τη ψυχή του στην Κύπρο και στον αγώνα της για ελευθερία, αξιοπρέπεια και πολιτιστική ανάπτυξη, από τους κορυφαίους υμνητές του Οικουμενικού Ελληνισμού, ο Μόντης  ξεπέρασε τα εθνικά σύνορα με το μεγαλείο των στίχων του.  Η ποίηση  του αποτελεί κορυφαία στιγμή των Γραμμάτων της Κύπρου και λαμπρή σελίδα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Ποίησης.  Η Κύπρος τον  ευγνωμονεί και υποκλίνεται στην προσφορά του».

Στον χαιρετισμό του ο Δρ. Φώτος Φωτιάδης, Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες, ανεφέρθη  «στη σημαντική συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, των εκάστοτε Υπουργών και λειτουργών του στην επιτυχή διεξαγωγή των παγκύπριων μαθητικών διαγωνισμών για την ανάδειξη των αρίστων που βραβεύονται κάθε χρόνο με τα Βραβεία Κώστα Μόντη.  Τόνισε ότι ειδικά φέτος, λόγω του  «Έτους Κώστα Μόντη», πέραν των τριών βραβείων για τη συγγραφή δοκιμίου, θα απονεμηθούν ακόμη τρία ξεχωριστά βραβεία για τα τρία καλύτερα θεατρικά δρώμενα που έχουν ως βάση στίχους του Κώστα Μόντη».

Επίσης ο Δρ Φώτος Φωτιάδης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Επιτροπής Διοργάνωσης των Εορταστικών Εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννηση και 10 χρόνων από το θάνατο του ποιητή Κώστα Μόντη, εξήρε την ανακήρυξη του 2014 ως Έτους Κώστα Μόντη από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε σε συντομία στη σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν, καθόλη τη διάρκεια του 2014 τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για να τιμηθεί επάξια η μνήμη και το έργο του Κώστα Μόντη.

 

Τα  Βραβεία  πήραν:

To A΄ Βραβείο Συγγραφής Δοκιμίου πήρε η Μαρία Ιωάννου, του  Λυκείου Πόλης  Χρυσοχούς, το  Β΄  Βραβείο η Μαρία Χατζημιχαήλ του  Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμιας και το Γ΄ Βραβείο η Δήμητρα Σταύρου του Λυκείου Ιδαλίου.

Στο Διαγωνισμό Δραματοποίησης στίχων το Α΄ Βραβείο πήρε το Λύκειο Παραλιμνίου, το Β΄  Βραβείο το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Γ΄ Βραβείο το Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στο Στρόβολο.

Την τελετή απονομής των Βραβείων εκτός από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Καδή, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης» Δρα Φώτο Φωτιάδη, τον Δρα Σόλωνα Χαραλάμπους, Διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του οποίου φιλοξενήθηκε η όλη εκδήλωση, τίμησαν με την παρουσία τους Διευθυντές και Καθηγητές αρκετών Λυκείων, άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης και γονείς μαθητών.

Η ευφάνταστη επινόηση και τέλεια εκτέλεση των εξαίρετων θεατρικών δρωμένων, τα οποία είχαν ως βάση τους επίλεκτους στίχους τον Κώστα Μόντη, εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το πυκνό μουσικόφιλο και θεατρόφιλο κοινό που παρακολούθησε την καθόλα εξαίρετη και πολύ ευχάριστη αυτή τελετή.

 

 

 

 

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα