Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Πάφο

Προσκυνηματικός Τουρισμός στην Πάφο

Με πρωτοβουλία του προέδρου και των μελών της επαρχιακής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ κυκλοφόρησε ειδικό έντυπο  με πληροφορίες για τα  σημαντικότερα μοναστήρια και εκκλησίες  της Πάφου. Σκοπός του εντύπου, που  δίνεται δωρεάν από τα ξενοδοχεία, είναι η ενημέρωση των επισκεπτών κυρίως των Ρώσων οι οποίοι ως Ορθόδοξος λαός, επιδεικνύουν  έντονο ενδιαφέρον για τα μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος.   Εκ των πραγμάτων ήτο αδύνατο να συμπεριληφθούν  όλες οι εκκλησίες και τα θρησκευτικά μνημεία  της Πάφου  ωστόσο,  παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει   την μακραίωνη ιστορία του τόπου  μας, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

Η ανάγκη για την κυκλοφορία οδηγού περιήγησης προέκυψε από το μεγάλο ενδιαφέρον  τουριστών κυρίως Ρώσων  για προσκυνηματικές περιηγήσεις, γι αυτό  το έντυπο – οδοιπορικό,  είναι  στη Ρωσική γλώσσα και περιλαμβάνει οδικό χάρτη  για πληρέστερη πληροφόρηση.

Ο πρόεδρος της τοπικής επιτροπής  Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ κ. Θέμης Φιλιππίδης σε δηλώσεις του με αφορμή την έκδοση αυτή τόνισε πως  η  Πάφος ως ποιοτικός τουριστικός προορισμός  στοχεύει στην προώθηση του εναλλακτικού  τουρισμού.   Οι Ευρωπαίοι αλλά και Ρώσοι επισκέπτες  αναζητούν στους  προορισμούς της επιλογής τους,  πρωτότυπες βιωματικές εμπειρίες. Μπροστά σε αυτή τη διεθνή τάση  η  Πάφος ανοίγει ορίζοντες σε νέες μορφές τουρισμού  ακολουθώντας ένα διαφορετικό τρόπο οργάνωσης από  το μοντέλο τουρισμού  που ίσχυε παραδοσιακά «Ήλιος – θάλασσα- φιλοξενία».

Η Πάφος είπε ο κ., Φιλιππίδης, δίκαια περηφανεύεται γιατί  κατάφερε να αναπτύξει  διάφορες εναλλακτικές μορφές τουρισμού που στόχο  έχουν τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην απάμβλυνση της εποχικότητας.

Μια ενδιαφέρουσα  μορφή εναλλακτικού τουρισμού  στην οποία προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία , κατέληξε είναι ο θρησκευτικός τουρισμός. Χρόνο με το χρόνο παρατηρείται αύξηση των τουριστών από τις ανατολικές και θρησκευτικά ορθόδοξες χώρες κυρίως δε από τη Ρωσία.

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος χαιρετίζοντας την  προσπάθεια  της τοπικής επιτροπής Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ  τόνισε  ότι  «η παρουσίαση  αυτή  εκπληρώνει  πολλαπλούς σκοπούς. Δεν  ωφελεί  μόνο  τους επισκέπτες  των οποίων ικανοποιεί τα γνωστικά, τα θρησκευτικά και άλλα αισθητήρια, αλλά και αναδεικνύει το ιστορικό  και πολιτιστικό μας παρελθόν, θέτοντας  ενώπιον μας και τις δικές μας ευθύνες».

Τα εκκλησιαστικά μας μνημεία,  πρόσθεσε ο Πανιερότατος διαλαλούν περίτρανα πως « η γη της Πάφου  είναι αποστολοβάδιστη  και αγιάστηκε με το αίμα και τα ασκητικά δάκρυα αγίων μας στις δυο χιλιάδες χρόνια  της χριστιανικής μας ζωής.  Η αρχιτεκτονική των μνημείων  φανερώνει το ορθόδοξο  ήθος που μένει μακριά  από τις ακρότητες  των άλλων  χριστιανικών δογμάτων. Η  βυζαντινή αγιογραφία σε φορητές εικόνες , αλλά και οι τοιχογραφίες, ανεβάζουν  τον άνθρωπο στα ουράνια».

Καταλήγοντας ο  Μητροπολίτης Πάφου υπογράμμισε  ότι  οι Ορθόδοξοι επισκέπτες  μας θαυμάζουν, οπωσδήποτε, την αρχαιότητα της Εκκλησίας μας  αλλά και την πολιτιστική προσφορά της  σε όλη  την ανθρωπότητα. Οι ετερόδοξοι προσεγγίζουν, μέσω των μνημείων μας, το ενιαίο ήθος της Εκκλησίας  στην πρώτη Χριστιανική Χιλιετία . Μπορούν επίσης, να συγκρίνουν τους  τόπους  και τον τρόπο λατρείας μας με τους αντίστοιχους δικούς τους.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα