Προσπάθεια χειραγώγησης των κρατών στα θέματα ενέργειας

Προσπάθεια χειραγώγησης των κρατών στα θέματα ενέργειας

 

“Οι διάφορες προτάσεις για μεγαλύτερη εμπλοκή της Κομισιόν στη διαδικασία, ακόμα και πριν από την σύναψη των διακυβερνητικών συμφωνιών, με την υποχρεωτική εκ των προτέρων αξιολόγηση, είναι προβληματικές και εμπερικλείουν κινδύνους. Δεν γίνεται τα κράτη μέλη να μην μπορούν να υπογράφουν, να κυρώνουν, ούτε καν να συνομολογούν τα σχέδια των διακυβερνητικών συμφωνιών χωρίς την έγκριση της Κομισιόν, όπως ζητείται στην πρόταση που έχει κατατεθεί. Η προσπάθεια χειραγώγησης των κρατών από την Κομισιόν είναι απαράδεκτη!” Αυτά τόνισε χθες βράδυ ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. Θέμα της συζήτησης ήταν η ψήφιση της έκθεσης για τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών όσον αφορά τις διακυβερνητικές συμφωνίες και τις μη δεσμευτικές πράξεις στον τομέα της ενέργειας.

Μιλώντας ως συντονιστής στα θέματα ενέργειας και σκιώδης εισηγητής στην εν λόγω έκθεση εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο κος Συλικιώτης υπογράμμισε πως η πρόταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τους τριλόγους βελτιώθηκε σε επιμέρους σημεία. Ως παράδειγμα ανέφερε την διαγραφή της πρότασης για υποχρεωτική συμμετοχή της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο επισήμανε πως δυστυχώς παραμένει ο βασικός στόχος για αύξηση των εξουσιών της Κομισιόν εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών.

Κλείνοντας ο κος Συλικιώτης τόνισε πως ιδιαίτερα την στιγμή που η ΕΕ δεν κατόρθωσε ακόμα να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ενεργειακή τροφοδοσία ενώ πολλά κράτη και περιοχές της ΕΕ είναι απομονωμένες από τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα, είναι πολύ επικίνδυνο να προωθούνται πολιτικές που περιορίζουν την δυνατότητα των κρατών να διαμορφώνουν πολυδιάστατες ενεργειακές συμφωνίες βάσει των συμφερόντων των λαών. Επομένως, τόνισε, πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα υπάρχει ενισχυμένος κρατικός έλεγχος και εθνική ευελιξία για την διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας των λαών.  Γι’ αυτό, κατέληξε, η GUE/NGL θα καταψηφίσει την πρόταση.

Σημειώνεται πως η έκθεση υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα