Προσωρινή ρύθμιση τελών για περιουσίες στα κατεχόμενα

Προσωρινή ρύθμιση τελών για περιουσίες στα κατεχόμενα


Την προσωρινή απαλλαγή από την πληρωμή τελών εγγραφής τίτλου σε περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτου που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές σε Ε/κ, ψήφισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών να μην υπάρχει αναδρομικότητα στην ισχύ του νόμου υπερψηφίστηκε ομόφωνα, μετά από παρέμβαση του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος και απέσυρε τροπολογία του κόμματός του, η οποία αύξανε την αναδρομική ισχύ που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο από ένα σε δύο χρόνια. Από τη στιγμή που εγείρεται ότι είναι γιατί θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον οποιοδήποτε, εμείς αποσύρουμε, είπε.

Ο νόμος υπερψηφίστηκε από από τους παρόντες Βουλευτές ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, καταψηφίστηκε από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ, τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και τον ανεξάρτητο Βουλευτή Ζαχαρία Κουλία, ενώ αποχή τήρησαν η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Τοποθετούμενος υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού υπενθύμισε ότι το πρόβλημα της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων θα σταματήσει οριστικά μόνο με την επίλυση του Κυπριακού. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι δεν ισχύει το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνητρο για κάποιους να αγοράζουν μαζικά περιουσίες για να τις πωλήσουν μετά οι ίδιοι στην επιτροπή αυτή. Το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να μην φεύγουν από τα χέρια Ε/κ περιουσίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ανέφερε.

Στη δική του παρέμβαση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θέμα απασχόλησε τη σύσκεψη αρχηγών πολιτικών κομμάτων στο Προεδρικό και ότι με πρόταση του ΑΚΕΛ είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή στο πλαίσιο της οποίας είχαν κατατεθεί πολλές εισηγήσεις.

Αντί να έρθει μια δέσμη μέτρων από την Κυβέρνηση η οποία θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό. Αντί να ενημερωθούν τα κόμματα, κατατέθηκε αυτή η πρόταση, είπε, και διερωτήθηκε ποιους εξυπηρετεί. Είναι σύμφωνα με τον ίδιο μια πρόταση «κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των λίγων και των εκλεκτών».

Αυτό που έχουμε σήμερα ενώπιον μας είναι ένα ημίμετρο αλλά φυσικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ήταν η θέση του Προέδρου ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Είναι γεγονός, είπε, ότι αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και ο Υπουργός Εσωτερικών είχε αναλάβει να παρουσιάσει κίνητρα έτσι ώστε να αποφεύγονται οι προσφυγές στην επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

Αυτό που έχουμε σήμερα ενώπιον μας είναι ένα ημίμετρο αλλά φυσικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε το στόχο αλλά είναι καλύτερο από το τίποτε, ανέφερε.

Στο γεγονός ότι υπήρξε τεράστια συζήτηση για το θέμα και κατατέθηκαν πολλές εισηγήσεις στάθηκε και ο Βουλευτής ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

Δυστυχώς βλέπουμε ότι για την Κυβέρνηση μέσα από εκείνη τη διεργασία και τα πολυσέλιδα έγγραφα το μόνο είναι να μην πληρώνουν μεταβιβαστικά τέλη όταν θα πρόκειται για μεταβιβάσεις από Ε/κ σε Ε/κ. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο, είπε αποκαλώντας το επίσης «φιάσκο» αφού, όπως είπε, η Κυβέρνηση περίπου έστειλε στις πολιτικές καλένδες τις εισηγήσεις των κομμάτων. Έκανε επίσης λόγο για μηδενική προσφυγική πολιτική και δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα τηρήσει αποχή.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης υπενθύμισε ότι έγινε μια συλλογική προσπάθεια με στόχο την αποτροπή προσφυγής Ε/κ στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων.

Τόνισαν πολλοί ότι αυτή η δουλειά αντί να αξιοποιηθεί έγινε αυτή πρόταση η οποία δεν έχω αντιληφθεί ακόμα πώς αποτρέπει την αποξένωση των περιουσιών από τους Ε/κ, είπε.

Πώς διασφαλίζεις ότι ο άλλος που θα το αγοράσει πάμφθηνα εκμεταλλευόμενος την ανάγκη κάποιου, αυτός ο οποίος δεν είναι καθόλου συνδεδεμένος με τη περιουσία ή το χωράφι, δεν θα το πουλήσει, διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερη πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για το συντελεστή δόμησης η οποία δεν προχώρησε, ενώ, κατά τον ίδιο, πραγματικά θα ήταν κίνητρο.

«Ισχνό και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρο» αποκάλεσε το νομοσχέδιο ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος και δήλωσε την πρόθεσή του για τήρηση αποχής.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν για την αναδρομική ισχύ του νόμου δεν ήταν ικανοποιητικές.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα