Προτάσεις από την ΟΕΒ για τις απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες

Προτάσεις από την ΟΕΒ για τις απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες

 


Οι πρώτες αντιδράσεις συνδικαλιστικών κυρίως στελεχών αλλά και μερίδας του Τύπου στην κατάρτιση και υποβολή προσχεδίου νομοσχεδίου από την ΟΕΒ προς την Κυβέρνηση για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, καθιστούν αναγκαία τη διασαφήνιση των βασικότερων πτυχών της πρωτοβουλίας, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

1. Η απεργία στις ουσιώδεις υπηρεσίες να είναι η έσχατη λύση

Σκοπός είναι η ορθολογική ρύθμιση της άσκησης της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες ώστε, χωρίς να αφαιρείται το δικαίωμα της απεργίας, να διασφαλίζεται ότι η άσκηση του θα είναι η έσχατη λύση και ότι στη διάρκεια του δεν θα απειλείται η ζωή, η υγεία, η ασφάλεια ή η ευημερία μέρους ή όλου του πληθυσμού.

2. Η ΟΕΒ δεν λειτουργεί αυθαίρετα ως «νομοθέτης».

Το σύστημα εργασιακών σχέσεων της Κύπρου στηρίζεται στην τριμερή συνεργασία ανάμεσα στην ΟΕΒ, τις Συντεχνίες και το Υπουργείο Εργασίας και οποιοδήποτε μέρος έχει το δικαίωμα πρωτοβουλίας. Σωρεία είναι οι περιπτώσεις που με εισήγηση των Συντεχνιών ψηφίστηκε νομοθεσία που ποινικοποιεί εργοδοτικές πρακτικές και επισύρει βαριές ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

3. Το δικαίωμα της απεργίας είναι Συνταγματικά αναγνωρισμένο αλλά το       Σύνταγμα επιτρέπει τη ρύθμιση του με Νόμο.

Το Σύνταγμα επιτρέπει όχι μόνο τη ρύθμιση αλλά και την πλήρη απαγόρευση της απεργίας τόσο για τους υπαλλήλους του Δημοσίου όσο και για τους υπαλλήλους της πλειοψηφίας των Ημικρατικών Οργανισμών.

Η ΟΕΒ προτείνει μόνο τη ρύθμιση: Να πραγματοποιούνται απεργίες αλλά να μην θυματοποιείται αδίκως μέρος ή το σύνολο του πληθυσμού.

4. Το ζήτημα των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες δεν λύθηκε με την      Συμφωνία του 2004

Το 2004 το Υπουργείο Εργασίας, ΟΕΒ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ  υπέγραψαν «Συμφωνία για τη Διαδικασία Επίλυσης Εργατικών Διαφορών σε Ουσιώδεις Υπηρεσίες». Η εν λόγω Συμφωνία ωστόσο, παραβιάστηκε συλλήβδην από τις Συντεχνίες οι οποίες ουδέποτε σεβάστηκαν τις πρόνοιες της επειδή δεν έχει νομική ισχύ και δεν υπάρχει η παραμικρή συνέπεια σε περίπτωση παραβίασης της.

5. Αυτό που προωθεί η ΟΕΒ έχει γίνει τον Μάρτιο του 2012

Μετά από διαδοχικές απεργίες από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Δ. Χριστόφια ενέκρινε νόμο που ρυθμίζει την άσκηση της απεργίας στα αεροδρόμια και τη ροή εναέριας κυκλοφορίας. Το Νόμο ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή τον Μάρτη του 2012, χωρίς την ελάχιστη αντίδραση ή διαφωνία από το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η πρωτοβουλία της ΟΕΒ έχει τις ίδιες προδιαγραφές και στόχους.

6. Αυτά που ζητά η ΟΕΒ ισχύουν σε σωρεία Ευρωπαϊκών Χωρών

Έκθεση του 2007 της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων στην οποία συμμετέχουν σε ανώτατο επίπεδο η ΣΕΚ και η ΔΕΟΚ, επιβεβαιώνει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των Χωρών, η απεργία στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι ρυθμισμένη με τρόπο που η κοινωνία και η οικονομία να μην γίνονται όμηροι συνδικαλιστικής ασυδοσίας ή συμφερόντων μικρής ομάδας ατόμων.

7. Οι βασικές πρόνοιες της πρότασης της ΟΕΒ

• Κατονομάζει τις ουσιώδεις υπηρεσίες.

• Επιτρέπει απεργίες που οφείλονται σε εργατική διαφορά.

• Προβλέπει διαιτησία πριν  την απεργία.

• Επιβάλλει τη διατήρηση ελάχιστου επιπέδου υπηρεσιών σε περίπτωση απεργίας για ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών ολόκληρου του πληθυσμού.

• Προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση αδικήματος.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα