Πρόκληση για την ΕΕ τα τυφλά τρομοκρατικά κτυπήματα

Πρόκληση για την ΕΕ τα τυφλά τρομοκρατικά κτυπήματα


Με αλληλεγγύη και ορθολογισμό οφείλει να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

 

Τη θέση ότι η επιστροφή στις αρχές και στις αξίες πάνω στις οποίες βασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την ίδρυση της αποτελεί τη μοναδική συνταγή ουσιαστικής αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχει ενώπιον της η Ένωση ανέπτυξε χθες ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) Gianni Pittella κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του συνεδρίου “Quo Vadis Europa”, που διοργάνωσαν από κοινού το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Έδρα Jean Monnet (2001) του Πανεπιστημίου Κύπρου χθες στο βράδυ στην Πανεπιστημιούπολη.

Στην κορυφή των προκλήσεων της ΕΕ ο κ. Pittella ενέταξε βέβαια την απειλή των τυφλών τρομοκρατικών κτυπημάτων που με τόσο εμφατικό και τραγικό τρόπο έκαναν την επανεμφάνιση τους χθες στις Βρυξέλες. Συγκεκριμένα υπογράμμισε ότι η αντίδραση στις χθεσινές επιθέσεις θα πρέπει να είναι πειστική και ορθολογική κι όχι συναισθηματική. “Θα πρέπει να προσέξουμε να μην προκληθεί ένα κύμα ισλαμοφοβίας, τόνισε εξηγώντας ότι “αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να διαπράξουμε”. Σε πρακτικό επίπεδο ο κ. Pittella υπέδειξε την ανάγκη να υπάρχει υποχρεωτική ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών μελών αλλά και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών καθώς και καλύτερος συντονισμός. Μίλησε δε για την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αφού μέσω αυτών, όπως είπε, προσηλυτίζονται νεαροί περιθωριοποιημένοι Ευρωπαίοι για να πολεμήσουν για ‘τα δίκαια’ του Ισλαμικού Κράτους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους ο Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επέκρινε την στάση της ΕΕ σε σχέση με το προσφυγικό λέγοντας πως σε πολιτικό επίπεδο η Ένωση «δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την αρχή της αλληλεγγύης και πρακτικά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την αρχή της επανεγκατάστασης». Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρωτίστως μεταξύ των χωρών μελών είναι αναγκαία επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρώπη των Κυβερνήσεων, όπως χαρακτηριστικά είπε και πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το προσφυγικό δεν εισακούστηκαν κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος, κατά τον κ. Pittella αρνήθηκε να εγκατασταθούν στη χώρα του μόλις 2.000 πρόσφυγες. «Δεν είναι αδύνατον να δεχτούμε ανθρώπους στη χώρα μας. Είναι δυνατόν. Δεν θα πρέπει να μας τρομάζει η ιδέα ότι η Ιταλία μπορεί να δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μεγάλη χώρα η Ιταλία έχει 50 εκ. κατοίκους, γιατί σκεφτόμαστε ότι δεν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε. «Είναι καθήκον μας κατ` αρχάς», υπογράμμισε.

Σε σχέση με το Κυπριακό και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Ιταλός Ευρωβουλευτής και ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τοποθετήθηκε υπέρ μιας λύσης που θα βασίζεται στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας με νόημα πως μια επανενωμένη Κύπρος «θα στείλει μηνύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Τη στιγμή της μεγάλης κρίσης της Ευρώπης η επανενώμενη Κύπρος θα ανάψει τη φλόγα μιας ελπίδας, μιας ελπίδας που θα βρεθεί και πάλι στην καρδιά μας», πρόσθεσε. Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέδειξε ότι αυτή είναι απαράδεκτη λέγοντας πως η πολιτική του ομάδα είναι από τις λίγες που ασκεί κριτική στην Τουρκία για τις ελλείψεις σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου διαβάστηκε από τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο, Αντρέα Κεττή, το μήνυμα καταδίκης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των αθώων θυμάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί το Συνέδριο, δανείστηκε τα λόγια του Jean Monnet το 1943 για να αναδείξει αυτό που κατά τη δική του γνώμη πρέπει να προσεχθεί στην ΕΕ. ”Δεν θα υπάρξει ειρήνη για την Ευρώπη, αν τα κράτη συνεχίζουν να βασίζονται στην εθνική κυριαρχία. Οι χώρες της Ευρώπης είναι πολύ μικρές για να εγγυηθούν στους πολίτες τους την αναγκαία ευημερία και την κοινωνική πρόοδο. Τα κράτη της Ευρώπης θα πρέπει να επιλέξουν τη συνεργασία και την ομοσπονδιακή μορφή” είπε ο κ. Ομήρου σημειώνοντας ότι τα λόγια αυτά του Jean Monnet ηχούν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ άλλοτε.

”Η ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση είναι αδήριτη ανάγκη, όπως και η αναγκαιότητα ενός νέου οράματος για την αποστολή της Ευρώπης” συνέχισε ο κ. Ομήρου σημειώνοντας ότι θα πρέπει όλοι ”να πιστέψουμε στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει το σημαντικό ρόλο που της αξίζει”.

Παράλληλα εξέφρασε τον «συγκλονισμό, αποτροπιασμό και την απέχθεια του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και τις καταδίκασε μετά βδελυγμίας. ”Χρέος μας είναι να δηλώσουμε την απόφασή μας να μην επιτρέψουμε στον φόβο που πλανάται σήμερα πάνω από την Ευρώπη να νικήσει τις διαχρονικές αξίες στις οποίες πιστεύουμε, τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας” τόνισε.

Από την πλευρά του ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο ανέδειξε πως στόχος του Συνεδρίου “Quo Vadis Europa? 2016” είναι να αποτελέσει ”το φόρουμ όπου μπορούν να εκμαιευθούν ιδέες προς καλύτερη αντιμετώπιση των συλλογικών ζητημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ένωσή μας”. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το στρατηγικό πλάνο συνεργασίας με την Έδρα Jean Monnet (2001) του Πανεπιστημίου Κύπρου για εκδηλώσεις με τις οποίες θα προωθείται ο διάλογος για επείγοντα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή ατζέντα και ευχαρίστησε επίσης την κάτοχο της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001), Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου για την αγαστή συνεργασία και το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Διαπανεπιστημιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Εκδημοκρατισμό της Βενετίας.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης εξέφρασε τη θλίψη και τον προβληματισμό του για τις πράξεις μίσους στις Βρυξέλλες. «Καλούμαστε να ανταποκριθούμε ενωμένοι με γνώμονα την προστασία των ελευθέρων και αθώων πολιτών και χωρίς να στιγματίζουμε θρησκευτικές ομάδες και ανθρώπους για πρακτικές εξτρεμιστικών οργανώσεων», τόνισε ενώ αναφερόμενος στο Συνέδριο υπογράμμισε πως στόχος είναι όπως αυτό καταστεί ένα φόρουμ γόνιμης συζήτησης και προβληματισμού.

Να σημειωθεί ότι το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαρτίου 2016, στην Πανεπιστημιούπολη, Κτήριο Αναστάσιος Λεβέντης, Αίθουσα Β 108, 9:00-13:00. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, οι Ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης, Δημήτρης Παπαδάκης και Ελένη Θεοχάρους καθώς και πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και οι πανεπιστημιακοί οι Σταύρος Τομπάζος και Καλλιόπη Αγαπίου Ιωσηφίδου. Οι θεματικές που θα συζητηθούν είναι: η τραπεζική ένωση και η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: Διαρκή προβλήματα και νέες προκλήσεις. Το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα