Πώς να αναλαμβάνετε δράση με συνέπεια

Πώς να αναλαμβάνετε δράση με συνέπεια


 

Του Δημήτρη Στυλιανίδη, DipLC, CTM, CL, FAIA, FCCA, CPA, Διεθνή Εκπαιδευτή NLP

 

Όσον αφορά τους στόχους, τα σχέδια, και άλλα ζητήματα που πρέπει να διαχειριστείτε, είναι εύκολο να κολλήσετε στο στάδιο της σκέψης και του σχεδιασμού. Μπορεί να ξοδέψετε πολλή χρόνο γράφοντας και ξαναγράφοντας τους στόχους σας και ψάχνοντας για εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στο δρόμο σας. Αλλά αν δεν αναλάβετε τελικά δράση, τότε απλά σπαταλάτε άσκοπα το χρόνο σας.

Πώς μπορείτε να μπείτε σε μια ενεργητική κατάσταση έτσι ώστε να θέλετε να αναλάβετε δράση, χωρίς να νιώθετε ότι χρειάζεστε σπρώξιμο για να προχωρήσετε; Τι μπορείτε να κάνετε για να κλείσετε το χάσμα της σκέψης με την δράση;

Παραθέτω μια απλή τεχνική που χρησιμοποιώ προσωπικά και δουλεύει άψογα για μένα. Διαρκεί μόνο 5-10 λεπτά.

Φανταστείτε τις σκέψεις σας σαν ενέργεια κυμάτων που ακτινοβολούν έξω στο σύμπαν και στη συνέχεια αντανακλώνται πίσω σε σας. Αν οι σκέψεις σας είναι συγκεχυμένες, τα κύματα θα αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και πιθανό να μην δώσετε προσοχή σε αυτές. Αλλά αν καταβάλετε προσπάθεια και επικεντρωθείτε στη σκέψη σας τότε το ανακλώμενο κύμα θα είναι αρκετά ισχυρό ώστε να το αισθανθείτε στο σώμα σας. Σε αυτό το σημείο μπορείτε πραγματικά να «σερφάρετε» στο κύμα αυτό και θα βρεθείτε σε μια κατάσταση άμεσης δράσης χωρίς να καταβάλετε επιπλέον προσπάθεια. Αντί να πιέζετε τον εαυτό σας να αναλάβει δράση, βρίσκετε ήδη τον εαυτό σας σε μια κατάσταση δράσης.

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κύμα σκέψης και στη συνέχεια να σερφάρετε σε αυτό. Το κάνετε ήδη όλη την ώρα κάθε φορά που μια δυνατή σκέψη τριγυρνά στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, όταν είστε πραγματικά θυμωμένος, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσετε τον εαυτό σας από το να μετατρέψει αυτή την οργή σε δράση. Ή όταν ένα τραγούδι κολλήσει στο μυαλό σας, μπορεί να δυσκολευτείτε από το να μην το τραγουδάτε όλη την μέρα.

Μπορείτε να δημιουργήσετε αυτά τα κύματα σκέψης συνειδητά και σκόπιμα. Στη συνέχεια, μπορείτε να δαμάσετε την ενέργειά τους και να την κατευθύνετε προς την ολοκλήρωση του επιθυμητού στόχου.

Πώς να δημιουργήσετε και να δαμάσετε τα κύματα της σκέψης

Καθίστε ήσυχα σε ένα μέρος όπου δεν θα σας αποσπούν την προσοχή. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές για να καθαρίσει το μυαλό σας. Τώρα βρέστε το στόχο που θέλετε να πετύχετε. Ίσως να είναι κάτι απλό, όπως η οργάνωση του χώρου εργασίας σας. Ή θα μπορούσε να είναι κάτι πιο πολύπλοκο, όπως η δημιουργία ενός δικτυακού χώρου για μια νέα επιχείρηση ή τρόποι με τους οποίους να διπλασιάσετε το εισόδημά σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα σαφές, συγκεκριμένο, μετρήσιμο στόχο, αλλά δεν χρειάζεστε το σχέδιο δράσης σε αυτό το σημείο.

Τώρα απλά σκεφτείτε τι θέλετε. Φανταστείτε αυτό το στόχο να γίνετε πραγματικότητα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, αλλά προσπαθήστε να μείνετε σε εγρήγορση ενώ το κάνετε αυτό. Σκεφτείτε καλά το στόχο στο μυαλό σας. Φανταστείτε το στόχο πραγματικά να υλοποιείται, αλλά μην κάνετε τίποτα ακόμη για να τον πετύχετε.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να στραφείτε σε μια νέα καριέρα, στη συνέχεια, φανταστείτε τον εαυτό σας σε αυτή τη νέα καριέρα. Σκεφτείτε πως θα ήταν αν πραγματικά κάνατε εκείνο το είδος εργασίας. Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάνει τη δουλειά εκείνη και να το απολαμβάνει. Φανταστείτε τους ανθρώπους με τους οποίους θα εργάζεστε και δημιουργήστε υποθετικές συνομιλίες μαζί τους.

Συνήθως όταν εφαρμόζω αυτή την τεχνική, μέσα σε 5-10 λεπτά, αυτές οι θετικές σκέψεις δημιουργούν τόση ενέργεια στο σώμα μου που με αναγκάζουν να θέλω να κάνω κάτι. Στην αρχή αισθάνομαι καλά μόνο που το σκέφτομαι αλλά στη συνέχεια αρχίζω να αισθάνομαι μια τάση να αναλάβω δράση. Μπορώ να αισθανθώ την ενέργεια της σκέψης να αντανακλά πίσω σε μένα. Τώρα ήρθε η ώρα να αποχωριστώ την εικονική σανίδα του surf και να νιώσω το κύμα.

Μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε αυτή τη θετική ένταση στο σώμα σας, σταματήστε και υποβάλετε στον εαυτό σας την ερώτηση: Τι δράση μπορώ να αναλάβω τώρα για να κάνω αυτό το στόχο πραγματικότητα; Όπως υποβάλλετε αυτή την ερώτηση, κρατήστε την προσδοκία ότι η απάντηση θα είναι κάτι απλό που μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα 30 λεπτών ή και λιγότερο. Όποια και αν είναι η απάντηση αναλάβετε δράση αμέσως.

Χρησιμοποιώ συχνά αυτή τη διαδικασία όταν γράφω νέα άρθρα. Δοκιμάστε αυτή την απλή τεχνική και επιτρέψτε στα δικά σας κύματα σκέψης να σας οδηγήσουν σε δράση για να πετύχετε πολύ περισσότερα πράγματα στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή.

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό EUROKΕΡΔΟΣ


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα