Ρέντσι: Η Ευρώπη πάει στον Άρη αλλά σταματά στην Ειδομένη

Ρέντσι: Η Ευρώπη πάει στον Άρη αλλά σταματά στην Ειδομένη

 


«Η Ευρώπη πάει στον Άρη, αλλά σταματά στην Ειδομένη, όπου μια μητέρα είναι αναγκασμένη να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό διότι αυτό το παιδί γεννήθηκε σε έναν από τους προσφυγικούς καταυλισμούς μας, αν μπορούμε να του δώσουμε αυτό τον χαρακτηρισμό. Ακριβώς στην Ευρώπη, στην ήπειρό μας, στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι στην ιταλική βουλή.

«Η Ευρώπη η οποία καταφέρνει να πάει στον Άρη, σταματά μπροστά στις πύλες ενός προσφυγικού καταυλισμού, στην Ελλάδα αλλά και στο Καλαί. Χρειάζεται, λοιπόν μια Ευρώπη η οποία να διευκολύνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τουρκία, διατηρώντας όμως, την συνοχή και αλληλεγγύη της προς τις ιδρυτικές αρχές της», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος, πάντα, στην αυριανή έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «η επανάληψη των θεμάτων προκαλεί σε όλους τους συμμετέχοντες στις συνόδους μια αίσθηση επαναλαμβανόμενης πραγματικότητας», ενώ σε ό,τι αφορά την Τουρκία υπογράμμισε: «Είναι σωστό να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Τουρκία. Είναι σημαντικό, ιδίως για κάποιες χώρες, πρώτα από όλα την Ελλάδα αλλά όχι πάση θυσία. Υπάρχουν αρχές που για εμάς είναι βασικές, αρχίζοντας από την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο και η ερμηνείες του προκάλεσαν ζημιά στην πολιτική και οικονομική κατεύθυνση Ευρώπης και της Ιταλίας» και, για τον λόγο αυτό «η Ιταλία δεν διεκδικεί κάτι για τον εαυτό της, αλλά έχει λάβει μια θέση η οποία προσπαθεί να μετακινήσει την πολιτική και οικονομική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το «καρφί» του Ματέο Ρέντσι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή

Κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, με θέμα την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Ρέντσι αναφέρθηκε και στην συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών που οργανώθηκε στο Παρίσι την περασμένη Κυριακή. Πιο αναλυτικά, απαντώντας σε τοποθέτηση του εκπροσώπου του ιταλικής Αριστεράς στη Βουλή, Αρτούρο Σκόττο, ο Μ. Ρέντσι υπογράμμισε:

«Θα πρέπει να σκεφθούμε ότι στη σημαντική συνάντηση που αναφέρατε υπήρξε και η συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος είχε μάλιστα πάει στις εκλογές με ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Το γεγονός, όμως, ότι το σπίτι των Ευρωπαίων σοσιαλιστών ανοίγεται στον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να μας κάνει να σκεφθούμε και εμάς, αλλά και αυτούς που εν ονόματι ενός ιδεολογικού μαξιμαλισμού δεν είναι σε θέση να εννοήσουν τον εν λόγω χαρακτήρα μίας δυνατής μεταρρυθμιστικής ατζέντας».


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα