Ρεκόρ ψήφων για τη νέα πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής

Ρεκόρ ψήφων για τη νέα πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής

Αναδείχθηκε σήμερα πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής με ρεκόρ ψήφων η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα η κ. Κωνσταντοπούλου συγκέντρωσε 235 ψήφους επί 298 βουλευτών, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η νεαρότερη σε ηλικία, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αφού ψήφισε, πλησίασε την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία καθόταν στο πρώτο έδρανο, και την χαιρέτησε διά χειραψίας.

Κατά την πρώτη της ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η σημερινή Βουλή, «η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή», όπως είπε χαρακτηριστικά, «καλείται να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι η λαϊκή κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα».

Μιλώντας όρθια η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «Βουλή των Ελλήνων και των Ελληνίδων», ενώ υπογράμμισε ότι ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί πρέπει να απαντούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, προτροπή η οποία χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα η Ζ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι πρέπει να λειτουργήσει ουσιαστικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. «Είμαι σίγουρη ότι πρώτος θα δώσει το παράδειγμα ο Πρωθυπουργός και θα ακολουθήσουν οι υπουργοί που πρέπει να προσέρχονται και να απαντούν στις ερωτήσεις των βουλευτών», είπε.

Δεσμεύθηκε ακόμη ότι «δεν θα γίνουν δεκτές άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων» και ότι «αυτή η Βουλή θα εφαρμόσει τις αρχές της καλής νομοθέτησης».

Αναφερόμενη στον πολιτικό ρόλο της Βουλής η Ζ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο ποινικών διαδικασιών» και προανήγγειλε την «ανάσυρση υποθέσεων που βρίσκονται στα συρτάρια». «Να δοθεί ένα τέλος στην ονειδιστική κατάσταση προνομιακής μεταχείρισης που έχει πλήξει βαριά το κύρος της Βουλής», είπε με έμφαση, δεσμευόμενη ότι θα υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής η οποία θα εγγυηθεί την διερεύνηση όλων των υποθέσεων.

Τέλος έκλεισε την παρέμβασή της υπενθυμίζοντας το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος (που παλαιότερα ήταν το 114) στο οποίο τονίζεται πως η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε τρόπο σε οποιονδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα