Ρευστό από το Ιράν

Ρευστό από το Ιράν

Προοπτικές εισροής επενδύσεων από το Ιράν προς την Κύπρο διαβλέπουν επιχειρηματικοί παράγοντες, ιδιαίτερα μετά και τη συμφωνία των έξι δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Προσβλέπουμε σε επενδύσεις εταιρειών ιρανικών συμφερόντων προς την Κύπρο, καθώς η χώρα αυτή διαθέτει πολλά αποθέματα σε καταθέσεις και επιθυμεί να προβεί σε επενδύσεις στο εξωτερικό», δήλωσε ο Μάριος Γρηγοριάδης, Διοικητικός Σύμβουλος του ελεγκτικού οίκου KPMG, εκ μέρους του νεοσυσταθέντος Κυπροϊρανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Η ιδρυτική συνεδρία του Συνδέσμου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία του Ιρανού Υφυπουργού Οικονομικών Αλί Ασγκάρι, μια επίσκεψη που κρίνεται σημαντική για τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου.

Οι προοπτικές διανοίγονται ακόμη περισσότερο μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) , που προνοεί την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ύστερα από επαλήθευση της εφαρμογής της συμφωνίας από το Ιράν, που τοποθετείται στις αρχές του 2016.

«Η επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σίγουρα αυξάνει περαιτέρω τις προοπτικές, αφού αναμένεται ότι θα αυξήσει το εισόδημα της χώρας σε εξαγωγές πετρελαίου και αερίου», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.

Πέραν από τις προοπτικές εισροής επενδύσεων, πρόσθεσε, υπάρχει προοπτική για εμπλοκή ιρανικών εταιρειών στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και στις αερομεταφορές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, η Κύπρος θα μπορούσε να ενεργήσει ως κόμβος προσέγγισης της Τεχεράνης με την Ευρώπη, αλλά και σταθμός για εξαγωγή ιρανικών προϊόντων προς τη γηραιά ήπειρο.

Παράλληλα, εκτίμησε πως υπάρχουν προοπτικές για δραστηριοποίηση κυπριακών εταιρειών ανάπτυξης γης στο Ιράν, για παροχή κυπριακής τεχνογνωσίας σε τομείς όπως οι αφαλατώσεις και η φαρμακοποιία, ενώ με την εφαρμογή της Συνθήκης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, διανοίγονται προοπτικές για συνεργασία κυπριακών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις ιρανικών συμφερόντων. Η συμφωνία θα υπογραφεί από τον κ. Ασγκάρι και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Tο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με το ιρανικό Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανιών, Ορυχείων και Γεωργίας στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του OPEC, το Ιράν εξάγει αυτή τη στιγμή 1.109 εκατομμύρια βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου ημερησίως, καθώς και 8,360 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα σε πετρέλαιο και φυσικού αερίου ανέρχονται σε 157, 53 δισ βαρέλια και 34,2 τρισ κυβικά μέτρα αντίστοιχα.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα