Ρωγμές στο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας;

Ρωγμές στο οικονομικό μοντέλο της Γερμανίας;

 


Μικρή επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφεται στη Γερμανία, το Μάιο.Είναι η πρώτη φορά μετά από επτά μήνες που συμβαίνει κάτι τέτοιο, γεγονός που προσθέτει στις ενδείξεις ότι η γερμανική ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της.

Τα τελευταία συμπεράσματα έρχονται από την έρευνα του Ινστιτούτου IFO, που βασίζεται σε απαντήσεις από 7.000 εταιρείες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου, Klaus Wohlrabe, εξηγεί:

«Αιτία των μειωμένων προσδοκιών, που παραμένουν πολύ καλές, είναι κυρίως ο κλάδος των εξαγωγών. Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί λίγο, γιατί το ευρώ έχει ελαφρώς ανατιμηθεί και η παγκόσμια οικονομία δεν ανθίζει όσο περίμεναν κάποιοι. Αλλά, γενικότερα, οι προσδοκίες παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο.»

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η Γερμανία κατέγραψε μία από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, με ανάπτυξη 0,3%, την ώρα που Ισπανία «έπιασε» 0,9% και η Γαλλία 0,6%.

Αποδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας κατέγραψαν, επίσης, η έρευνα για το επενδυτικό κλίμα του Ινστιτούτου ZEW και ο δείκτης υπευθύνων παραγωγής PMI.

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι αυτά που παρουσίασε η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ανισότητα:

τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους στη Γερμανία δεν έχουν «σταθερή και πλήρη απασχόληση».

Αυτό σημαίνει ότι τα εισοδήματά τους είναι 40% χαμηλότερα από των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Είναι η δεύτερη χειρότερη επίδοση στις χώρες του ΟΟΣΑ, μετά από αυτή της Αυστρίας.

Εξάλλου, η Γερμανία, γνωρίζει το 2015 ένα κύμα απεργιών, πρωτόγνωρο για τα δικά της δεδομένα, καθώς οδηγοί στα τρένα, δασκάλες και ταχυδρόμοι διεκδικούν αυξήσεις.

Η εισοδηματική ανισότητα δυναμιτίζει την εσωτερική κατανάλωση, που αποτελεί εναλλακτική για την ανάπτυξη, όταν ο εξαγωγικός τομέας αποδυναμώνεται. Πηγή: Εuronews


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα