Σαφή μηνύματα προς Ελλάδα από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης

Σαφή μηνύματα προς Ελλάδα από τους ισχυρούς της Ευρωζώνης


Σαφή μηνύματα αλλά και προειδοποιήσεις προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση απευθύνουν ο ένας μετά τον άλλον ξένοι αξιωματούχοι, με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Ελευθερίας Αρλαπάνου που δημοσίευσε η Ημερησία.

Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υπογράμμισε η Άγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν με υπευθυνότητα και δηλώνοντας πως περιμένει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη Νομισματική Ένωση μετά τις εκλογές. Το χρέος είναι χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο, διεμήνυσε από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, σκληραίνοντας τη στάση της στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ έστειλε σαφές μήνυμα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Με τον χρόνο να μετρά πλέον αντίστροφα για τη νέα εκλογική αναμέτρηση στην Αθήνα, ο «κωδικός Ελλάδα» βρίσκεται εκ των πραγμάτων ψηλά στην ατζέντα των ισχυρών της Ευρωζώνης, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, χαράσσοντας στρατηγική για την επόμενη μέρα. Σχολιάζοντας τα σενάρια Grexit, η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε πως όλες οι προσπάθειες, επικεντρώνονται στη διατήρηση της χώρας εντός ευρώ, σύμφωνα με το Reuters, εκφράζοντας, ωστόσο, παράλληλα την εκτίμηση ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν με υπευθυνότητα. Η ίδια, όπως μεταδίδουν ξένα δίκτυα, υποστήριξε πως η τρέχουσα εβδομάδα δεν είναι «εβδομάδα πεπρωμένου» για το ευρώ, με την ΕΚΤ προ των πυλών σημαντικών αποφάσεων και την Ελλάδα σε δρόμο να εκλέξει νέα κυβέρνηση. «Δεν θα χαρακτήριζα αυτήν ως εβδομάδα πεπρωμένου για τον ευρώ. Πάντα έλεγα ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν έχει ακόμη πλήρως ξεπεραστεί. Αυτό ίσχυε για την περασμένη εβδομάδα, τις τελευταίες εβδομάδες του 2014 και επίσης ισχύει για αυτές τις εβδομάδες», εκτίμησε, υποστηρίζοντας μάλιστα, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει τις αποφάσεις της με πλήρη ανεξαρτησία.

H νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις υπάρχουσες δεσμεύσεις και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα από την Ιρλανδία και στον απόηχο των δηλώσεων του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών που εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα ενός διεθνούς φόρουμ που θα εξετάσει την ελάφρυνση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως «πως αρχή, οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες». Έσπευσε όμως να ξεκαθαρίσει πως «ταυτόχρονα, ένα χρέος είναι χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο». «Η στάση πληρωμών, η αναδιάρθρωση, η αλλαγή των όρων, έχει συνέπειες στην υπογραφή και στην εμπιστοσύνη προς την υπογραφή», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Από το γαλλικό «μέτωπο» ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν δήλωσε πως η Ε.Ε. πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, απορρίπτοντας την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μιλώντας στους Financial Times εκτίμησε πως «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της νέας ελληνικής κυβέρνησης». Όπως εκτίμησε, «όλα τα πιθανά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε. Φυσικά, η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει κάνει ήδη πολλές και πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη», αναφερόμενος στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στο τέλος Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Π. Γκραμένια, εκτίμησε πως ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν θα προκαλέσει νέα οικονομική κρίση που θα απειλούσε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, εκτιμώντας πως οι ελληνικές εκλογές είναι πρόκληση, αλλά «δεν υπάρχει μπροστά μας η καταστροφή». Εν αναμονή του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και ερωτηθείς για ενδεχόμενο νέας παράτασης του προγράμματος, τόνισε πως «υπάρχουν θέματα που θα συζητηθούν εκ νέου την επομένη των εκλογών και θα δούμε υπό ποιες συνθήκες θα γίνει η συζήτηση», αναφερόμενος και στην αναδιάρθρωση του χρέους. Εκτίμησε πως οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν πρέπει να αισθάνονται υπό πίεση, και «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα μιλήσουμε με την επόμενη κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας όμως πως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί συνιστούν δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους. «Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και χρειαζόμαστε ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη», κατέληξε.

«Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα βαρέλι δίχως πάτο για την Ευρώπη», υποστήριξε ο Κλ. Φουστ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Μελετών. Όπως εκτίμησε θα ήταν λάθος ένα νέο «κούρεμα» του χρέους χωρίς όρους. Δεν ήταν αντίθετος όμως σε ελάφρυνση του χρέους, εφόσον υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Κατά ενός νέου «κουρέματος» τάχθηκε και ο Λ. Φελντ, ένας εκ των πέντε Γερμανών «σοφών», εκτιμώντας πως η αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με τρόπους, όπως η επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής.

Το Grexit δεν συμφέρει κανέναν

Το κόστος εξόδου από το ευρώ θα ήταν τεράστιο για την Ελλάδα και θα είχε ως αποτέλεσμα κύμα χρεοκοπιών στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε ο Μ. Κράμερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της S&P, ενώ εκτίμησε πως είναι παράλογο και ανεύθυνο, να γίνεται μια τέτοια συζήτηση τώρα, που η χώρα έχει ήδη διανύσει μια πενταετή πορεία μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Κράμερ το Grexit δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε της Ελλάδας ούτε της Ευρώπης να γίνει κάτι τέτοιο. Σχετικά με το χρέος, εκτίμησε πως το πιθανότερο σενάριο είναι η επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής του, σε σχέση με μια διαγραφή μέρους αυτού, καθώς κάτι τέτοιο οι Ευρωπαίοι θα το εκλάμβαναν ως «χάρη» προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένας από τους παράγοντες που θα βρίσκονται το άμεσο διάστημα στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα