Σε περιπέτειες η παγκόσμια οικονομία

Σε περιπέτειες η παγκόσμια οικονομία

Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2016 θα είναι χαμηλότερη από ότι προβλεπόταν προηγουμένως. Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 3% για το 2016 για την παγκόσμια οικονομία σε σχέση με 3.3% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Οι ΗΠΑ η ανάπτυξη θα κυμαίνεται γύρω από το 2%, στην Ευρώπη 1.4%, στην Κίνα 6.5% ενώ στην Ινδία 7.4%.

Στη Βραζιλία και στη Ρωσία καθώς και σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, αναμένεται ύφεση της οικονομίας. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου είχε ευεργετικές επιδράσεις σε κάποιες χώρες αλλά σε κάποιες άλλες προκάλεσε τεράστια προβλήματα ύφεσης και ελλειμμάτων. Στη Ρωσία, η Κεντρική Τράπεζα ανεβάσει τα επιτόκια από το 11% στο 17% για να συγκρατήσει την πτώση του ρουβλιού. Στη Βενεζουέλα, ένα δολάριο Αμερικής αγοράζει 1000 bolivar ενώ η επίσημη ισοτιμία είναι μόλις 10 bolivar στο δολάριο. Βεβαίως, τα προβλήματα της Βενεζουέλας δεν είναι μόνο η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και οι αυξήσεις μισθών παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, και παροτρύνει τις χώρες που έχουν περιθώρια, να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε έργα υποδομής προκειμένου να αυξηθεί η εγχώρια ζήτηση.

Την ίδια σύσταση προς τις χώρες που καταγράφουν ύφεση στις οικονομίες τους έχει κάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και οι ΗΠΑ, οι οποίες σκοπεύουν να θέσουν το θέμα στην επόμενη συνάντηση των 20 μεγαλυτέρων οικονομικών του πλανήτη, G20. Η Γερμανία όμως είναι αντίθετη με την αύξηση των δαπανών και επιμένει ότι ο καλύτερος τρόπος τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι οι μεταρρυθμίσεις, με αφετηρία την δημοσιονομική πειθαρχεία. Στο μεταξύ, σε αχρείαστες περιπέτειες έχει εισέλθει η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας εξ’ αιτίας της πιθανής εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επενδυτές ανησυχούν για αυτό το ενδεχόμενο και πουλούν μαζικά τη στερλίνα, η οποία υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το ευρώ, ενώ παράλληλα οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν με υποβάθμιση της Βρετανικής οικονομίας. Τα σενάρια που προβλέπονται σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από το ευρώ είναι μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 2% με 3%, και απώλεια θέσεων εργασίας. Η μείωση του ΑΕΠ θα οφείλετε κυρίως στην μείωση του εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και των χωρών της Ένωσης. Σήμερα τα προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην επικράτεια της Ένωσης, χωρίς οποιουσδήποτε δασμούς.

Με την έξοδο της από την Ένωση, τόσο η Βρετανία, όσο και η Ένωση, θα επιβάλουν δασμούς στα προϊόντα που διακινούνται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι το εμπόριο ανάμεσα τους θα μειωθεί και θα διακινούν λιγότερα προϊόντα μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία θα απωλέσει θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίσει ψηλότερες τιμές για τα εισαγώμενα από την Ευρώπη προϊόντα.  Πλήγμα από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστούν και οι χώρες της Ένωσης που εξάγουν στη Βρετανία. Το Κυπριακό χαλούμι για παράδειγμα θα πωλείται πιο ακριβά στη Μεγάλη Βρετανία.

Του Μάριου Μαυρίδη, Οικονομολόγος, Βουλευτής Κερύνειας


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα