Σε junk υποβάθμισε τη Ρωσία ο οίκος Standard&Poor’s

Σε junk υποβάθμισε τη Ρωσία ο οίκος Standard&Poor’s

Στην υποβάθμιση της μακροχρόνιας πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας σε BB+ από BBB- προηγουμένως προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s , στερώντας από τη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

«Η ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας έχει γίνει πιο περιορισμένη και οι προοπτικές ανάπτυξης της έχουν αποδυναμωθεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Η ικανότητα της Ρωσίας να θωρακίσει την οικονομία της από τα εξωτερικά σοκ και τη δημοσιονομική αστάθεια έχει επίσης επιδεινωθεί. Σημειώνεται ότι το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας έχει γίνει πιο περιορισμένη και οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης έχουν επίσης αποδυναμωθεί, ενώ βλέπουμε αυξημένο κίνδυνο ότι τα δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ θα περιοριστούν λόγω της αύξησης της εξωτερικής πίεσης και της αυξημένης κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία».

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης θεωρούμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας εξασθενεί και συνεπώς περιορίζει την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας (CBR) να μεταδώσει τη νομισματική πολιτική. Κατά την άποψή μας, η CRB αντιμετωπίζει όλο και πιο δύσκολες νομισματικές αποφάσεις ενώ επίσης προσπαθεί να στηρίξει μια βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ. Αυτές οι προκλήσεις προκύπτουν από τις πληθωριστικές επιπτώσεις της νομισματικής υποτίμησης και τις κρυώσεις από τη Δύση καθώς επίσης και τις αντι-κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία».

Η S&P εκτιμά ότι η μέση ανάπτυξη του κατά κεφαλήν πραγματικού ΑΕΠ θα είναι μικρότερη από οικονομίες με συγκρίσιμα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά τον χρονικό ορίζοντα 2015-2018.

Ακόμη ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα επιδεινωθεί δεδομένου του ασθενέστερου ρουβλιού, της περιορισμένης πρόσβασης βασικών περιοχών της οικονομίας στις διεθνείς κεφαλαιακές αγορές λόγω των κυρώσεων και της οικονομικής ύφεσης το 2015. Η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού μπορεί να μην είναι άμεση εμφανής στα στοιχεία που δημοσιεύονται, ωστόσο, λόγω των προσωρινών μέτρων που θεσπίστηκαν από την CBR που επιτρέπει στις ρωσικές τράπεζες να εφαρμόζουν πιο ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά την αποτίμηση των παγίων σε ξένο νόμισμα και να εφαρμόζουν πιο ευέλικτες πολιτικές προβλέψεων.

Η S&P προβλέπει ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά περίπου 0,5% ετησίως, το διάστημα 2015-2018, κάτω από το 2,4% των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Έν τω μεταξύ έντονο “σφυροκόπημα” δέχτηκε το ρούβλι μετά την απόφαση της S&P.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως η SB bank, μια μεσαίου μεγέθους ρωσική τράπεζα, προστέθηκε στα θύματα της βουτιάς του ρωσικού νομίσματος.

Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, η τράπεζα ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της πως “παγώνει” τις αναλήψεις καταθέσεων από τους πελάτες της. Ούτε το γραφείο Τύπου της τράπεζας παραχώρησε διευκρινίσεις.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν πληγεί σοβαρά από την βουτιά της αξίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά 50% και από μια οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, στήριξη σε έναν αριθμό τραπεζών, ωστόσο ορισμένοι κρίνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ανεπαρκή.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα