Σημαντικές επαφές του Υπουργού Γεωργίας στο Ισραήλ

Σημαντικές επαφές του Υπουργού Γεωργίας στο Ισραήλ

Αρχίζει η υλοποίηση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

 

Σημαντική συμφωνία που αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου από ενδεχόμενους κινδύνους που σχετίζονται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, θα υπογράψει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος αναχώρησε σήμερα για το Ισραήλ.

Η συμφωνία που θα υπογραφεί αύριο 6 Απριλίου στο Ισραήλ, από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ εντάσσεται στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας των τριών κρατών και σηματοδοτεί της έναρξη της υλοποίησης σημαντικών συμφωνιών μεταξύ των τριών χωρών.

Η συμφωνία για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου από κινδύνους λόγω των δραστηριοτήτων εξόρυξης υδρογονανθράκων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική λόγω της έντονης δραστηριότητας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων που παρατηρούνται στην περιοχή και τον κίνδυνο ρύπανσης της θάλασσας από κάποιο ατύχημα. Οι οικονομίες των χωρών της περιοχής στηρίζονται στη θάλασσα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για αυτό τον λόγο  Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα μέσω της συμφωνίας προχωρούν σε από κοινού συνεργασία για περιορισμό και αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου και παράλληλα διασφαλίζουν τα οφέλη που απορρέουν από μια υγιή και ασφαλή Μεσόγειο.

Η συμφωνία θα προνοεί την ετοιμασία ενός Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από υδρογονάνθρακες που θα προβλέπει, την κινητοποίηση εξοπλισμού και προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης  ανάγκης. Αποτέλεσμα της συνεργασίας θα είναι επίσης και η διενέργεια κοινής άσκησης ετοιμότητας στην θάλασσα.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος θα συναντηθεί σε διμερές επίπεδο με τον Υπουργό Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Κράτους του Ισραήλ Δρ. Yuval Steinitz καθώς επίσης θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’.

Ο Υπουργός επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη, 7 Απριλίου.

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ