Στήριξη στην παγκοσμιοποίηση θα επιχειρήσουν να δώσουν οι G20

Στήριξη στην παγκοσμιοποίηση θα επιχειρήσουν να δώσουν οι G20

 


 

Μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit και πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κίνα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών στον πλανήτη (G20), έχοντας υπόψη την ανάγκη να παρουσιάσουν μια ρεαλιστική στήριξη του ελεύθερου εμπορίου και της παγκοσμιοποίησης τα οποία υπερασπίζονται εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό που διακυβεύεται σε αυτή τη συνάντηση είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την παγκοσμιοποίηση, οι υποστηρικτές της οποίας τονίζουν ότι αυτή βοήθησε πολύ τον κόσμο να ξεφύγει από τη φτώχεια.

Η Κίνα, οικοδεσπότης της συνάντησης της Ομάδας των 20, αποτελεί τη χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο από την επικράτηση του ελεύθερου εμπορίου, καθώς κατέστη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Το ταρακούνημα που προκάλεσε τον Ιούνιο το δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και η άνοδος του προστατευτικού Ντόλαντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τη συμφωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G20 στο Hangzhou, που ξεκινά την Κυριακή.

“Η συνάντηση αυτή – η πρώτη μετά το Brexit και τις προκριματικές προεδρικές στις ΗΠΑ – θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οι ηγέτες του κόσμου έχουν ακούσει τις ανησυχίες των ανθρώπων σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και να λάβουν μέτρα για καλύτερη κατανόηση της και αντιμετώπισή των ανησυχιών αυτών”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ Mark Melatos.

Άλλες ανησυχίες περιλαμβάνουν εμπόδια στις ξένες επενδύσεις, καθώς και τον κίνδυνο των νομισματικών υποτιμήσεων για προστασία των εξαγωγών.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο Reuters ότι οι ηγέτες της G20 πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να τονώσουν τη ζήτηση, να ενισχύουν το εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση και να καταπολεμήσουν την ανισότητα.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα