Στα πάνω του… ο Αγροτουρισμός

Στα πάνω του… ο Αγροτουρισμός

 


 

 

Τα τελευταία χρόνια, μπήκε στην ζωή μας η λέξη «Αγροτουρισμός». Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, που άρχισε να «ξυπνά» και στην χώρα μας. Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 154 αδειούχες παραδοσιακές μονάδες σε περίπου 60 χωριά και οι Κύπριοι όπως φαίνεται από τους αριθμούς, άρχισαν δειλά-δειλά να κάνουν στροφή προς αυτή την μορφή τουρισμού, «ξεκολλώντας» ουσιαστικά, από το μοντέλο διακοπές-καλοκαίρι-ήλιος-θάλασσα.

Αν και ο αγροτουρισμός δεν απευθύνεται στις μάζες, αντίθετα προσελκύει επισκέπτες και μικρές ομάδες περιηγητών με ειδικά ενδιαφέροντα που αφορούν τη φύση, το περπάτημα, τη γαστρονομία, την παράδοση και την κουλτούρα, όπως μας εξηγεί στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, Αννίτα Δημητριάδου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της υπαίθρου.

 

Τι είναι ο αγροτουρισμός; Ποιες οι διαφορές του από τον απλό τουρισμό;

Και ποια τα οφέλη για τους επισκέπτες;

Ο Αγροτουρισμός είναι μία αειφόρα εναλλακτική μορφή τουρισμού στην ύπαιθρο. Αποτελεί μια βιωματική μορφή τουρισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο της υπαίθρου η οποία αξιοποιεί την αγροτική καλλιέργεια, τα πολιτιστικά στοιχεία, τη φύση, την τοπική γαστρονομία και φιλοξενία ως πόλο έλξης για τον τουρίστα. Ο επισκέπτης διαμένει σε παραδοσιακά καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία και συμμετέχει σε διάφορες παραδοσιακές και άλλες εμπλουτιστικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά στοιχεία της περιοχής ώστε να έχει μία διαδραστική εμπειρία μέσα από την επαφή του με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον των αγροτικών περιοχών .

Ο αγροτουρισμός δεν απευθύνεται στις μάζες, αντίθετα προσελκύει μεμονωμένους επισκέπτες και μικρές ομάδες περιηγητών με ειδικά ενδιαφέροντα που αφορούν στη φύση, στα περπατήματα, στη γαστρονομία, στην παράδοση και στην κουλτούρα της χώρας που θα ταξιδέψουν.

 

Ποια είναι τα σχέδιά του ΚΟΤ για στήριξη και ενίσχυση του αγροτουρισμού;

Ο ΚΟΤ από την δεκαετία του 90’ πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του Αγροτουρισμού στο νησί μας. Αρχικά υπήρξε σχέδιο οικονομικής στήριξης για αποκατάσταση παραδοσιακών οικοδομών ενώ παράλληλα υλοποιήθηκαν και άλλες δράσεις όπως η δημιουργία εξωραϊστικών έργων από τον ΚΟΤ που κάλυπτε σχεδιασμό και υλοποίηση από ομάδα αρχιτεκτόνων.

Σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του κράτους έγιναν αρκετές προσπάθειες για την ανάπτυξη και την οργάνωση αυτού του προϊόντος καθώς και για την προβολή του.

Το 1996 ο ΚΟΤ ίδρυσε την Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού για να ενταχθούν κάτω από μια ομπρέλα οι ιδιοκτήτες παραδοσιακών οικοδομών και μικρών ξενοδοχείων, με στόχο την κοινή προβολή τους καθώς και την συντονισμένη ανάπτυξη του προϊόντος. Ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΑ έχω την χαρά να σας αναφέρω ότι η εταιρεία με τη στήριξη του ΚΟΤ επιτελεί σημαντικό έργο για την ανάπτυξη και την προβολή του αγροτουρισμού και αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Κατά την περίοδο 2007-2013 μέσω του ‘Σχεδίου Χορηγιών προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαχειρίστηκε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, πραγματοποιήθηκε σημαντική αύξηση των παραδοσιακών μονάδων στην ύπαιθρο.

Στα πλαίσια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020, το σχέδιο του αγροτουρισμού εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει δράσεις για μη γεωργικές δραστηριότητες, οι οποίες θα στοχεύουν στην ενίσχυση του αγροτουρισμού. Τόσο ο ΚΟΤ όσο και η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού θα συμμετάσχουν στην διαβούλευση για το νέο υπό διαμόρφωση σχέδιο.

Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για μελλοντικές αναπτύξεις παραδοσιακών μονάδων αλλά και για ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ώστε να είναι πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές. Παράλληλα ενδιαφέρον υπάρχει για επενδύσεις σε εμπλουτιστικές δραστηριότητες όπως επισκέψιμα αγροκτήματα, παραδοσιακά εστιατόρια και καταστήματα.

 

Οι Κύπριοι κάνουν αγροτουρισμό;

Οι Κύπριοι τιμούν τον αγροτουρισμό όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Επιλέγουν να διαμένουν σε αγροτουριστικά καταλύματα κυρίως τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τις περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα αλλά και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, το 2014 ο αριθμός διανυκτερεύσεων σε παραδοσιακά καταλύματα σε αγροτικές περιοχές ανήλθε στις 100.000 περίπου με πρώτη την κυπριακή αγορά και δεύτερη την αγγλική και στη συνέχεια τη γερμανική.

 

Πόσα αγροτικά καταλύματα λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο;

Σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν 154 αδειούχες παραδοσιακές μονάδες σε περίπου 60 χωριά.

 

Παλαιότερα όταν λέγαμε αγροτουρισμό μας έρχονταν στο μυαλό ο Αγρός, η Κακοπετριά, ο Πεδουλάς κ.α. Πλέον έχουν δημιουργηθεί πολλά νέα καταλύματα σε όλη την Κύπρο. Ποια περιοχή «μπαίνει» δυναμικά σε αυτό το παιχνίδι;

Η Κακοπετριά, ο Αγρός και ο Πεδουλάς παραμένουν πολύ δημοφιλή θέρετρα . Παράλληλα ο Καλοπαναγιώτης, η Σκαρίνου, η Τόχνη, ο Κάτω-Δρυς, η Λόφου, το Άρσος, η Βάσα Κοιλανίου, το Κοιλάνι, o Κάθηκας, το Γουδί, η Επισκοπή –Πάφου και πολλά άλλα χωριά γίνονται όλο και πιο πολύ πόλος έλξης επισκεπτών.

 

Ο αγροτουρισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην επέκταση της τουριστικής σεζόν;

Αναμφισβήτητα. Η πελατεία του αγροτουρισμού αποτελείται από άτομα με ποικίλα ενδιαφέροντα που δεν εστιάζονται μόνο στον ήλιο και τη θάλασσαν και ταξιδεύουν κυρίως εκτός περιόδων αιχμής. Ενδιαφέρονται για τη φύση και τον άνθρωπο, επιζητούν αυθεντικές εμπειρίες και γνωριμία με την κουλτούρα και τα ήθη και έθιμα του προορισμού που επισκέπτονται. Ασχολούνται με ήπιες δραστηριότητες κυρίως στη φύση, όπως μεταξύ άλλων περπάτημα, ποδηλασία, πτηνοπαρατήρηση, γνωριμία με την τοπική κουζίνα μέσω της οποίας έρχονται σε επαφή με την παράδοση του τόπου. Πρόκειται για μία αειφόρα τουριστική δραστηριότητα η οποία αναδεικνύει το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον του προορισμού και στηρίζει την τοπική οικονομία.

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι ο ΚΟΤ επιδιώκει μέσα από συνέργειες και συνεργασίες την προώθηση αειφόρων πρακτικών και υπηρεσιών στον τουρισμό τόσο μέσα από την ανάπτυξη του αγροτουρισμού όσο και μέσα από άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες. Όπως για παράδειγμα την ένταξη των αειφόρων κριτηρίων στη νομοθεσία που διέπει τα τουριστικά καταλύματα, την εισαγωγή του θεσμού του Κυριακού Προγεύματος, τη δημιουργία θεματικών διαδρομών στην ύπαιθρο για περιπατητές και ποδηλάτες κλπ.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που μόλις πρόσφατα ο ΚΟΤ, τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, με το αργυρό βραβείο στην κατηγορία ‘Best Destination’ σε διαγωνισμό που έγινε για τα ‘World Responsible Tourism Awards’, πράγμα που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κύπρο μας.

 

Ενώ υπάρχει μια ολοένα αυξανομένη ζήτηση προορισμών για αγροτουρισμό από τους Ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο, ωστόσο, αυτή η μορφή τουρισμού, δεν έχει αναπτυχτεί δραματικά στη χώρα μας. Πιστεύετε ότι η Κυπριακή Ύπαιθρος, δεν ενδείκνυται για Αγροτουρισμό ή τουλάχιστον για αυτό που ζητά ο ευρωπαίος τουρίστας;

Τα τελευταία χρόνια αυξημένος αριθμός ευρωπαίων τουριστών επιλέγει διαμονή στην ύπαιθρο κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί χωρίς να μιλάμε βέβαια για τεράστια νούμερα. Η Κυπριακή ύπαιθρος όχι απλά ενδείκνυται για αγροτουρισμό αλλά έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που μπορούν να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες. Η κυπριακή ενδοχώρα είναι πλούσια σε πολιτισμό, σε φύση, χλωρίδα και πανίδα, παραδοσιακή κουζίνα, αγροτικά προϊόντα, δραστηριότητες κτλ.

 

Πώς μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες ή να κάνει κράτηση σε κάποιο από τα καταλύματα;

Η Κυπριακή Εταιρεία Αγροτουρισμού προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα χωριά και τα καταλύματα καθώς και για δραστηριότητες που προσφέρονται στις διάφορες περιοχές ενώ διαθέτει και κεντρικό σύστημα κρατήσεων. Η νέα ιστοσελίδα της Εταιρείας είναι www.agrotourism.com.cy

Πηγή: Έντυπο Περιοδικό Εurokerdos


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα