Στο αυριανό Eurogroup η τελευταία ζαριά του Τσίπρα

Στο αυριανό Eurogroup η τελευταία ζαριά του Τσίπρα

Μετά τις άκαρπες συνεδριάσεις του Eurogroup των τελευταίων ημερών, η αυριανή συνεδρίαση του φαντάζει ως η τελευταία ευκαιρία της  Ελλάδας, για να συνάψει συμφωνία με τους εταίρους και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της χώρας. Αυτό άλλωστε διεμήνυσε, εμμέσως πλην σαφώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος, όπως και ο Φρανσουά Ολάντ.

Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα, δεν θα είναι όμως σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας και το τελευταίο Eurogroup. Στο ενδεχόμενο μη συμφωνίας, οι Υπουργοί Οικονομικών θα συνεδριάσουν εκ νέου, αυτήν τη φορά για να λάβουν μέτρα για τη θωράκιση της Ευρωζώνης που θα έχει έρθει αντιμέτωπη με μια ελληνική χρεοκοπία. Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη χθες μετά το τέλος άλλης μιας ατελέσφορης συνεδρίασης.

Οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών είναι πυρετώδεις και αδιάκοπες. Παρά ταύτα, δεν έχει καταστεί δυνατό οι δύο πλευρές να έρθουν σε μία συμφωνία που να τις καλύπτει αμφότερες. Μετά την χωρίς αποτέλεσμα συνεδρίαση της Τετάρτης και πριν ξεκινήσει αυτή της Πέμπτης, λήφθηκε η απόφαση να δοθεί ένα τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Η Αθήνα θα έπρεπε να έχει έτοιμη μία νέα πρόταση, προσαρμοσμένη στην αντιπρόταση που την προηγούμενη μέρα είχε δεχθεί από τους εταίρους της, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, διαφορετικά το Eurogroup θα συνεδρίαζε πάνω στην πρόταση των πιστωτών. Ούτε αυτό συνέβη, αφού διαμεσολάβησε σειρά συναντήσεων τόσο σε τεχνικό επίπεδο, όσο και σε ανώτερο.

Λίγο πριν την έναρξη, πάνω στο τραπέζι των Υπουργών βρισκόντουσαν οι δύο προτάσεις και όχι μία κοινή. «Τουλάχιστον έχουμε δύο χαρτιά» δήλωσε ο Άλεξ Στουμπ, ο Υπουργός της Φινλανδίας, αποτυπώνοντας τη δυσαρέσκεια του ίδιου και των ομολόγων του, οι οποίοι μετά από μια σειρά συνεδριάσεων τις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαν ακόμα στα χέρια τους μια πρόταση την οποία θα μπορούσαν να αξιολογήσουν.

Στην αντίθετη φορά ήταν οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και  πηγών των Ευρωπαίων ομολόγων του, μετά το τέλος του τελευταίου Eurogroup. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για μια «μεγάλη συζήτηση» κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε η «σύγκριση δύο κειμένων».  Αξιωματούχοι της Ευρώπης ξεκαθάρισαν την ίδια στιγμή ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο γιατί οι Υπουργοί δεν μπορούν να εισέλθουν σε λεπτομέρειες και να λάβουν αποφάσεις για θέματα όπως το συνταξιοδοτικό ή ο ΦΠΑ.

Αίσθηση προκάλεσε ότι μια σειρά Υπουργών, ανάμεσά τους και ο Γερμανός, εξέφρασαν την άποψη ότι η πρόταση των θεσμών είναι «ιδιαίτερα επιεικής», πως οι θεσμοί έχουν υποχωρήσει αρκετά και ότι τα όσα έχουν προτείνει δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν δεκτά από κάποιο αριθμό κρατών μελών. Επιπλέον, την ώρα που η ελληνική πλευρά επέμενε να γίνει αυτό και να γίνει τώρα η διευκόλυνση των πληρωμών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όχι μόνο τορπίλισε την πρόταση αυτή αλλά έθεσε και ζήτημα στην ΕΚΤ να κλείσει την στρόφιγγα του ELA.

Πηγές που έχουν εικόνα για το τι εκτυλίχθηκε στη συνεδρίαση, περιέγραψαν  μια σύντομη συζήτηση, με πολλά διαλείμματα και πολλά πηγαδάκια μεταξύ των Υπουργών, παράλληλα με τη συζήτηση που διεξαγόταν μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η Καθημερινή, σημειώνει ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε στους θεσμούς να εξετάσουν εκ νέου τις ελληνικές προτάσεις, με την προοπτική να εντοπίσουν μέτρα τα οποία θα μπορέσουν να κάνουν πιο ελκυστική στους θεσμούς την πρόταση, ώστε να γίνει πιο αξιόπιστη και εν τέλει αποδεκτή.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα