Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

Στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

Οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν και παραμένουν στρατηγικής σημασίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε ομιλία του στο επιχειρηματικό Συνέδριο «Ρωσία και Κύπρος: διδάγματα της κρίσης και προοπτικές συνεργασίας» που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, στην παρουσία Κύπριων και Ρώσων επιχειρηματιών.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι για την Κυβέρνηση, οι σχέσεις με τη Ρωσία ήταν και παραμένουν στρατηγικής σημασίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους ιδιαίτερους δεσμούς του ιδιωτικού τομέα των δυο χωρών.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι συνθήκες σταθερότητας έχουν εδραιωθεί και ότι η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί, φέρνοντας τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, σημείωσε ότι έχει μεταρρυθμιστεί και αναδιαρθρωθεί πλήρως.

Ακολούθως, ο Υπουργός Οικονομικών ηγήθηκε της κυπριακής αντιπροσωπείας κατά τις εργασίες της 9ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας για Οικονομική Συνεργασία.

Επικεφαλής της Ρωσικής Αντιπροσωπείας ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Nikolay R. Podguzov.

Η Σύνοδος εξέτασε σε βάθος όλο το πλέγμα των διμερών οικονομικών σχέσεων και κατέληξε στη διαπίστωση ότι η δυναμική που δημιουργήθηκε από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα το 2015, αξιοποιήθηκε πλήρως από τις εκατέρωθεν κυβερνητικές υπηρεσίες, αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο, και ήδη αποδίδει καρπούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του τομέα των αεροπορικών μεταφορών μεταξύ των δυο χωρών. Σημαντικές προοπτικές για εκδήλωση επενδυτικών πρωτοβουλιών εντοπίστηκαν στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, καθώς και σε θέματα τηλεπικοινωνιών.

Στη Σύνοδο παρευρέθηκαν και φορείς του ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα εκπρόσωποι του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και του Κύπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της 9ης Συνόδου, υπογράφτηκε μεταξύ των δύο χωρών σημαντικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω ενίσχυση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς. Πηγή: ΚΥΠΕ


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα