Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον φετινό τουρισμό

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον φετινό τουρισμό

Σε δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ με τίτλο «Doing Bussiness with CERN», ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τόνισε πως ήδη οι αφίξεις για τον Απρίλιο παρουσιάζουν αύξηση γύρω στο 12% σε ετήσια βάση, προσθέτοντας πως «όλες οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές».

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως η στρατηγική του Υπουργείου επικεντρώνεται στη συγκράτηση των παραδοσιακά μεγάλων τουριστικών αγορών, με ταυτόχρονη εξέλιξη στις αναδυόμενες αγορές.

«Η στρατηγική μας παραμένει να φροντίσουμε να συγκρατήσουμε τις αφίξεις από τις ώριμες αγορές, όπως είναι η Αγγλία κατά κύριο λόγο και να ποντάρουμε στις αναδυόμενες αγορές για να έχουμε αύξηση, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία», είπε, για να προσθέσει πως «φαίνεται ότι το επιτυγχάνουμε».

Όπως πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή παρ` όλη την κρίση που προέκυψε στην Ουκρανία δεν είχαμε ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων, οπόταν είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για μια υγιή αύξηση των αφίξεων της τάξης του 5% έως 8% και αυτό το λέω με κάθε επιφύλαξη να μην υπάρξει οποιοσδήποτε άλλο εξωγενής παράγοντας, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει αυτή την προοπτική».

Σε ερώτηση για τις ενδείξεις από την αγορά της Βρετανίας, ο κ, Λακκοτρύπης είπε πως «με βάση τη πρόσφατη συμφωνία που είχαμε με τον μεγαλύτερη τουριστικό πράκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου (TUI) αναμένουμε ότι ενδεχομένως για πρώτη φορά φέτος θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τις αφίξεις από το ΗΒ και να μην έχουμε μείωση». Παραδοσιακά, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, με αφίξεις που κυμαίνονταν μεταξύ των 900.000 και 1.000.000 τουριστών.

«Όπως ξέρετε είχαμε δραματικές μειώσεις τα τελευταία χρόνια από το ΗΒ και η στρατηγική μας ήταν να τα συγκρατήσουμε προτού να μπορέσουμε να το επαναφέρουμε στην αύξηση. Φαίνεται ότι το επιτυγχάνουμε, οι προοπτικές φέτος είναι να μην έχουμε μείωση των αφίξεων από το ΗΒ, που θα είναι κάτι το πολύ σημαντικό γιατί θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις αφίξεις τους χειμερινούς μήνες», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Όσον αφορά τη γερμανική αγορά, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως αναμένεται και φέτος να συνεχιστεί η πτωτική τάση και αναμένουμε ανάκαμψη το 2015, όπως καταδεικνύουν και οι συμφωνίες που έχουμε συνάψει τις πρόσφατες εβδομάδες. «Οπόταν για τη Γερμανία η ανάκαμψη αναμένεται το 2015», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την χειμερινή τουριστική περίοδο, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως η συμφωνία με τον μεγαλύτερο τουριστικό πράκτορα του ΗΒ είναι κατά κύριο λόγο για τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από το Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2015, αλλά και σε ορίζοντα τριετίας.

«Παρόμοιου τύπου συμφωνίες θέλουμε να συνάψουμε και με άλλους τουριστικούς πράκτορες και με αεροπορικές εταιρείας, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο να αρχίσουμε να επιλύουμε επιτέλους το πρόβλημα της εποχικότητας», κατέληξε.

 

Categories: ΕΙΔΗΣΕΙΣ