Στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Συνεργατισμό

Στοχεύουμε σε ένα σύγχρονο  ευρωπαϊκό Συνεργατισμό


Συνέντευξη του Πρόεδρου της Επιτροπείας της ΣΚΤ κ. Νικόλα Χατζηγιάννη 

  • Χρηματοδοτούμε υπεύθυνα ότι δίνει προστιθέμενη αξία στην οικονομία
  •  Όσο πιο αποδοτικοί γίνουμε, τόσο φθηνότερα θα τιμολογούμε
  •  Υψηλή ρευστότητα και υγιής σχέση χορηγήσεων προς καταθέσεις
  •  Παραμένουμε προσηλωμένοι στις ίδιες αξίες και δημιουργούμε τη νέα προοπτική που χρειάζεται σήμερα ο τόπος

Το όραμα μας είναι να μετεξελιχθούμε σε ένα Ευρωπαϊκό Συνεργατισμό, σύγχρονο, διάφανο, με χρηστή διοίκηση, εταιρική διακυβέρνηση, σωστές δομές, που θα έρθεινα διασφαλίσει τη διαχρονικότητά του και την αποστολή του, δηλώνει στο EUROΚΕΡΔΟΣ oΠρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Νικόλας Χατζηγιάννης, προσθέτοντας:

«Οφείλουμε να λειτουργούμε αποτελεσματικά και αποδοτικά, έτσι ώστε να προσφέρουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες στους ιδιώτες πελάτεςμας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όσο πιο αποδοτικοίγίνουμε, τόσο καλύτερη τιμολόγηση θα μπορέσουμε να κάνουμε.

Οι Ευρωπαϊκές Συνεργατικές τράπεζες αντιμετώπισαν και αυτές στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας,ωστόσο έθεσαν δομές και προχώρησαν σε αλλαγές, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται ως το πλέον επιτυχημένο τραπεζικό μοντέλο στην Ευρώπη.

Αυτό το παράδειγμα θέλουμε να ακολουθήσουμε και εμείς. Όσο πιο απλά δουλέψουμε, τόσο πιο στέρεες θα είναι οι βάσεις μας. Σύμμαχος σ’ αυτήν μας την προσπάθεια είναι η σταθερή και απλή μετοχική δομή του Συνεργατισμού, καθώς επίσης και η δυναμική που έχουμε αναπτύξει.

Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους. Μέχρι σήμερα, ο Συνεργατισμός ξεκίνησε με τη μορφή των μελών, με αποτέλεσμα για να γίνει κάποιος μέλος, θα έπρεπε να ήταν από μια συγκεκριμένη ηλικία και πάνω.Έτσι εξηγείται το γιατί η δομή του ήταν περισσότερο τοποθετημένη προς μεσήλικες. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους και να ανανεώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του Συνεργατισμού.

Έχουμε ήδη ανανεώσει την εικόνα μας προς τα έξω. Η νέα εταιρική μας ταυτότητα είναι φωτεινή, διάφανη και το κάθε τι συμβολίζει κάτι. Έχουμε βάλει το γαλάζιο της Κυπριακής θάλασσας, συν το πορτοκαλί της σημαίας μας. Τα πρόσωπα που χρησιμοποιούμε στην καμπάνια είναι πρόσωπα της καθημερινότητας: ούτε μοντέλα είναι, ούτε διάσημοι.Είναι ο άνθρωποςτης διπλανής πόρτας σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι νεαρός, είτε είναι μεσήλικας, είτε είναι ο ψαράς, είτε είναι κολυμβητής, είτε είναι φοιτητής. Έχουμε τη δυνατότητα για τον τόπο μας να φρεσκάρουμε τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί το μεγαλύτερο εγχώριο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Ο Συνεργατισμός είναι συνυφασμένος με την ιστορία του τόπου και θέλουμε επίσης να τον τοποθετήσουμε στην νέα Κύπρο, μέσα από την άσκηση υπεύθυνης τραπεζικής.

Το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιούς θα χρηματοδοτούμε,αλλά και το πώς θα τους χρηματοδοτούμε. Να δίνουμε δηλαδή βιώσιμα δάνεια σε διάφορους τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, τομείς που σχετίζονται με την καινοτομία καιμε τους νέουςανθρώπους.Χρειάζεται να δουλέψουμε εναλλακτικά.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο όραμα για το Συνεργατισμό, έχουμε τη δυναμική και ο κόσμος το ζητά από μας».

ΕΡ: Κύριε Χατζηγιάννη, ποιά είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του Συνεργατισμού; Έχει ξεπεράσει το σοκ της γενικότερης κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας;

ΑΠ: Eισήλθαμε στο 2015 με πολύ δυναμικό τρόπο, ανακοινώνοντας δραστικές μειώσεις στα επιτόκια των αγροτικών δανείων, αναβαθμίζοντας και ενοποιώντας τα λογισμικά μας συστήματα με τρόπο που να θέτουμε στην υπηρεσία όλων των πελατών μας το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και ενισχύοντας τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με το πολύ ισχυρό και αξιόπιστο δίκτυο των ευρωπαϊκών συνεργατιστικών τραπεζών, από το οποίο προσδοκούμε να αντλήσουμε εμπειρογνωμοσύνη και βέλτιστες συνεργατιστικές τραπεζικές πρακτικές.

Όλα αυτά δείχνουν, όχι απλώς ότι ξεπεράσαμε το σοκ της κρίσης, όπως το αποκαλέσατε, αλλά ότι ήδη σχεδιάζουμε και κτίζουμε τον Συνεργατισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας και της οικονομίας του τόπου. Θέλουμε όμως να είμαστε προσγειωμένοι.

Ξεπεράσαμε το σοκ, δεν ξεπεράσαμε την κρίση. Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος, αλλά είμαι βέβαιος ότι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως συλλογική προσπάθεια, τόσο ως Συνεργατισμός όσο και ως χώρα, θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

ΕΡ: Είναι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα επαρκώς κεφαλαιοποιημένη; Ενδέχεται να χρειαστεί και πρόσθετα κεφάλαια;

ΑΠ: Όλες οι κινήσεις που ανέφερα πιο πάνω, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν αφού κεφαλαιοποιήσαμε επαρκώς τον Οργανισμό και θωρακίσαμε τον ισολογισμό του. Όπως απέδειξαν και τα πολύ σημαντικά τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Συνεργατισμός είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα κεφαλαιοποιημένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εμφανίζοντας πλεόνασμα της τάξης των 526 εκ. ευρώ στο βασικό σενάριο της άσκησης και 331 εκ. ευρώ στο ακραίο σενάριο.

Με τις συγκεκριμένες επιδόσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της πολύ σοβαρής δουλειάς που έγινε στο Κίνημα το 2014, ο Συνεργατισμός αναδεικνύεται σε ένα από τους 50 πρώτους σε κατάταξη πλεονάσματος κεφαλαίων χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε επίπεδο Ευρωζώνης. Ο δείκτης κεφαλαίων ανέρχεται στο 13,4%. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτή την επιτυχία, όχι μόνο γιατί επιβεβαιώνει την ορθότητα των σχεδιασμών και των κινήσεών μας, αλλά και γιατί δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να αξιοποιήσει διαφορετικά ή να μην δανειστεί το 1 δις ευρώ που προβλεπόταν στη δανειακή σύμβαση για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

ΕΡ: Τα Συνεργατικά Ιδρύματα προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις που απαιτούνται; Ποιές είναι οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

ΑΠ: Σε επίπεδο οργάνωσης θα έλεγα ότι είμαστε σε συνεχή κινητικότητα και εγρήγορση, με στόχο να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών μας με ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Θέλουμε να επωφεληθούν οι πελάτες μας και η κοινωνία από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνουμε ως Οργανισμός. Οι πελάτες βρίσκονται στο κέντρο των σχεδιασμών και του ενδιαφέροντός μας. Εκεί είναι όλη η ουσία της δουλειάς μας και από εκεί πηγάζει όλη η πληροφόρηση της διοίκησης και τη διεύθυνσης για το σχεδιασμό των επόμενών μας κινήσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη νέα δομή της Τράπεζας αξιοποιούνται έμπειρα και ικανά στελέχη από τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα, τα οποία έχουν αναλάβει θέσεις-κλειδιά στη Διεύθυνση Δικτύου Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και στη Διεύθυνση Διαχείρισης μη εξυπηρετουμένων Χορηγήσεων. Έχουμε θέσει την όλη λειτουργία μας σε μια νέα βάση, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι ο επαγγελματισμός, η απλοποίηση διαδικασιών και η γρήγορη ανταπόκριση στις ανάγκες κάθε πελάτη μας.

ΕΡ: Αποστολή του Συνεργατισμού είναι να εξυπηρετεί και να στηρίζει τον Κύπριο πολίτη. Όμως κατά πόσο μπορεί σήμερα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του; Διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα;

ΑΠ: Ο Συνεργατισμός έχει έναν πολύ υγιή δείκτη δανείων προς καταθέσεις της τάξης του 85% ο οποίος σε συνδυασμό με την πολύ ικανοποιητική ρευστότητα του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε χρηματοδοτήσεις εκεί και όπου υπάρχουν βιώσιμες περιπτώσεις. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σημειώσω την ανάγκη για ωφέλιμες για τον τόπο χρηματοδοτήσεις από εδώ και εμπρός. Χρηματοδοτήσεις που έχουν θετικό πολλαπλασιαστή στα μεγέθη της οικονομίας. Στον Συνεργατισμό δεν προτιθέμεθα και δεν θα προωθήσουμε χρηματοδοτήσεις με στόχο την υπερκατανάλωση.

ΕΡ: Μιλήστε μας για την προσφορά του Συνεργατισμού στους νέους και την εκπαίδευση. Ποιές κινήσεις έχουν γίνει και τι ποσό εγκρίθηκε;

ΑΠ:Ο Συνεργατισμός από την ίδρυσή του, πριν από 105 χρόνια, μέχρι και σήμερα επενδύει στους νέους ανθρώπους του τόπου και στην παιδεία. Ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας κατέστησε την παιδεία δικαίωμα των πολλών. Μέσω των συνεργατικών σπούδασαν γενιές και γενιές. Αυτή την παράδοση συνεχίζουμε δυναμικά, στηρίζοντας κυρίως φοιτητές και οικογένειες-μέλη μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται, η δραστική μείωση των επιτοκίων στα φοιτητικά δάνεια και το πρόγραμμα υποτροφιών που εξαγγείλαμε πρόσφατα. Συνολικά θα δοθούν 50 υποτροφίες για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στην Κύπρο.Σε πλήρη ανάπτυξη η αξία του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στις 400.000 ευρώ, ενώ διάφορα σχέδια υποτροφιών τρέχουν παράλληλα και στο επίπεδο των ΣΠΙ.

ΕΡ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποιά πολιτική εφαρμόζουν μέχρι τώρα τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα για την είσπραξη αυτών των δανείων και πόσο ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματά της;

ΑΠ: Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες, εξέλιξη που θεωρούμε πολύ σημαντική. Η θέση μας σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις δανείων είναι ξεκάθαρη. Δεν θα προχωρήσουμε σε μη βιώσιμες ή κακής ποιότητας αναδιαρθρώσεις, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσουμε στατιστικές ανάγκες.

Θέλουμε να διευκολύνουμε τους πελάτες μας, να προχωρήσουμε μαζί σε σωστές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Γι’ αυτό έχουμε υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα σειρά εισηγήσεων για απλοποίηση των διαδικασιών, τόσο για αναδιαρθρώσεις δανείων όσο και για νέες χορηγήσεις. Επίσης, θέλουμε να επιβραβεύσουμε τους πελάτες μας που, παρά τις δυσκολίες, είναι συνεπείς και εξυπηρετούν τα δάνειά τους και να δώσουμε κίνητρα στους υπόλοιπους να τα καταστήσουν εξυπηρετούμενα. Και τα δύο σχέδια μείωσης επιτοκίων που έχουμε ήδη εξαγγείλει και εφαρμόζουμε (φοιτητικά και αγροτικά δάνεια) προβλέπουν άμεση μείωση του επιτοκίου για τα εξυπηρετούμενα δάνεια και σταδιακή για τα δάνεια που θα αναδιαρθρωθούν, υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόνοιες της αναδιάρθρωσης θα τηρούνται για περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών.

ΕΡ: Ποιός στοχεύετε να είναι ο νέος ρόλος Συνεργατισμού στην Κύπρο και πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον του;

ΑΠ: Ο ρόλος μας ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Παραμένουμε ο χρηματοπιστωτικός Οργανισμός τον οποίο η κυπριακή κοινωνία εμπιστεύεται περισσότερο και θεωρεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματά της. Εκείνο που άλλαξε είναι τα οικονομικά δεδομένα και το εποπτικό και θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Στο νέο αυτό περιβάλλον, ο τόπος χρειάζεται ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ισχυρό Συνεργατισμό. Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας και τις προσδοκίες των πολιτών. Προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον του Συνεργατισμού. Είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την πρόκληση, γιατί γνωρίζω τις ικανότητες και τις δυνατότητες των ανθρώπων του Συνεργατισμού. Αυτό είναι το μήνυμά μας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης, που θέλουμε να φτάσει σε όλους τους πολίτες. Κτίζουμε τον ευρωπαϊκό Συνεργατισμό. Όπως λέει και το κεντρικό μας σλόγκαν, παραμένουμε προσηλωμένοι στις ίδιες αξίες, που καθιέρωσαν τον Συνεργατισμό στη συνείδηση των Κυπρίων πολιτών και δίνουμε τη νέα προοπτική που χρειάζεται σήμερα ο τόπος και η κοινωνία.

 

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα