Σόιμπλε: Το Brexit μπορεί να προκαλέσει κι άλλα δημοψηφίσματα

Σόιμπλε: Το Brexit μπορεί να προκαλέσει κι άλλα δημοψηφίσματα


Μια ψήφος από τη Βρετανία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ διακινδυνεύει να εξαπλώσει τον ιό των δημοψηφισμάτων σε όλη τη δυσαρεστημένη Ευρώπη, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής παρόμοιων δημοψηφισμάτων σε χώρες όπως η Ολλανδία, οι οποίες έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση της ΕΕ για μια συμφωνία συνεργασίας με την Ουκρανία φέτος.

«Πώς θα αντιδράσει η Ολλανδία, η οποία είχε παραδοσιακά στενές συμμαχικές σχέσεις με τη Βρετανία, για παράδειγμα» είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Τα σχόλιά του έρχονται ύστερα από πρόσφατες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυσαρέσκεια με την ΕΕ να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα της Pew, η γαλλική κοινή γνώμη είναι περισσότερο εχθρική απέναντι στις Βρυξέλλες απ’ ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Απορρίπτοντας την ιδέα πως το Brexit θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω ενοποίηση στην υπόλοιπη ένωση, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η αποχώρηση θα λειτουργούσε αντίθετα ως «κλήση αφύπνισης και προειδοποίηση να μη συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε σαν να μη συνέβη τίποτα».

Ωστόσο, υποστήριξε πως η αποσύνθεση της ΕΕ δε βρίσκεται στο τραπέζι: «Εάν χρειαστεί, η Ευρώπη θα δουλέψει χωρίς τη Βρετανία».

Ο κ. Σόιμπλε υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους του υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζορτζ Όσμπορν, στην προσπάθειά του να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να ωθήσει τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς στην ΕΕ. Ωστόσο, προειδοποίησε πως το Ηνωμένο Βασίλειο δε θα μπορέσει να συνεχίσει να απολαμβάνει αυτόνομα την πρόσβαση στην κοινή αγορά, με τον τρόπο που το κάνουν η Ελβετία ή η Νορβηγία, μετά την υπερψήφιση της εξόδου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαζόταν να ακολουθήσει τους κανόνες μιας ένωσης από την οποία θα έχει μόλις βγει» είπε.

Με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις να υποδεικνύουν έναν σκληρό αγώνα, το Βερολίνο και οι εταίροι του αναπτύσσουν σχέδια κατά της μετάδοσης:

«Οι ομόλογοί στην ευρωζώνη και εγώ θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε αυτές τις συνέπειες. Προετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια για να περιορίσουμε τους κινδύνους.» Πηγή: Πρώτο Θέμα


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα