Τα μετέωρα βήματα της Τουρκίας

Τα μετέωρα βήματα της Τουρκίας


Και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού

 

Το σκηνικό που διαμορφώνεται τόσο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο της χώρας μετά τις γενικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν οι ομιλητές που συμμετείχαν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης “Η Τουρκία μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2015” που διοργανώθηκε σήμερα το πρωί από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο Ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου επικεντρώθηκε κυρίως στο κατά πόσο η Τουρκία προτίθεται να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού λέγοντας πως κατά τις συναντήσεις του με Τούρκους και Ευρωπαίους αξιωματούχους ακούει συνεχώς πως υπάρχει αυτή η βούληση. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν ούτως ώστε το κυπριακό να οδηγηθεί σε δημοψηφίσματα. “Νομίζω ότι η Τουρκία βλέπει τώρα πιο καθαρά το όφελος που θα έχει από την επίλυση του κυπριακού” τόνισε για να προσθέσει πως υπάρχουν στέρεες πιθανότητες επίλυσης του κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ακαδημαϊκός Cengiz Aktar είπε πως οι εκλογές στην Τουρκία έγιναν για να επέλθει η σταθερότητα στη χώρα και πως το αποτέλεσμα ουσιαστικά καθορίστηκε από την επιθυμία του κόσμου για σταθερότητα. Ωστόσο την επομένη των εκλογών αρκετοί αμφισβητούν τη σταθερότητα αυτή είτε πρόκειται για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, είτε για το εσωτερικό μέτωπο με την προσπάθεια αλλαγής του πολιτικού συστήματος, είτε κυρίως για την οικονομία. Το μόνο θετικό που ο ίδιος βλέπει στον ορίζοντα είναι η δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού.

Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Ατταλίδης παρατήρησε ότι η Τουρκία εκ νέου προσπαθεί να δείξει ότι βρίσκεται κοντά στην ΕΕ ωστόσο στο εσωτερικό της μέτωπο άρχισε να παρουσιάζει φαινόμενα Μέσης Ανατολής. Αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού επικαλέστηκε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία, αλλά η Τουρκία χρειάζεται τώρα την ΕΕ περισσότερο από ποτέ.

Στη δική του τοποθέτηση ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ προέβη σε μια ιστορική αναδρομή για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία σε σχέση με τους Τ/Κ λέγοντας πως επί Ταγίπ Ερντογάν η προσπάθεια διαχείρισης των Τ/Κ αυξήθηκε σημειώνοντας ότι πλέον το τουρκικό κεφάλαιο έχει επεκταθεί στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.

Τέλος, ο Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος, αναφέρθηκε στις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας για να υπογραμμίσει ότι ουσιαστικά η χώρα έχει έρθει σε σύγκρουση με όλες σχεδόν τις γειτονικές της χώρες και πως στο άμεσο μέλλον η κυβέρνηση της Τουρκίας θα πρέπει να απαντήσει σε πολύ κρίσιμα ερωτήματα με τις επιλογές της.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα