Τη δικαστική οδό παίρνει η πλειοψηφία των αποφάσεων της ΕΠΑ

Τη δικαστική οδό παίρνει η πλειοψηφία των αποφάσεων της ΕΠΑ


 

Στην πλειοψηφία τους οι αποφάσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού εφεσιβάλλονται, είτε οι εταιρείες πληρώσουν το πρόστιμο που επιβάλει ή όχι, όπως ενημέρωσε η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων μέχρι και το τελικό στάδιο έχει ως αποτέλεσμα αρκετά πρόστιμα να μην έχουν πληρωθεί ακόμη παρόλο που στη μεγάλη τους πλειοψηφία η ΕΠΑ έχει κερδίσει σε επίπεδο δικαστικό τις υποθέσεις, κάτι που έχει αρχίσει να διαφαίνεται πρόσφατα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισμού της ΕΠΑ, η κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι το 2012 επιβλήθηκαν πρόστιμα €4.137.000 και εισπράχθηκαν €3.923.000, το 2013 επιβλήθηκαν €2.044.000 και εισπράχθηκαν €1.130.727, το 2014 €2.101.000 και €1.600, το 2015 27.657.000 με το ποσό είσπραξης είναι €4.456.000.

Στην πλειοψηφία τους οι αποφάσεις της Επιτροπής εφεσιβάλλονται είτε οι εταιρείες πληρώσουν το πρόστιμο ή όχι, είπε.

Σε άλλη ερώτηση, αναφέρθηκε ότι σήμερα περίπου 40 υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον της Υπηρεσίας υπό την έννοια ότι έχουν δοθεί οδηγίες αυτεπαγγέλτως είτε μετά από καταγγελία και γύρω στις 15 υποθέσεις είναι ενώπιον της Επιτροπής αφού έχει τελειώσει η διερεύνηση τους από την υπηρεσία.

Αναφερόμενη σε τομεακή έρευνα (sector inquiry) στον τομέα των καυσίμων που διεξάγει η Επιτροπή, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ προχωρημένη έρευνα και μια τεράστια έρευνα που προσπαθούμε να βρούμε την άκρη. «Να δούμε τι δημιουργεί το τεράστιο πρόβλημα στις τιμές», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν τεθεί ερωτηματολόγια με 58 ερωτήσεις σε 280 πρατήρια πώλησης βενζίνης και ερωτηματολόγια 108 ερωτήσεων στις έξι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα εισαγωγής καύσιμων. Εξήγησε ότι στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, η Επιτροπή διερευνά το τι συμβαίνει στην αγορά, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή και λιανική πώληση των καύσιμων. Θα εξετάσουμε πάρα πολλά στάδια για να δούμε τι δημιουργεί το πρόβλημα στην τιμή, διευκρίνισε.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε τους Βουλευτές ότι η Επιτροπή λειτουργεί μόνο με 15 επιστημονικούς λειτουργούς και ότι αποτελεί πάγιο αίτημα της να στελεχωθεί με με αυτό που ονομάζεται “core personnel” που να ξέρει και ανταγωνισμό.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ΕΠΑ για το 2017 ανέρχονται σε €1.599.538, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 0,56% σε σχέση με τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2016.


Comments

comments

Categories: Οικονομία

Σχετικά με τον Συγγραφέα