Το κράτος πρέπει να προσέξει περισσότερο την Πάφο

Το κράτος πρέπει να προσέξει περισσότερο την Πάφο


Συνέντευξη του Προέδρου του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου κ. Γιώργου Λεπτού

 

•           Η Πάφος ήταν η επαρχία που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση

•           Οι προοπτικές ανάπτυξης και οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Πάφος

•           Αισιοδοξία πως σύντομα η Κύπρος θα μπει και πάλι σε πορεία ανάπτυξης

 

ΕΡ: Κύριε Λεπτέ, πρόσφατα δηλώσατε ότι η Επαρχία Πάφου και ο επιχειρηματικός της κόσμος βρίσκονται στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης και τον δεύτερο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Μιλήστε μας για αυτές τις προκλήσεις.

ΑΠ: Είναι γεγονός ότι η επαρχία μας λόγω της μεγάλης εξάρτησης της σε δύο βασικούς οικονομικούς τομείς, τον Τουρισμό και Ανάπτυξη Γης, επλήγη πιο νωρίς και πιο δραστικά από τη διεθνή οικονομική κρίση, σε σχέση με τις άλλες επαρχίες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη διαχρονική κρατική έλλειψη βούλησης για ανάπτυξη και άλλων δραστηριοτήτων, όπως συμβαίνει στο υπόλοιπο νησί. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και ο κόσμος της Πάφου γενικότερα, βρίσκονται απέναντι σε πιο μεγάλες προκλήσεις λόγω της διπλής και παρατεταμένης κρίσης. Η γενικότερη οικονομική δραστηριότητα έχει περιορισθεί, υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, ενώ παράλληλα εξαντλούνται τα αποθέματα, ανεργία, μετανάστευση των νέων μας κ.α.

Παρ’ όλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Πάφου, λόγω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και την δυναμικότητα των ανθρώπων της.

 

ΕΡ: Ποιές είναι οι δραστηριότητες και οι ενέργειες του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου όσο αφορά την προώθηση της Επαρχίας ως αξιόπιστου περιφερειακού κέντρου παροχής Υπηρεσιών και για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και συνεργασιών.

ΑΠ: Το επιμελητήριό μας αρκετά πριν από την κρίση, διέγνωσε ότι παράλληλα με τη διατήρηση και ενίσχυση των δύο βασικών οικονομικών πυλώνων, θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες, ο τομέας των υπηρεσιών αλλά και ο “εναλλακτικός τουρισμός” (πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, τουρισμός υγείας & ευεξίας, θρησκευτικός κ.α).

Καταβάλλουμε προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Να σημειώσω ότι η πλειοψηφία των μεγάλων αναπτυξιακών έργων του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στην Πάφο. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, μεταξύ άλλων, ετοιμάζουμε σχετικό εξειδικευμένο προωθητικό υλικό, ενημερώνουμε τους πρέσβεις χωρών που μας ενδιαφέρουν και προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή στοχευμένων εκδηλώσεων/παρουσιάσεων στην Ρωσία και Κίνα, αναβαθμίζουμε την ιστοσελίδα μας κ.α. Πρόσφατα αναθέσαμε την εκπόνηση εξειδικευμένης παρουσίασης της Πάφου προς ενδιαφερόμενους επενδυτές για το Casino Resort.

 

ΕΡ: Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιες σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, που παρουσιάζονται στην Πάφο στον τομέα των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανάπτυξης γης, και που ίσως ξεχωρίζουν για τα πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που έχουν;        

ΑΠ: Κατά την άποψη μου, η Πάφος είναι η επαρχία με τις μεγαλύτερες προοπτικές και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Κι αυτό, λόγω των θετικών της δεδομένων αλλά και του γεγονότος ότι η ανάπτυξη στις άλλες περιοχές έλαβε χώρα προ-πολλού και σήμερα είναι πιο ώριμες.

Ως Πάφος, σίγουρα έχουμε μεγάλες προοπτικές επέκτασης στον Τουριστικό Τομέα όπου κατέχουμε τα σκήπτρα με το ⅓ των αφίξεων και το μεγαλύτερο αριθμό 5-αστέρων ξενοδοχείων, την Ανάπτυξη γης με έργα που απευθύνονται σε ξένους επενδυτές, καθώς και μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπου και πάλι η Πάφος πρωτοστατεί. Επιπρόσθετα η περιοχή παρουσιάζει και άλλες επενδυτικές ευκαιρίες στους τομείς των Υπηρεσιών, εναλλακτικού και ολόχρονου τουρισμού, παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων κ.α.

Τα δεδομένα αυτά αναγνωρίζονται και από αρκετούς ξένους επενδυτές οι οποίοι διερευνούν την πιθανότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στην Πάφο.

 

ΕΡ: Ποιά σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης προωθούνται αυτή την περίοδο στην Πάφο; Προχωρούν ή παρατηρούνται καθυστερήσεις;          

ΑΠ: Διαχρονικά το κράτος αγνοεί την Πάφο. Τα τελευταία 10-15 χρόνια από πλευράς δημοσίου δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό στην περιοχή μας, με εξαίρεση το παραλιακό μέτωπο της Κ. Πάφου και την αναβάθμιση του αεροδρομίου μας. Προγραμματισμένα εδώ και δεκαετίες έργα, λόγω χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών ή έλλειψη πολιτικής βούλησης παρουσιάζουν αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στα προγράμματα υλοποίησης, ενώ κάποια από αυτά όταν πλέον ήσαν έτοιμα, συνέπεσαν με την παρούσα έλλειψη ρευστότητας του κράτους. Τέτοια έργα είναι η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου Πάφου, το αρχαιολογικό μουσείο και θέατρο Πάφου, αναβάθμιση των παραλιών μας, η Μαρίνα Πάφου, εξωραϊσμός των λιμανιών Πάφου και Λατσιού και κατασκευή αγκυροβολίου για κρουαζιερόπλοια, διαχειριστικό σχέδιο Ακάμα καθώς και βασικά οδικά έργα όπως ο δρόμος Πόλις Χρυσοχούς, δρόμος αεροδρομίου – Μαρίνας κ.α.

Σήμερα τα μόνα άξια αναφοράς υπό κατασκευή έργα είναι δύο τμήματα του δρόμου αεροδρομίου – Μαρίνας, με άγνωστο το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης του υπόλοιπου έργου.

Με λίγα λόγια ότι έγινε στην Πάφο, δημιουργήθηκε από την ιδιωτική πρωτοβουλία με το ανάλογο ρίσκο.

 

ΕΡ: Κατά την άποψη σας, ποιές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πάφου;

ΑΠ: Η Πάφος, προ της κρίσης συνεισέφερε πολλά και δυσανάλογα για το μικρό μέγεθος της στην Κυπριακή οικονομία. Αντιστρόφως ανάλογη ήταν και η αντιμετώπιση μας από το κράτος. Πέραν του πολύ μεγάλου γενικότερου οικονομικού οφέλους από την ιδιωτική δραστηριότητα της Πάφου, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι το κράτος συγκέντρωσε κάποιες σημαντικές και ολόχρονες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές, αποκλείοντας την Πάφο. Περιληπτικά αναφέρω, Λευκωσία: Κυβερνητικές Υπηρεσίες, ημικρατικοί οργανισμοί, Πρεσβείες, Πανεπιστήμιο, Λεμεσός: Λιμάνι, υδρογονάνθρακες, ναυτιλία, ΤΕΠΑΚ, διεθνείς υπηρεσίες, Λάρνακα: Λιμάνι, μεγάλο αεροδρόμιο και πρόσφατα υδρογονάνθρακες. Στην Πάφο τι έδωσε; Σχεδόν τίποτα.

Η επαρχία μας αφέθη μόνη της να αναπτύξει κυρίως δύο τομείς, οι οποίοι είναι ευάλωτοι στις εκάστοτε διεθνείς οικονομικές συνθήκες και ανταγωνισμό. Εξ’ ού και ο μεγαλύτερος επηρεασμός μας.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψη τα πιο πάνω, η επαρχία Πάφου δικαιωματικά απαιτεί όπως το κράτος τόσο στην παρούσα περίοδο περιορισμένου αναπτυξιακού προϋπολογισμού αλλά και αργότερα, δώσει ειδικό βάρος για υλοποίηση των εκκρεμούντων έργων ανάπτυξης και υποδομής της επαρχίας μας.

Επιπρόσθετα των προαναφερομένων δημόσιων έργων υποδομής, θα πρέπει να δοθούν κάποια επιπρόσθετα κυβερνητικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, που προς το παρόν είναι και η μοναδική διέξοδος της Κύπρου από την παρούσα κατάσταση.

Όσον αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία, στην Πάφο υπάρχει έντονος προγραμματισμός ο οποίος όμως δυσχεραίνεται κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας.

 

ΕΡ: Ποιά είναι η θέση σας για τις προοπτικές ανάπτυξης των Υδρογονανθράκων και για τη συμπερίληψη της Πάφου στο γενικότερο σχεδιασμό των ενεργειακών υποδομών;

ΑΠ: Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου μας, η Συντονιστική Επιτροπή Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου (ΣΕΚΟ) σύστησε Επιτροπή Ενέργειας αποτελούμενη από ειδικούς εμπειρογνώμονες. Η Επιτροπή εξετάζει τις δυνατότητες συμπερίληψης της Πάφου στον κυβερνητικό σχεδιασμό έργων υποδομής για τους υδρογονάνθρακες και κατ’ επέκταση στην αποκόμιση άμεσου οφέλους (έργα, θέσεις εργασίας κλπ) από αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα, χωρίς όμως να επηρεαστεί η γενικότερη αναπτυξιακή δραστηριότητα και προοπτική της περιοχής. Προς τούτο, είχαμε και σχετική συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας. Όπως φαίνεται, λόγω απουσίας μεγάλου λιμανιού, η Πάφος δεν αποτελεί πρώτιστη επιλογή για τέτοιου βαρέως τύπου δραστηριότητες. Πιθανόν όμως να προσελκύσει βιομηχανίες αξιοποίησης των παραγώγων φυσικού αερίου. Εφ’ όσον λόγω αντικειμενικών δυσκολιών η Πάφος δεν δύναται να έχει ουσιαστική άμεση εμπλοκή στη γενικότερη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει την Πάφο άλλως πως και ποικιλοτρόπως.

 

ΕΡ: Πώς αξιολογείτε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για να ενισχύσει την αγορά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας;

ΑΠ: Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έλαβε πολλά και θετικά μέτρα και εξήγγειλε αρκετά ελκυστικά κίνητρα για ανάκαμψη της οικονομίας και προσέλκυση επενδυτών. Γενικά κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Βεβαίως, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τις σημερινές ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω κίνητρα σε κάποιους τομείς καθώς και εξορθολογισμός διαφόρων φορολογιών και εξόδων (όπως φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας, διατίμηση ηλεκτρικού ρεύματος επιχειρήσεων κ.α.). Το ΚΕΒΕ, CIPA και άλλοι οργανισμοί συντονίζονται και συνεργάζονται αγαστά με την Κυβέρνηση και άλλους αρμόδιους φορείς για προώθηση και υλοποίηση των κοινών στόχων.

 

ΕΡ: Όσο αφορά τη γενικότερη οικονομική κατάσταση του τόπου μας, πόσο αισιόδοξος είστε για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για το μέλλον; 

ΑΠ: Ωσάν να μην έφταναν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαρτίου 2013 επέφεραν τεράστια πλήγματα στο τραπεζικό μας σύστημα, στην οικονομία και γενικότερα στην κοινωνία της Κύπρου. Τα γεγονότα όμως αυτά δεν επηρέασαν τις σταθερές αξίες, τα υπόλοιπα εχέγγυα και δεδομένα της Κύπρου. Το κλίμα, το περιβάλλον, την ιστορία της, την στρατηγική της θέση, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών κ.α. Με αυτά τα εφόδια και τον αποδεδειγμένο δυναμισμό του λαού της, τις προοπτικές από την ανάπτυξη υδρογονανθράκων, βοηθούμενοι και από τα κατάλληλα κυβερνητικά κίνητρα και ενέργειες, πιστεύω ότι σύντομα θα μπούμε σε πορεία ανάκαμψης. Να ληφθεί επίσης υπ’ όψη ότι λόγω του μικρού μας μεγέθους, περιορισμένης έκτασης επενδύσεις και εισροή κεφαλαίων μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ήδη παρουσιάζονται θετικά μηνύματα. Η Κύπρος ξαναβγήκε στις διεθνείς αγορές, ως φαίνεται οι τράπεζες θα καλύψουν τις κεφαλαιουχικές τους ανάγκες, ο τουρισμός κινείται θετικά, και οι πωλήσεις ακινήτων μέχρι τον Ιούνιο παρουσίασαν αύξηση κατά 24% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 

Σίγουρα ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι δύσκολος. Παραμένω όμως αισιόδοξος, νοουμένου ότι θα παραμείνουμε πιστοί στη δημοσιονομική εξυγίανση, ότι σταδιακά θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα επανέλθει η ευημερία στον τόπο.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα