Το Κυπριακό ΡΟΤΑΡΥ δίνει ελπίδα υγειούς ζωής σε 60 χιλιάδες παιδιά

Το Κυπριακό ΡΟΤΑΡΥ δίνει ελπίδα υγειούς ζωής  σε 60 χιλιάδες παιδιά


Πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στις 19 Ιανουαρίου, φιλανθρωπικό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα του Προεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με στόχο την στήριξη των προσπαθειών του Διεθνούς Ρόταρυ για την ολοκληρωτική εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι 19 Ροταριανοί Όμιλοι που λειτουργούν στην Κύπρο. Τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης θα δωριθούν στο ομώνυμο πρόγραμμα του Rotary Foundation και θα αξιοποιηθούν για την αγορά 60,000 εμβολίων.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσία Λευκοθέα Σταύρος Αγρότης. Στην εκδήλωση απέστειλε χαιρετισμό ο Προεδρος του Διεθνούς Ρόταρυ Ron Burton τον οποίο ανέγνωσε ο Πρώην Κυβερνήτης Δώρος Ιερόπουλος. Την τεραστια συμβολή του Διεθνούς Ρόταρυ στην προσπάθεια εξάλειψης της Πολιομυελίτιδας ανέπτυξε ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας 2452 Jamil Mouawad. Κατά την εκδήλωση ο Προεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακηρύχτηκε σε Paul Harris Fellow από τους Ροταριανούς Ομίλους Λεμεσού και Λευκωσία Λευκοθέα.

Η Πολιομυελίτιδα αποτελεί μια από της πλέον μολυσματικές ασθένειες, η οποια πλήττει το νευρικό σύστημα και οδηγεί στην παράλυση ακόμη και στον θάνατο. Πιο ευάλωτα είναι τα παιδία κατω των 5 ετών, αν και από την ασθένεια μπορει να μολυνθούν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, η Πολιομυελίτιδα μπορει να εξαλειφθεί με μαζικό εμβολιασμό. Μεχρι στιγμής έχουν δαπανηθεί $9 δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν εμβολιαστεί πέραν των 2,5 δισεκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Σαν αποτέλεσμα τα ετήσια περιστατικά παράλυσης έχουν μειωθεί από 350,000 το 1985 σε 250 το 2013, μια μείωση της τάξης του 99%. Η Πολιομυελίτιδα παραμένει ενδημική σε τρείς χώρες την Νιγηρία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η εξαγωγή της ασθένειας στην γειτονική μας Συρία το 2013 είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Κυπρο στην οποία εχει επιτευχτεί η εξάλειψη της εδώ και δεκαετίες με την υιοθέτηση μαζικού εμβολιασμού νεογνών.

Το Διεθνές Ρόταρυ με τους συνεργάτες του έχουν πρόσφατα εξαγγείλει τον στρατηγικό σχεδιασμό τους για την περίοδο 2013-2018 ο οποίος αποσκοπεί στην πλήρη εξάλειψη της ασθένειας. Το κοστος της νέας αυτής προσπάθειας θα ανέλθει στα $5,5 δις. δολάρια.

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα