Το Τερματικό υπερισχύει όποιας άλλης επιλογής

Το Τερματικό υπερισχύει όποιας άλλης επιλογής


Υπάρχει τρόπος να εξευρεθούν πόροι για το έργο και παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει τον κύριο λόγο στο Τερματικό

Συνέντευξη του κ. Σόλων Κασίνη

Ο γνωστός εμπειρογνώμονας αναλύει στο EUROΚΕΡΔΟΣ τις τρέχουσες ισορροπίες και τη δυναμική που αναπτύσσεται στον κλάδο της ενέργειας – Οι ευκαιρίες που ανοίγονται, οι διεθνείς συσχετισμοί και η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε.

 

ΕΡ: Κύριε Κασίνη, ήσασταν πρωταγωνιστής στην ενεργειακή διπλωματία της Κύπρου, στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, στην οριοθέτηση των Ζωνών Αποκλειστικής Οικονομικής Εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Είστε ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα που έχουμε στον τομέα αυτό σήμερα; Πώς κρίνετε τις εξελίξεις;

ΑΠ: Το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με άλυτο το εθνικό μας πρόβλημα και συνεχείς τις διενέξεις μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις προσπάθειες μιας χώρας για προσέλκυση εταιρειών που θα επενδύσουν στην έρευνα υδρογονανθράκων, μολονότι οι συνθήκες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων φαίνονται ευνοϊκές.

Αναγνωρίζοντας ότι η απουσία, συμφωνημένων με τις γειτονικές χώρες, θαλάσσιων συνόρων, προσμετρά αρνητικά στην απόφαση των πετρελαϊκών εταιρειών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για χορήγηση αδειών έρευνας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου, ανέλαβα σχετικές πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια της συνομολόγησης των συμφωνιών οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, είχα συνεχή και έντονη εμπλοκή στη διαπραγματευτική διαδικασία, καθότι προΐστατο ειδικής υπηρεσιακής επιτροπής, όπου συμμετείχαν και διάφορες άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Αξίζει να αναφέρω εδώ, ότι η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης της μέσης γραμμής μεταξύ της ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου το 2003, αποτέλεσε και την πρώτη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Καταφέραμε λοιπόν με αυτή την στρατηγική, στο πλαίσιο πάντα των διεθνών συμβάσεων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, να δημιουργήσουμε ένα θαλάσσιο χώρο, που δεν χωρίζει την Κύπρο από τους γείτονες της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά αποτελεί περιοχή κοινών συνόρων και συμφερόντων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκβαση αυτής της στρατηγικής, σημαντικό ρόλο έπαιξε η συναινετική στάση που υπεδείχθη από το σύνολο του πολιτικού συστήματος σε συνδυασμό με τη συνεργασία και τη μεθοδικότητα των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα στον τομέα αυτό είναι θετικά. Βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω, ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες για υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ και με την Ελλάδα, αλλά δεν καρποφόρησαν. Ευελπιστώ ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Πέραν των συμφωνιών για την ΑΟΖ, είναι σημαντικό να αναφερθεί και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Αίγυπτο, όσον αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται εκατέρωθεν της μέσης γραμμής των δύο χωρών. Παρόμοιας φύσεως συμφωνίες πρέπει να συνομολογηθούν το ταχύτερο με το Λίβανο και προπάντων με το Ισραήλ, καθώς όπως είναι γνωστό το κοίτασμα «Αφροδίτη» εκτείνεται και στο θαλάσσιο χώρο της γειτονικής αυτής χώρας.

 

ΕΡ: Τερματικό, ή αγωγός μέσω Τουρκίας; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί; Ποιά τα υπέρ και ποιά τα κατά για την πρώτη επιλογή καθώς και για τη δεύτερη;

ΑΠ: Πιστεύω ότι στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχουν διλήμματα ή επιλογές, παρά μόνο μια συγκεκριμένη και βέλτιστη λύση. Συνεκτιμώντας τις γεωστρατηγικές, πολιτικές, εμπορικές και τεχνικές παραμέτρους των δύο επιλογών, έχω τη βεβαιότητα ότι η λύση του τερματικού σταθμού παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης επιλογής-ιδέας για την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.

Η δημιουργία μονάδας παραγωγής ΥΦΑ στην Κύπρο αναμφίβολα θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και θα αναδείξει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη συμμαχιών με τις γειτονικές χώρες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα η διοχέτευση ισραηλινού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ή και διεθνή αγορά μέσω του τερματικού στην Κύπρο. Επίσης, η εμπλοκή στην εμπορική δομή του τερματικού μεγάλων εταιρειών από ισχυρές χώρες, ενισχύει την ασφάλεια της πατρίδας μας έναντι εξωτερικών απειλών.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια τεραστίου μεγέθους επένδυση είναι ικανή να επανεκκινήσει την εθνική οικονομία και να την επαναφέρει σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ τα παράπλευρα οφέλη που θα προκύψουν, όπως χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας κατά τα στάδια της κατασκευής και εκατοντάδες κατά τα στάδια λειτουργίας του τερματικού, ανάπτυξη τεχνογνωσίας για ορισμένα θέματα από ντόπιες επιχειρήσεις κ.α. αναμένονται να είναι εξίσου σημαντικά.

Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι, το τερματικό ΥΦΑ παρέχει την ευελιξία για πώληση του φυσικού αερίου σε περισσότερες της μίας, αγορές.

Στον αντίποδα, ακόμη και στην περίπτωση όπου υπάρχει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η επιλογή του αγωγού μέσω Τουρκίας μας καθιστά έρμαιο των αποφάσεων μιας άλλης χώρας, ως προς την τελική εμπορική διάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στο θαλάσσιο χώρο μας, αποδυναμώνοντας το γεωπολιτικό μας εκτόπισμα.

 

ΕΡ: Θεωρείτε δηλαδή ότι η κατασκευή Τερματικού είναι ακόμη εφικτή; Και εάν η ΚΔ θα πρέπει να έχει τον πρώτο/κύριο λόγο στη διαχείριση, με τι κεφάλαια; Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα τερματικό στοιχίζει 10 δις ίσως και περισσότερα. Η Λευκωσία που θα εξεύρει το 50% των κεφαλαίων αυτών ώστε να δικαιούται το πλειοψηφικό πακέτο;

ΑΠ: Υπάρχει ο τρόπος αλλά και διάφορα μέσα που επιτρέπουν στην Δημοκρατία να συμμετέχει στο τερματικό ΥΦΑ, και ταυτόχρονα να εμπλέκεται στις αποφάσεις και να ασκεί έλεγχο, χωρίς κατ’ ανάγκη να κατέχει πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο.

Για τέτοιου είδους έργα, υπάρχουν σήμερα τρία κύρια μοντέλα εμπορικής δομής –το ολοκληρωμένο μοντέλο, το εταιρικό ή εμπορικό μοντέλο και το μοντέλο διοδίων. Με την επιλογή, για παράδειγμα του μοντέλου διοδίων, ο ιδιοκτήτης (ή οι ιδιοκτήτες) της του τερματικού ΥΦΑ δεν αποκτούν κυριότητα του φυσικού αερίου (ούτε και του ΥΦΑ), αλλά παρέχουν υπηρεσίες υγροποίησης και επεξεργασίας προς τους ιδιοκτήτες της πρώτης ύλης (δηλαδή του φυσικού αερίου), στην κυριότητα των οποίων παραμένει και το προϊόν (δηλαδή το ΥΦΑ). Ως εκ τούτου, το Κράτος που θα κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του φυσικού αερίου που θα υγροποιείται στο τερματικό, θα μπορεί να έχει άμεσα και τον κύριο λόγο στη διαχείριση του, ανεξάρτητα με τη μετοχική δομή (δηλαδή τους μετόχους) του έργου.

Σε περίπτωση όμως που είναι επιθυμητή η συμμετοχή στο έργο, ενόψει και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, το Κράτος θα μπορούσε να εμπλακεί σε υποδομές και υπηρεσίες χαμηλού επενδυτικού ρίσκου και εγγυημένης απόδοσης, που θα λειτουργούν υποστηρικτικά κατά την κατασκευή και που είναι ουσιώδες για τη λειτουργία του τερματικού, όπως: υποστηρικτικές εργασίες/υπηρεσίες κατά την κατασκευή της μονάδας (μεταφορές προσώπων και υλικών, σίτιση εργατών, φορτοεκφορτώσεις υλικών, χωματουργικά έργα, κατασκευές κ.α.), ντεπόζιτα αποθήκευσης ΥΦΑ (κατασκευή, διαχείριση, συντήρηση), προμήθεια/αφαλάτωση νερού, ηλεκτροπαραγωγή, θαλάσσιες εγκαταστάσεις (κατασκευή, διαχείριση, συντήρηση), λιμενικές υπηρεσίες (πλωτά ρυμουλκά, σκάφοι χειρισμού και πλοηγίδες), λειτουργία και συντήρηση της μονάδας, σίτιση εργαζομένων, φύλαξη χώρου και πολλά άλλα.

Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι ο χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του τερματικού ανήκει στο Κράτος και αυτό αποτελεί σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί αλλά και περιουσιακό στοιχείο με ουσιαστική αξία.

Πέραν των πιο πάνω, είναι αξιοσημείωτο ότι μέρος του τερματικού έχει υιοθετηθεί από την Ε.Ε. ως «έργο κοινού ενδιαφέροντος» και άρα είναι επιλέξιμο για να μπορεί να αιτηθεί χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

ΕΡ: «Η ενεργειακή σύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη περνά από το Κυπριακό, από την Τουρκία και το Ισραήλ». Παρακαλώ σχολιάστε.

ΑΠ: Όπως ανέφερα και προηγουμένως, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την «πύλη» για την ενεργειακή σύνδεση του Ισραήλ και ολόκληρης της περιοχής της Νοτιανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην ασφάλεια της ενεργειακής της τροφοδοσίας. Και αυτό θα πρέπει να το κατανοήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνοντας σαφείς αποφάσεις και αναπτύσσοντας στιβαρές δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης της Κύπρου, μιας χώρας που βρίσκεται ήδη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Είμαι κατηγορηματικά εναντίον κάθε συλλογιστικής για ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης από την περιοχή μας, μέσω Τουρκίας.

Το Τερματικό ΥΦΑ είναι η βέλτιστη λύση και άρα θα πρέπει να αποτελέσει και την προτιμητέα κατεύθυνση, έστω και αν εξετάζονται παράλληλα εναλλακτικές ή πρόσθετες ενδεχόμενες επιλογές. Μόνο με τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο θα επέλθει η ανάπτυξη και άρα η οικονομική ανάκαμψη του τόπου μας.

Είναι άρα σημαντικό να συνεχίσουν οι ουσιαστικές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, παράλληλα με τις διαδικασίες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού (κάτι για το οποίο όλοι μας ευχόμαστε). Προς αυτό το σκοπό, θα πρέπει τάχιστα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίες θα καταλήξουν στην υπογραφή των απαραίτητων συμφωνιών για το έργο του Τερματικού ΥΦΑ, που θα μπορούν να αποτελέσουν και ένα δυνατό διαπραγματευτικό χαρτί της Κυβέρνησης στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Παρά ταύτα, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι ενέργειες για τη δημιουργία του τερματικού ΥΦΑ φαίνεται να έχουν πλέον παγοποιηθεί, εφόσον τους τελευταίους έξι μήνες δεν παρατηρείται καμία ουσιαστική πρόοδος και εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Όσον αφορά το Ισραήλ, ναι μεν θα ήταν ευχής έργο η εμπλοκή του στο τερματικό και θα ενδυνάμωνε το έργο αυτό, αλλά η Κύπρος πιστεύω έχει και πρόσθετα αποθέματα φυσικού αερίου που μπορούν να τροφοδοτήσουν και πέραν της μιας μονάδας υγροποίησης, χωρίς έτσι να έχουμε απόλυτη ανάγκη τα αποθέματα του Ισραήλ.

 

ΕΡ: Πώς θα σχολιάζατε την προτροπή του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή για συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα του Φυσικού Αερίου ακόμη και χωρίς λύση του κυπριακού;

ΑΠ: Ανεδαφική και ουσιαστικά χωρίς κάποιο υπόβαθρο. Η Τουρκία αποτελεί πράγματι μια μεγάλη αγορά που προσφέρει υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο και οποιαδήποτε άλλα ενδεχόμενα αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου, όπως π.χ. ο αγωγός προς την Τουρκία, θα μπορούσε να συζητηθούν, υπό ορισμένες όμως προϋποθέσεις και μόνο εφόσον πρώτα υπάρξει επίλυση του Κυπριακού. Όπως προανέφερα, ο αγωγός μέσω Τουρκίας σημαίνει ταυτόχρονα τον άμεσο έλεγχο των ορυκτών κοιτασμάτων μας από την Τουρκία, και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλειστεί από οποιανδήποτε ενδεχόμενη συνεργασία.

 

ΕΡ: Ενδιάμεση λύση. Μιλάμε γι’ αυτό από το 2005 αλλά δέκα χρόνια μετά ακόμη ψάχνουμε ποιά είναι η καλύτερη λύση για να εφοδιάζεται η ΑΗΚ με φθηνότερη ενέργεια και κατ’ επέκταση με Φυσικό Αέριο. Ποιά είναι κατ’ εσάς η καλύτερη και συμφέρουσα λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα στο σημείο που έχουμε φθάσει;

ΑΠ: Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η μόνη βιώσιμη επιλογή για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης είναι η δημιουργία ηλεκτρικής σύζευξης Ισραήλ-Κύπρου. Το έργο αυτό το οποίο είχα εισηγηθεί κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ πριν περίπου τρία χρόνια, αφορά τη σύνδεση των δύο χωρών (Κύπρου-Ισραήλ) με υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Κύπρο, μέχρι την ανόρυξη και αξιοποίηση του εγχώριου φυσικού αερίου, να προμηθεύεται ηλεκτρική ενέργεια από το Ισραήλ, με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ ότι στοιχίζει σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο.

Σε κατοπινό στάδιο, η σύνδεση αυτή μπορεί να επεκταθεί στην Ελλάδα, ενώ με την έναρξη της παραγωγής υδρογονανθράκων από την ΑΟΖ της Κύπρου, το καλώδιο μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη δίοδο για ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, πέραν της δυνατότητας για προώθηση της παραγόμενης από ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ε.Ε.

Παράλληλα, μέσω του έργου αυτού επιτυγχάνεται διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρα μας και ενισχύεται η ασφάλεια για απρόσκοπτη προμήθεια.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή προτείνεται για ενδιάμεση λύση, είτε αυτή είναι η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είτε άλλη, πιστεύω ότι δεν θα οδηγήσει στο ζητούμενο που είναι η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον, η ΔΕΦΑ με το νέο διαγωνισμό προμήθειας φυσικού αερίου που ανακοίνωσε τον Ιανουάριο και σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους αιτητές να προσφέρουν καλύτερους οικονομικούς όρους, αύξησε τις ποσότητες φυσικού αερίου καθώς και τη χρονική διάρκεια συμβολαίου, για δέκα χρόνια από το 2016. Με δεδομένο ότι ένα τέτοιο συμβόλαιο θα είναι της τάξης των μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ, η κατάληξη αυτού του εγχειρήματος, εγκυμονεί, κατά τη γνώμη μου, κινδύνους για καθυστέρηση των προσπαθειών που γίνονται για ταχύτερη έλευση του φυσικού αερίου από τα εγχώρια κοιτάσματα μας.

 

ΕΡ: Ποιά πιστεύετε πως θα είναι η συμβολή της Κύπρου στη Νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική για το 2020;

ΑΠ: Πέραν της σημαντικής αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και της αξιοσημείωτης βελτίωσης της συμπεριφοράς του Κύπριου πολίτη στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, η καθοριστικότερη συμβολή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική για το 2020 είναι πιστεύω η δυνατότητα που προσφέρει στο να αποτελέσει: (α) τον προμηθευτή της Ευρώπης με ποσότητες φυσικού αερίου που θα εξορύσσονται από κυπριακά κοιτάσματα, οπότε θα προσμετρούνται στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δυναμικό, (β) τον διαμετακομιστή για όδευση ποσοτήτων υδρογονανθράκων που παράγονται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου με τελικό προορισμό την Ευρώπη, και (γ) τη διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας (παραγόμενης από ιδία κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αλλά και από ΑΠΕ) στην Ευρώπη, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας.

 

ΕΡ: Κατά την άποψη σας που βρίσκεται η ισορροπία ισχύος στη διαπραγματευτική δύναμη των ενεργειακών οδών, στην Ευρώπη ή στη Ρωσία;

ΑΠ: Αν ρίξουμε μια ματιά στις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2012, θα παρατηρήσουμε ότι περίπου το 35% προέρχεται από τη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας την κοινή διαπίστωση ότι η Ευρώπη εξαρτάται ενεργειακά από αυτή. Ωστόσο τα ίδια στοιχεία μας οδηγούν και σε ένα άλλο συμπέρασμα. Το 60% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας έχουν προορισμό χώρες της Ευρώπης. Αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για φυσικό αέριο που διοχετεύεται μέσω αγωγών, αντιλαμβάνεστε ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από την αγορά της Ευρώπης είναι ακόμη πιο ισχυρή.

Εντούτοις, η αδυναμία της Ευρώπης να αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια υποδομές για εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας ή και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και το γεγονός ότι η ενέργεια είναι ζωτικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας, την καθιστούν ευάλωτη στις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία.

Αναμφίβολα, μια ενδεχόμενη στροφή της Ρωσίας προς την τεράστια αγορά της Κίνας, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην τιμή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

 

ΕΡ: Η κρίση στην Κριμαία έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη την ανάγκη για υιοθέτηση εναλλακτικών στρατηγικών ενέργειας οι οποίες θα μειώσουν την επιρροή της Μόσχας. Ποιές ευκαιρίες και προσδοκίες παρουσιάζονται για την Κύπρο;

ΑΠ: Η παγκόσμια αγορά ΥΦΑ είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι ενεργειακοί διάδρομοι μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή να μπορούν εύκολα να αλλάζουν. Στις ΗΠΑ παρατηρείται τελευταία ένα ξέσπασμα προς τις εξαγωγές ΥΦΑ, λόγω των τιμών φυσικού αερίου που ισχύουν, οι οποίες είχαν μια ραγδαία μείωση με την ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου από σχιστόλιθους. Από την άλλη, στην Ευρώπη ως επί το πλείστον λειτουργεί ένα σύστημα προμήθειας και διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω χερσαίων αγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ρωσία παραμένει μέχρι σήμερα ένας σημαντικός ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης, η Ε.Ε. θα πρέπει να προβεί σε αναπτύξεις που θα προσφέρουν μακροχρόνιες και ευέλικτες λύσεις για την ενεργειακή της προμήθεια και ασφάλεια, που θα επιτρέπουν την εκτροπή ποσοτήτων φυσικού αερίου και την αλλαγή προμηθευτή χωρίς την ανάγκη για εγκατάσταση νέων αγωγών μέσω άλλων διαδρόμων. Μια από αυτές τις λύσεις είναι και η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών, αλλά και η εξασφάλιση υποδομών ΥΦΑ που θα επιτρέπουν μια εναλλακτική λύση στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Στα πλαίσια αυτά, η Κύπρος θα πρέπει να κινηθεί πλέον με περισσότερη αποφασιστικότητα και ταχύτερα βήματα προς τη θεμελίωση και ολοκλήρωση της υποδομής που θα την καταστήσει ως την ‘ενεργειακή γέφυρα’ μεταξύ της Ευρώπης και των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΕΡ: Ποιά θα είναι τα οφέλη από την αναδιοργάνωση και τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο;

ΑΠ: Θεωρητικά από τον Μάιο του 2004 υπήρξε μια σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έως την 1η Ιανουαρίου του 2014 όπου είχαμε το πλήρες άνοιγμά της, που στην πραγματικότητα επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή προμηθευτή, πέραν των μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών, και για τους οικιακούς καταναλωτές. Αυτά όμως παραμένουν στην θεωρία, εφόσον στην πράξη η ΑΗΚ συνεχίζει να μονοπωλεί την παραγωγή, προμήθεια και διανομή ηλεκτρισμού.

Αν και άλλαξαν διάφορες κυβερνήσεις, δυστυχώς δεν κατάφεραν να θέσουν εκείνο το πλαίσιο-μοντέλο προκειμένου να έχουμε μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού επ’ ωφελεία των νοικοκυριών αλλά και των κυπριακών επιχειρήσεων. Για ψηφοθηρικούς κυρίως σκοπούς η ΑΗΚ «προστατεύτηκε», δεν αναδιοργανώθηκε, ούτε εκσυγχρονίστηκε. Σε ένα μονοπωλιακό περιβάλλον δημιουργήσαμε, με αφορμή την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών, αχρείαστες διοικητικές δομές με σκοπό να ρυθμίζεται η αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού, η οποία στην ουσία δεν υφίσταται, και να διασφαλίζεται η αδιάκριτη πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρισμού των παραγωγών, που επί του παρόντος δεν υπάρχουν. Αν και έχουν δοθεί αρκετές άδειες από τη ΡΑΕΚ σε ιδιώτες για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής για εμπορία, εντούτοις κανένα τέτοιο έργο δεν έχει μέχρι σήμερα ξεκινήσει (ίσως εν αναμονή και της έλευσης του φυσικού αερίου, πέραν της απουσίας ενός ξεκάθαρου και συγκεκριμένου μοντέλου αγοράς).

 

ΕΡ: Ποιές επενδύσεις μπορούν να γίνουν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Μπορεί να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας;

ΑΠ: Τα τελευταία χρόνια η Κύπρος παρουσίασε σημαντικές αναπτύξεις έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Επίσης με τη μείωση του κόστους αγοράς μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, η εγκατάσταση της τεχνολογίας αυτής σε οικιστικές μονάδες αυξήθηκε αρκετά. Για το 2012 το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση της χώρας μας ήταν στο 7.7%. Θυμίζω ότι ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 13%.

Παρά το γεγονός ότι οι αναπτύξεις έργων ΑΠΕ εμπλέκουν ντόπιο προσωπικό, η μικρή αγορά της Κύπρου δεν αφήνει περιθώρια για δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας, οι οποίες θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση της ανεργίας.

 

ΕΡ: Πιστεύετε σε μια οικονομική ανάκαμψη, όπου ο τομέας της ενέργειας θα διαδραματίσει ρόλο πρώτης γραμμής;

ΑΠ: Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως, πιστεύω ακράδαντα ότι ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» για επανεκκίνηση της οικονομίας. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτό, η ενέργεια (και πιο συγκεκριμένα η παραγωγή και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας) μπορεί να δρομολογήσει αναπτυξιακή δυναμική για τη χώρα μας.

Πέρα από τα έσοδα που θα έχουμε σε βάθος χρόνου από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων, τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από την εμπλοκή κυπριακών εταιρειών στην παροχή κυρίως υπηρεσιών είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες τόσο για τεχνίτες όσο και για ανώτερης εκπαίδευσης προσωπικό, τις οποίες οι κατάλληλα καταρτισμένοι κύπριοι θα κληθούν να επανδρώσουν.

 

ΕΡ: Το Ινστιτούτο Επαγγελματικών Σπουδών UCLAN Κύπρος σας έχει τιμήσει για την πολύχρονη προσφορά σας στα θέματα ενέργειας της Κύπρου με την ίδρυση και λειτουργία του κέντρου «Solon Kassinis Energy Training School & Research Centre» το οποίο φέρει το όνομα σας και του οποίου είστε πρόεδρος. Μιλήστε μας λίγο για αυτή την επαγγελματική κατάρτιση. (Ποιοί μπορούν να το παρακολουθήσουν, ποιές είναι οι επαγγελματικές ευκαιρίες που δημιουργούνται, πόσοι φοιτητές το παρακολουθούν σήμερα, κλπ);

ΑΠ: Όπως έχω αναφέρει πιο πάνω, στον τομέα των υδρογονανθράκων αναμένεται να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός θέσεων, τις οποίες θα κληθούν να επανδρώσουν οι κατάλληλα καταρτισμένοι κύπριοι.

Στα πλαίσια της κατάρτισης του εγχώριου δυναμικού, σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια έχουν διαμορφώσει προγράμματα μάθησης που στοχεύουν στην αγορά εργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων για ανώτερης εκπαίδευσης προσωπικό.

Σε αυτά τα πλαίσια έχει βασιστεί και το πρόγραμμα της Σχολής ‘SOLON KASSINIS ENERGY TRAINING SCHOOL AND RESEARCH CENTRE’, με τη διαφορά όμως ότι αυτό αποσκοπεί στην εκπαίδευση και κατάρτιση του εγχώριου δυναμικού σε τεχνικά θέματα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουν οι απόφοιτοι να αναλάβουν θέσεις στους τεχνικούς κυρίως ρόλους της βιομηχανίας υδρογονανθράκων.

Το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο ‘Professional Diploma in Oil and Gas’, είναι ένα διετές προπτυχιακό πρόγραμμα με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική. Σκοπός του προγράμματος είναι να προετοιμάσει, να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει τους φοιτητές σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τομέα της τεχνολογίας υδρογονανθράκων και της μηχανικής πετρελαίου και αερίου, προκειμένου να γίνουν εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες, όπως υπομηχανικοί, τεχνικοί, χειριστές, συγκολλητές, μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι.

Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει στο να υπάρξει ένα καλά εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα είναι σε θέση να αναλάβει τους τεχνικούς ρόλους εντός της βιομηχανίας πετροχημικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 είχαν εισαχθεί 56 φοιτητές (εκ των οποίων οι περισσότεροι κατέχουν απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης), ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός απόφοιτων πανεπιστημίου. Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου του άρχισαν στις 4 Νοεμβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014, ενώ περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2014 άρχισε το δεύτερο εξάμηνο. Σήμερα παρακολουθούν το πρόγραμμα περί των 60 φοιτητών, οι οποίοι στην παρούσα φάση εκπαιδεύονται στα θεωρητικά μαθήματα, ενώ με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων (εντός του 2014) θα μπορούν να ξεκινήσουν και τα πρακτικά μαθήματα.

Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι πληρούν τα κάτωθι γενικά κριτήρια εισδοχής:

–        Απολυτήριο σχολής δευτεροβάθμιας ή τεχνικής εκπαίδευσης, ή άλλο διεθνές ισοδύναμο.

–        Καλές γνώσεις στα μαθηματικά, στη φυσική, στη χημεία και στην αγγλική γλώσσα.

–        IELTS level 4.0 (ή ισοδύναμο).

Αιτήσεις από άτομα με μη τυπικά προσόντα, ή με σχετική εμπειρία, καθώς και αιτήσεις από εκείνους που μπορούν να αποδείξουν την ικανότητα τους να αντεπεξέλθουν και να επωφεληθούν από σπουδές επιπέδου διπλώματος, γίνονται δεκτές και αξιολογούνται σε ξεχωριστή βάση.

 

ΕΡ: Κύριε Κασίνη, θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την εταιρεία σας, Kassinis International Consulting Company. Πότε ιδρύθηκε, ποιές υπηρεσίες προσφέρει, σε ποιές χώρες δραστηριοποιείται και ποιοί είναι οι πελάτες σας;

ΑΠ: Η εταιρεία με την επωνυμία KASSINIS INTERNATIONAL CONSULTING LTD ιδρύθηκε από εμένα προσωπικά, στις 7 Αυγούστου 2013 (ημερομηνία εγγραφής της εταιρείας στον Έφορο Εταιρειών).

Όπως καταλαβαίνετε είναι μια νεοσύστατη επιχείρηση, στην οποία το προσωπικό που εργοδοτείται σήμερα είναι λιγότερο από δέκα άτομα.

Η εταιρεία ασχολείται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διεθνώς, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, καθώς και σε γενικότερα θέματα της ενέργειας. Επίσης, δραστηριοποιείται στα θέματα εκπαίδευσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της, η εταιρεία συνεργάζεται με αριθμό ντόπιων, αλλά και ξένων επιχειρήσεων (κυρίως από χώρες όπως το Ισραήλ, η Νορβηγία, η Αίγυπτος, η Σουηδία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να ανατρέξει στην ιστοσελίδα της εταιρείας στο www.kassinis-consulting.com.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα