Το (ψυχρο) πολεμικό κλίμα στη Συρία

Το (ψυχρο) πολεμικό κλίμα στη Συρία

 


Του Δρα Αντώνη Στ. Στυλιανού, Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου

 

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία αναδεικνύουν έτι περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος. Η σύρραξη επιδεινώνεται με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις πρωτίστως για τον άμαχο πληθυσμό. Οι δε γεωπολιτικές συνιστώσες ανάγονται σε μείζον ζήτημα και η επιστημονική ανάγνωσή τους αποτελεί παράγοντα εκ των ων ουκ άνευ για την ορθή αντίληψη του προβλήματος.

Η σύρραξη στη Συρία, που τεκταίνεται το τελευταία 5 χρόνια αναδεικνύει το γεγονός ότι το ψυχροπολεμικό κλίμα που ίσχυε μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι την πτώση της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, επιστρέφει σε μια περιοχή της υφηλίου όπου οι συρράξεις, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι αποτελούσαν πάντα καθημερινότητα. Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας φαίνεται να επιδεινώνονται, διαταράσσοντας την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις του Ρώσου Πρωθυπουργού ως προς τούτο καταδεικνύουν το αληθές: αναζωπύρωση του ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, την ίδια στιγμή που ο Αμερικανός Γερουσιαστής John ΜcCain, μιλώντας σε Συνέδριο για την Ασφάλεια στο Μόναχο της Γερμανίας κατηγόρησε την Μόσχα ότι προσπαθεί να επαναδραστηριοποιήσει τις σφαίρες επιρροής που υπήρχαν κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η εμπλοκή της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Συρία, οι ενέργειες της Δύσης ως προς την διαμάχη που συνεχίζεται στη χώρα, η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία και η εμπλοκή της τελευταίας στο Ιράκ και στη Συρία κατά των Κούρδων αποτελούν παράγοντες που οριοθετούν τις εξελίξεις. Η επέμβαση της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, μέσω των βομβαρδισμών και των κτυπημάτων πυροβολικού επιτείνει και οξύνει την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, μέσω του Αντιπροέδρου τους κάλεσαν την Τουρκία να σταματήσει τα πλήγματα, ενώ η Γαλλία επανέλαβε την ίδια ρητορική. Τα πλήγματα των Τουρκικών δυνάμεων εστιάστηκαν σε κουρδικές περιοχές στην πόλη Αζάζ, βόρεια του Αλέπο, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας μάλιστα δυνάμεις εντός της Συριακής αντιπολίτευσης που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος του Σύριου Προέδρου Άσσαντ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει την έδρα του στο Λονδίνο. Η αντίδραση της κυβέρνησης της Συρίας ήταν άμεση, καλώντας το Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στο έδαφος της χώρας.

Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός που επηρεάζει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή. Η Τουρκία οδηγείται σε μια ατέρμονη διαμάχη, αξιοποιώντας την κατάσταση για να καταπολεμήσει το κουρδικό στοιχείο που έχει τις δικές του αξιώσεις στην περιοχή, ενώ οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων που παραπέμπει πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Comments

comments

Categories: Πολιτική

Σχετικά με τον Συγγραφέα