Υπόθεση Ελληνικής Τράπεζας: Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ελλαδικό τύπο!

Υπόθεση Ελληνικής Τράπεζας: Μπαράζ δημοσιευμάτων στον ελλαδικό τύπο!

Σκανδαλώδης απόφαση που αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα

  • Τι λένε τα εκτεταμένα δημοσιεύματα του Ελλαδικού τύπου για την υπόθεση της συναλλαγής του ακινήτου της Ελληνικής Τράπεζας και για τη στάση τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας.

Μεγάλη έκταση έλαβε στον ελλαδικό τύπο η υπόθεση της αγοράς ακινήτου της Εκκλησίας από την Ελληνική Τράπεζα, καθώς και η μετέπειτα στάση που τήρησαν τόσο η Κεντρική Τράπεζα, όσο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου.

Η πλειονότητα των ελλαδικών media αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα κάθε άλλο παρά περιορισμένες ήταν οι «κεντρικές αναφορές» στις μεγάλες οικονομικές ιστοσελίδες και στις κυριακάτικες εφημερίδες με τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που κατέχει την πρώτη θέση σε ότι αφορά την κυκλοφορία μεταξύ των εντύπων της Κυριακής. «Σκανδαλώδης απόφαση για τις ιερές business με την Ελληνική Τράπεζα» είναι ο τίτλος και ο υπότιτλος «η σκοτεινή συναλλαγή αγοράς ακινήτου από την Ελληνική με πωλητή την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, που είναι μέτοχος της ίδιας τράπεζας, έπεσε στα μαλακά, αν και απανταχού της γης θεωρείται βαρύ ποινικό αδίκημα».

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του ίδιου δημοσιεύματος:

  • «Οι διοικούντες την εταιρεία ωφελούν έναν μέτοχο σε βάρος των άλλων, πράξη που θεωρείται βαρύ ποινικό αδίκημα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Και όμως, η συναλλαγή αυτή στην Κύπρο πέρασε με ελαφρύ πρόστιμο 100.000 ευρώ…»
  • Η επιχειρηματική κίνηση του Αρχιεπισκόπου «φέρνει σε δύσκολη θέση την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, αλλά και τις δικαστικές αρχές που δεν ερεύνησαν την υπόθεση».
  • «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να εξετάσει το αυτονόητο και τελικά εξέδωσε μια τυπική ανακοίνωση με την οποία επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην τράπεζα, απαλλάσσοντας ουσιαστικά όσους εισηγήθηκαν και αποφάσισαν τη συναλλαγή από πρόστιμα και από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες».
  • «Ταυτόχρονα προκύπτουν και ενδεχόμενες ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία εμφανίζεται να έχει εγκρίνει την περίεργη συναλλαγή».

Η ιστοσελίδα Euro2day.gr σχολιάζοντας το θέμα, σημειώνει στην πρόταξη του δημοσιεύματός της: «Σκανδαλώδης υπόθεση ύψους εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτεται στην Κύπρο μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Αρχιεπισκοπής. Η συγκάλυψη των ενόχων, η… επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και οι κεραυνοί Βγενόπουλου που ζητά παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα». Και συνεχίζει: «Σκάνδαλο ολκής μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και του βασικού της μετόχου, δηλαδή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αποκαλύπτεται στη μεγαλόνησο. Ωστόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρκέστηκε σε πρόστιμο-χάδι, χωρίς να κινηθεί εναντίον οιουδήποτε φυσικού προσώπου!

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται, η τράπεζα αγόρασε ακίνητο από τον βασικό της μέτοχο (την Αρχιεπισκοπή) έναντι 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο χρειαζόταν η ίδια… 66 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής, σε βασικά ίδια κεφάλαια!

Ο τραγέλαφος όμως μάλλον ξεκινά από το σημείο αυτό. Διότι η ίδια η εποπτική αρχή που της επέβαλε να ενισχύσει τα βασικά ίδια κεφάλαιά της, της έδωσε, όπως η ίδια η Ελληνική Τράπεζα αποκαλύπτει, και… έγκριση για να εξαγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, δαπανώντας μεγάλο ποσό χρημάτων.

Όπως προκύπτει, στη συνέχεια, όταν και έγινε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, προέκυψε ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο ακίνητο για τις λειτουργικές ανάγκες της, κι ότι ουσιαστικά εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κι όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της».

Άλλο χαρακτηριστικό ολοσέλιδο δημοσίευμα ήταν αυτό του «Βήματος της Κυριακής», με τίτλο «Ιερές business στην Κύπρο» και πρόταξη «πώς η Αρχιεπισκοπή της Μεγαλονήσου έχασε την Ελληνική Τράπεζα, παρά το κόλπο γκρόσο με το οικόπεδο». Χαρακτηριστικά αποσπάσματα του συγκεκριμένου δημοσιεύματος είναι τα παρακάτω:

  • «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου μέσω ενός διοικητικού προστίμου που επέβαλε αποκάλυψε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, που εμπλέκει όλες τις Αρχές της Κύπρου, αλλά η ανάρτηση πέρασε απαρατήρητη και μόνο μια εφημερίδα της Κύπρου δημοσίευσε με καθυστέρηση μιας ημέρας την είδηση για την επιβολή προστίμου με τον ειρωνικό τίτλο «Τότε που διοικούσαν Κύπριοι τραπεζίτες».
  • «Ενώ όμως η απόφαση (της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) τεκμηριώνει αυτά που όλοι συζητούσαν στην Κύπρο, η ποινή ξεσήκωσε νέο κύμα διαμαρτυριών. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και συνεπώς απαλλάσσονται από κάθε πρόστιμο και την αναμενόμενη στις περιπτώσεις αυτές ποινική δίωξη, τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας που αποφάσισαν, ή στελέχη που μεθόδευσαν την κίνηση».

Στο θέμα επίσης αναφέρθηκε -μεταξύ πολλών άλλων- και η ιστοσελίδα Capital.gr με τίτλο: «Α. Βγενόπουλος: Εξακρίβωση σοβαρών αδικημάτων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με κάλυψη των ενόχων και υπότιτλο:

«Την άμεση επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζητάει ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσον αφορά την αγορά ακινήτου το Μάρτιο του 2012 στην οποία προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα από την (μέτοχό της) Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος θέτει και σειρά ερωτημάτων όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση».

 

Η ανακοίνωση του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου

Α. Βγενόπουλος: Ζητούμε την επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα

http://www.eurokerdos.com/?p=5707

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) επέβαλε πρόστιμο 100.000 Ευρώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, διότι τον Μάρτιο του 2012 αγόρασε από το μέτοχό της Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ένα ακίνητο έναντι 15,5 εκατ. Ευρώ με την ψευδή αιτιολόγηση και δημόσια ανακοίνωση ότι δήθεν το χρειαζότανε!

Η απόφαση της ΕΚΚ αναφέρει ότι «η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο» και ότι «η Εταιρεία εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της». Επίσης αναφέρει ότι «το ύψος του ποσού που πληρώθηκε από την Εταιρεία για την απόκτηση του ακινήτου για τα μεγέθη αυτής ήταν υψηλό – Τα €15.500.000 που πληρώθηκαν για την απόκτηση του ακινήτου αντιστοιχούσαν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στο 25% περίπου των €66.000.000 που χρειαζόταν η Εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων που αφορούσαν τα βασικά ίδια κεφάλαια της». Τέλος, τα πραγματικά περιστατικά συμπληρώνονται από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με ημερομηνία 23-3-2012 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «για αυτήν την συναλλαγή έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια Εποπτική Αρχή»!

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής αμείλικτα ερωτήματα:

1. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε συγκεκριμένα στελέχη που διέπραξαν τα, κατά την κρίση της ΕΚΚ, αδικήματα και να επιβάλλεται πρόστιμο μόνον στο νομικό πρόσωπο; Μήπως τα αδικήματα τελέσθηκαν δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος χωρίς την μεσολάβηση κοινών θνητών;

2. Πώς είναι δυνατόν το πρόστιμο για αυτήν την σκανδαλώδη συναλλαγή να είναι 100.000 Ευρώ, όταν έχουν επιβληθεί πολλαπλάσια πρόστιμα σε δεκάδες τραπεζικά στελέχη επειδή κατά την γνώμη της ΕΚΚ δεν συνδυάσθηκαν σωστά ορισμένα στοιχεία ενημερωτικών δελτίων;

3. Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση η λαλίστατη πρόεδρος της ΕΚΚ κα. Δ. Καλογήρου δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις για σκάνδαλο και παραπομπή των υπόπτων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στη Δικαιοσύνη;

4. Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και οι διάφοροι πολιτικοί που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της κάθαρσης και της τιμωρίας των «σκανδάλων» έχουν εξαφανισθεί και δεν λένε ούτε λέξη; και τέλος

5. Γιατί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δεν ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τον κ. Γενικό Εισαγγελέα ώστε, εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, να απομακρύνει τους υπαίτιους από το περιβάλλον του για να μην μείνει καμία σκιά στις δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου;

Εφόσον υπάρχει βούληση η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι Κράτος Δικαίου, νομίζω ότι πρέπει πλέον άμεσα να επέμβει ο κ. Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσει την υπόθεση και να διωχθεί επιτέλους και η κα. Δ. Καλογήρου η οποία δια της κατά συρροήν διάπραξης ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος έχει αποστερήσει τις αποφάσεις της ΕΚΚ από οποιαδήποτε νομική αξία.

 

Τι έγραψε το Πρώτο Θέμα

Σκανδαλώδης απόφαση για τις «ιερές» business με την Ελληνική Τράπεζα

Η σκοτεινή συναλλαγή αγοράς ακίνητου από την Ελληνική με πωλητή την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, που είναι μέτοχος της ίδιας τράπεζας, έπεσε στα μαλακά, αν και απανταχού της Γης θεωρείται βαρύ ποινικό αδίκημα

Μεγάλη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, εταιρεία αγοράζει από τον κύριο μέτοχό της ακίνητο. Ελεγκτέα συναλλαγή, θα πουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οποιασδήποτε χώρας του πολιτισμένου κόσμου. Αν μάλιστα το συγκεκριμένο ακίνητο αγοράζεται σε υπερβολική τιμή και δεν είναι χρήσιμο στην εταιρεία, η υπόθεση μοιάζει σκοτεινή! Οι διοικούντες την εταιρεία ωφελούν ένα μέτοχο σε βάρος των άλλων, πράξη που θεωρείτε βαρύ ποινικό αδίκημα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Κι όμως η συναλλαγή αυτή στην Κύπρο πέρασε με ελαφρύ πρόστιμο 100.000 ευρώ, το οποίο καλείται να πληρώσει η εταιρεία που έκανε την αγορά συνεπώς επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο οι μέτοχοι της. Γιατί; Επειδή η σκοτεινή συναλλαγή αφορά την αγορά ακινήτου από την Ελληνική Τράπεζα και πωλητής είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μέτοχος της τράπεζας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου, είναι ισχυρός οικονομικός παράγοντας του νησιού και κινεί πολλά νήματα των εξελίξεων στη μικρή χώρα. Διοικεί με ιερή πυγμή τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό όμιλο της Κύπρου που, εκτός από τεράστια ακίνητη περιουσία, διαθέτει σημαντικές επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη ζυθοποιία, η μοναδική στη χώρα βιομηχανία τσιμέντου, αλλά και επενδύσεις σε μέσα ενημέρωσης ως μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος.

Η τελευταία επιχειρηματική κίνηση όμως του κ. Χρυσοστόμου του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, όπως είναι ο επίσημος εκκλησιαστικός τίτλος του, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Φέρνει σε δύσκολη θέση την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου, αλλά και τις δικαστικές αρχές που δεν ερεύνησαν την υπόθεση.

Στο μπουκέτο επιχειρήσεων που διαθέτει η Εκκλησία περίοπτη θέση κατείχε πάντα η Ελληνική Τράπεζα, η Διοίκηση της οποίας ήταν της απολύτου επιλογής της. Τον Μάρτιο του 2012 η Ελληνική ανακοινώνει ότι αγοράζει αντί 15,5 εκατ. ευρώ οικόπεδο στην περιοχή Αμαθούντας στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την πομπώδη ανακοίνωση: «Η εν λόγω γη θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της στέγασης Υπηρεσιών του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, όπως και Επιχειρηματικά Κέντρα Διεθνών Επιχειρήσεων, καθώς και ως εγκαταστάσεις για επιμόρφωση, άθληση ή και εγκαταστάσεις αναψυχής για χρήση από τους υπαλλήλους και πελάτες».

Η ανακοίνωση δεν είχε σχολιαστεί δημοσίως στην Κύπρο, αλλά στο παρασκήνιο είχε δώσει αφορμή για σκωπτικά σχόλια καθώς η Ελληνική παρουσιάζεται ως η μοναδική τράπεζα στον κόσμο που αγοράζει οικόπεδο σε περίοδο κρίσης για να κτίσει εγκαταστάσεις αναψυχής πελατών και υπαλλήλων!

Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου χρειάστηκε 2,5 χρόνια για να εξετάσει το αυτονόητο και τελικά εξέδωσε μια τυπική ανακοίνωση με την οποία επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην τράπεζα, απαλλάσσοντας ουσιαστικά όσους εισηγήθηκαν και αποφάσισαν τη συναλλαγή από πρόστιμα και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Ωστόσο στην απόφαση της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η Διοίκηση της τράπεζας δεν εξασφάλισε «την ίση μεταχείριση των μετόχων της, αφού εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της Εταιρείας, ήτοι η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο». Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι η ανακοίνωση ήταν παραπλανητική, καθώς η τράπεζα «δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει την εν λόγω γη»!

Επίσης εντυπωσιακό είναι ότι λίγες μέρες μετά τη χαριστική αγορά του υπερτιμημένου οικοπέδου αντί 15,5 εκατ. ευρώ, η Ελληνική Τράπεζα αναγκάστηκε να κάνει αύξηση κεφαλαίου συγκεντρώνοντας από τους μετόχους 66 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το πόσο που πληρώθηκε για την αγορά οικοπέδου αντιστοιχεί στο 25% περίπου των 66 εκατ. ευρώ που χρειαζόταν η τράπεζα για να καλύψει τις απαιτήσεις για αύξηση κεφαλαίου.

Στην αγορά θεωρούν πιθανό η αγοραπωλησία να πραγματοποιήθηκε προκειμένου η Εκκλησία να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου και να μη μειωθεί το ποσοστό της. Δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας καλύφθηκε από χρήματα της ίδιας της τράπεζας που εκταμιεύτηκαν ως επένδυση σε γη. Προφανώς σε μια τέτοια περίπτωση οι άλλοι μέτοχοι δεν είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν υπερτιμημένα ακίνητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου……

Ταυτόχρονα προκύπτουν και ενδεχόμενες ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, η οποία εμφανίζεται να έχει εγκρίνει την περίεργη συναλλαγή. Όταν η Ελληνική Τράπεζα ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό τη συναλλαγή με τον μέτοχο της, σημείωνε ότι «έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια ελεγκτική αρχή». Το ερώτημα είναι γιατί η Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε την αγορά οικοπέδου παραμονές αύξησης κεφαλαίου και ενώ η ίδια είχε διαπιστώσει την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας επιβάλλοντας την αύξηση κεφαλαίου.

Η απάντηση βρίσκεται πιθανόν στο πλέγμα σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε πολιτικούς η επιχειρηματικούς παράγοντες, εποπτικές αρχές., αλλά ενδεχομένως και τις δικαστικές υπηρεσίες, και δεν επιτρέπουν την αντικειμενική διερεύνηση αμφιλεγόμενων οικονομικών δοσοληψιών, οι οποίες ακόμα κι όταν αποκαλύπτονται υποβαθμίζονται προκείμενου να μη θιγούν «φίλοι».

Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα -και στην Ελλάδα- η υπόθεση θα είχε κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές που θα είχαν καταλογίσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα στα πρόσωπα που ευθύνονται, αλλά πιθανότατα θα είχε ξεκινήσει και η ποινική διερεύνηση της. Στην Κύπρο, όμως φαίνεται πως οι προσωπικές σχέσεις των υψηλά ιστάμενων είναι ισχυρότερες από το συμφέρων των υπόλοιπων και περίεργες συναλλαγές θάβονται κάτω από το βάρος της εκκωφαντικής σιωπής που καλύπτει τις αμαρτίες –ακόμα και τις πλέον ανίερες.

 

Τι έγραψε το Βήμα της Κυριακής

Ιερές μπίζνες στην Κύπρο

Πώς η Αρχιεπισκοπή της Μεγαλονήσου έχασε την Ελληνική Τράπεζα, παρά το κόλπο γκρόσο με το οικόπεδο

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου μέσω ενός διοικητικού προστίμου που επέβαλε αποκάλυψε ένα μεγάλο σκάνδαλο που εμπλέκει όλες τις αρχές της Κύπρου, αλλά η ανάρτηση πέρασε απαρατήρητη και μόνο μια εφημερίδα της Κύπρου δημοσίευσε με καθυστέρηση μια ημέρας την είδηση για την επιβολή προστίμου με τον ειρωνικό τίτλο «Τότε που διοικούσαν Κύπριοι τις τράπεζες»

Η επιχειρηματικότητα του μέσου Κύπριου θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα, αλλά το προσόν αυτό αναδεικνύει καλύτερα από όλους η Εκκλησία της Κύπρου.

Η περιουσία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι αμύθητη και στο πρόσωπο του Αρχιεπίσκοπου Χρυσοστόμου Β΄ έχει βρει από το 2006 έναν ικανό μάνατζερ, ο οποίος κατά καιρούς προχωρεί σε κινήσεις που θα ζήλευαν και οι πιο επιθετικοί παίκτες της Wall Street.

Η εκκλησία της Κύπρου ελέγχει πλήθος δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, βιομηχανία αλκοολούχων ποτών (μπίρας), ξενοδοχεία, τσιμεντοβιομηχανία, λατομεία, τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός καθώς και μεγάλη ακίνητη περιούσια προς αξιοποίηση.

Στην υπόθεση όμως που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με την εμπλοκή στην Ελληνική Τράπεζα το πλήγμα που δέχτηκαν η Εκκλησία και ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Εποπτικές απαιτήσεις

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου το 2012 ήταν ο κύριος μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία έπειτα από έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 66 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις που αφορούσαν τα βασικά ίδια κεφαλαία της.

Όλοι οι μέτοχοι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να ενισχύσουν την τράπεζα και να διατηρήσουν το ποσοστό τους. Η κοινή πρακτική διεθνώς ότι όποιος μέτοχος δεν διαθέτει μετρητά  δανείζεται (και πληρώνει τόκους) ώστε να αποκτήσει τις νέες μετοχές. Η Εκκλησία όμως της Κύπρου δεν ακολούθησε αυτή την τακτική.

Η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία είχε οριστεί από τον βασικό μέτοχο, δηλαδή την Εκκλησία, ανακοινώνει τότε ότι αγοράζει οικόπεδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου στην περιοχή της Αμαθούντας αντί 15,5 εκατ. ευρώ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι η κίνηση έχει την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας, που προηγουμένως είχε αποφανθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου και όχι βεβαίως να προχωρεί σε αγορές περιουσιακών στοιχείων.

Αγανάκτησαν οι χριστιανοί

Στην ίδια ανακοίνωση υπάρχει η διευκρίνιση ότι το οικόπεδο « θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας» αλλά και ως «εγκαταστάσεις αναψυχής για χρήση από τους υπαλλήλους και πελάτες».

Όπως ήταν φυσικό, ακόμη και οι πλέον πιστοί χριστιανοί μέτοχοι της Ελληνικής αγανάκτησαν καθώς τους φάνηκε περίεργο ότι ξαφνικά η τράπεζα έχει στεγαστικές ανάγκες και μάλιστα για την ψυχαγωγία υπαλλήλων και πελατών.

Ήταν φανερό ότι με τα λεφτά της αγοράς του οικοπέδου θα συμμετείχε η Εκκλησία στην αύξηση κεφαλαίου και δεν θα περιόριζε τη συμμετοχή της στην τράπεζα. Δεν ήταν τυχαίο ότι με βάση το 25% που κατείχε η Εκκλησία στην τράπεζα θα έπρεπε να καταβάλλει στην αύξηση των 66 εκατ. το ποσό των 16,5 εκατ. ευρώ.

Έτσι άρχισαν οι καταγγελίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικεφαλείς της όποιας ήταν και εξακολουθεί να είναι η κυρία Δήμητρα Καλογήρου.

Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου σχεδόν τρία χρόνια μετά την εκκίνηση των ερευνών-με χαρακτηριστική βραδύτητα, όπως καταγγέλλουν στην Κύπρο-ανήρτησε τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου την απόφαση με την οποία περιγράφεται με ακρίβεια το κόλπο.

«Η τράπεζα δεν χρειαζόταν τέτοιο οικόπεδο και σχεδόν το 25% της αναγκαίας αύξησης κεφαλαίου δόθηκε για την αγορά του. Είναι εμφανές ότι η Ελληνική δεν ενήργησε για να εξασφαλίσει την ίση μεταχείριση των μετόχων της αφού εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου».

Κύμα διαμαρτυριών

Ενώ όμως η απόφαση τεκμηριώνει αυτά που όλοι συζητούσαν στην Κύπρο, η ποινή ξεσήκωσε νέο κύμα διαμαρτυριών. Η επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Ελληνική Τράπεζα και συνεπώς απαλλάσσονται από κάθε πρόστιμο και την αναμενόμενη στις περιπτώσεις αυτές ποινική δίωξη τα μέλη της διοίκησης της τράπεζας που αποφάσισαν ή στελέχη που μεθόδευσαν την κίνηση. Προφανώς ούτε άνοιξαν τραπεζικοί λογαριασμοί για να διαπιστωθεί αν διακινήθηκαν χρήματα.

Η ανάρτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πέρασε απαρατήρητη και μόνο μια εφημερίδα της Κύπρου δημοσίευσε με καθυστέρηση μιας ημέρας την είδηση για την επιβολή προστίμου με τον ειρωνικό τίτλο «Τότε που διοικούσαν Κύπριοι τις τράπεζες», προφανώς γιατί σήμερα ούτε η Τράπεζα Κύπρου ούτε η Ελληνική βρίσκονται σε κυπριακά χέρια.

Η Θεία Χάρη δεν πρόλαβε

Όπως και να έχει όμως, η Θεία Χάρη δεν πρόλαβε τις εξελίξεις και η Ελληνική Τράπεζα παρασύρθηκε στη δίνη της κρίσης. Ουσιαστικά τα χρήματα του οικοπέδου χάθηκαν γιατί η Ελληνική χρειάστηκε κι άλλη, μεγαλύτεροι, αύξηση κεφαλαίου, η Εκκλησία δεν ήθελε να διαθέσει χρήματα ούτε μπορούσε να επαναλάβει το κόλπο με το οικόπεδο και το ποσοστό της χάθηκε.

Νέος βασικός μέτοχος της Ελληνικής είναι σήμερα η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Wargames η οποία ανήκει σε επιχειρηματία από Λευκορωσία και διαθέτει στην αγορά ένα επιτυχημένο πολεμικό παιχνίδι με τεθωρακισμένα («World of tanks»).

Έτσι στη γενική συνέλευση μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας η περίοπτη θέση του κύριου μετόχου πλέον δεν ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο αλλά σε απρόσιτους και λιγομίλητους ρώσους κομπιουτεράδες που έχουν δηλώσει ως έδρα της εταιρείας τους την Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του φαίνεται να μην πτοείται. Μάλιστα αυτή την περίοδο αγωνιά για μια νέα επένδυση στην περιοχή Γεροσκήπου όπου η Εκκλησία διαθέτει έκταση και έχει αναθέσει σε Ούγγρο επιχειρηματία να βρει επενδυτές προκειμένου να την αναπτύξει.

 

Το WHO IS WHO ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Από την ενθρόνιση στις επενδύσεις και τις συμβουλές

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.

Το Μάιο του 2006 έπειτα από μακροχρόνια μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σαμπεζί της Γενεύης, η οποία κήρυξε τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία.

Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν 5 Νοεμβρίου του ιδίου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου του Β΄. Η ενθρόνιση του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και, όπως αναφέρθηκε από τα ΜΜΕ, είναι ο μοναδικός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Τον Ιανουάριο του 2007 και εν μέσω προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έκανε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές. Συγκεκριμένα τόνισε: «Κάλεσα τον λαό να είναι σε εγρήγορση και αν οι μετοχές φουσκώσουν να μην τις πουλήσουν για να μην έλθει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Κύπρου. Αυτή είναι η συμβουλή της Εκκλησίας.

 

Τι έγραψε το www.euro2day.gr

Σκάνδαλο ολκής στην Κύπρο με την Ελληνική Τράπεζα και την Αρχιεπισκοπή

  • Σκανδαλώδης υπόθεση ύψους εκατομμυρίων ευρώ αποκαλύπτεται στην Κύπρο μεταξύ Ελληνικής Τράπεζας και Αρχιεπισκοπής. Η συγκάλυψη των ενόχων, η… επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και οι κεραυνοί Βγενόπουλου που ζητά παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα.

 

Σκάνδαλο ολκής μεταξύ της Ελληνικής Τράπεζας και του βασικού της μετόχου, δηλαδή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, αποκαλύπτεται στη μεγαλόνησο. Ωστόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αρκέστηκε σε πρόστιμο-χάδι, χωρίς να κινηθεί εναντίον οιουδήποτε φυσικού προσώπου!

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτεται, η τράπεζα αγόρασε ακίνητο από τον βασικό της μέτοχο (την Αρχιεπισκοπή) έναντι 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο χρειαζόταν η ίδια… 66 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις απαιτήσεις της εποπτικής αρχής, σε βασικά ίδια κεφάλαια!

Ο τραγέλαφος όμως μάλλον ξεκινά από το σημείο αυτό. Διότι η ίδια η εποπτική αρχή που της επέβαλε να ενισχύσει τα βασικά ίδια κεφάλαιά της έδωσε, όπως η ίδια η Ελληνική Τράπεζα αποκαλύπτει, και… έγκριση για να εξαγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο, δαπανώντας μεγάλο ποσό χρημάτων.

Όπως προκύπτει, στη συνέχεια, όταν και έγινε έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου, προέκυψε ότι η Ελληνική Τράπεζα δεν χρειαζόταν το συγκεκριμένο ακίνητο για τις λειτουργικές ανάγκες της, κι ότι ουσιαστικά εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κι όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της.

Τι κυρώσεις επέβαλε όμως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου; Πρόστιμο μόλις 100.000 ευρώ, και μόνο στο νομικό πρόσωπο. Που σημαίνει ότι κατά την άποψη της Ε.Κ. Κύπρου, δεν υπάρχει κανένα φυσικό πρόσωπο που να ευθύνεται για τις αποφάσεις του… νομικού προσώπου!

Αναλυτική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε σήμερα ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος ως γνωστόν έχει στοχοποιηθεί στην Κύπρο σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα. Ο κ. Βγενόπουλος θέτει πληθώρα ερωτημάτων για την υπόθεση του κτιρίου της Αρχιεπισκοπής και ζητά τη δίωξη της προέδρου της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δ. Καλογήρου, κατηγορώντας την «για σωρεία ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, στην υπόθεση θα πρέπει πλέον να παρέμβει ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου, ενώ δεν παραλείπει να καυτηριάσει τη σιωπή τόσο της ίδιας της Αρχιεπισκοπής για το θέμα, όσο και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Κύπρου και των διαφόρων πολιτικών που συνήθως εμφανίζονται «ως υπέρμαχοι της κάθαρσης και της τιμωρίας των σκανδάλων».

Πιο αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, διότι τον Μάρτιο του 2012 αγόρασε από το μέτοχό της Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ένα ακίνητο έναντι 15,5 εκατ. ευρώ με την ψευδή αιτιολόγηση και δημόσια ανακοίνωση ότι δήθεν το χρειαζότανε!

Η απόφαση της ΕΚΚ αναφέρει ότι η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο και ότι η Εταιρεία εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της. Επίσης αναφέρει ότι το ύψος του ποσού που πληρώθηκε από την Εταιρεία για την απόκτηση του ακινήτου για τα μεγέθη αυτής ήταν υψηλό. Τα €15.500.000 που πληρώθηκαν για την απόκτηση του ακινήτου αντιστοιχούσαν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στο 25% περίπου των €66.000.000 που χρειαζόταν η Εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων που αφορούσαν τα βασικά ίδια κεφάλαια της. Τέλος, τα πραγματικά περιστατικά συμπληρώνονται από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με ημερομηνία 23-3-2012 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι για αυτήν τη συναλλαγή έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια Εποπτική Αρχή!

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής αμείλικτα ερωτήματα:

1. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε συγκεκριμένα στελέχη που διέπραξαν τα, κατά την κρίση της ΕΚΚ, αδικήματα και να επιβάλλεται πρόστιμο μόνον στο νομικό πρόσωπο; Μήπως τα αδικήματα τελέσθηκαν δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος χωρίς τη μεσολάβηση κοινών θνητών;

2. Πώς είναι δυνατόν το πρόστιμο για αυτήν τη σκανδαλώδη συναλλαγή να είναι 100.000 ευρώ, όταν έχουν επιβληθεί πολλαπλάσια πρόστιμα σε δεκάδες τραπεζικά στελέχη επειδή κατά τη γνώμη της ΕΚΚ δεν συνδυάσθηκαν σωστά ορισμένα στοιχεία ενημερωτικών δελτίων;

3. Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση η λαλίστατη πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Δ. Καλογήρου δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις για σκάνδαλο και παραπομπή των υπόπτων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στη Δικαιοσύνη;

4. Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και οι διάφοροι πολιτικοί που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της κάθαρσης και της τιμωρίας των σκανδάλων έχουν εξαφανισθεί και δεν λένε ούτε λέξη; Και τέλος

5. Γιατί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δεν ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τον κ. Γενικό Εισαγγελέα ώστε, εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, να απομακρύνει τους υπαίτιους από το περιβάλλον του για να μη μείνει καμία σκιά στις δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου;

Εφόσον υπάρχει βούληση η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι Κράτος Δικαίου, νομίζω ότι πρέπει πλέον άμεσα να επέμβει ο κ. Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσει την υπόθεση και να διωχθεί επιτέλους και η κ. Δ. Καλογήρου η οποία δια της κατά συρροήν διάπραξης ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος έχει αποστερήσει τις αποφάσεις της ΕΚΚ από οποιαδήποτε νομική αξία».

Τι έγραψε το www.capital.gr

 Α. Βγενόπουλος: Εξακρίβωση σοβαρών αδικημάτων από την ΕΕ Κύπρου με κάλυψη των ενόχων

Την άμεση επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα ζητάει ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσον αφορά την αγορά ακινήτου το Μάρτιο του 2012 στην οποία προχώρησε η Ελληνική Τράπεζα από την (μέτοχό της) Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Βγενόπουλος θέτει και σειρά ερωτημάτων όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρει τα εξής:

“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) επέβαλε πρόστιμο 100.000 Ευρώ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, διότι τον Μάρτιο του 2012 αγόρασε από το μέτοχό της Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ένα ακίνητο έναντι 15,5 εκατ. Ευρώ με τη ψευδή αιτιολόγηση και δημόσια ανακοίνωση ότι δήθεν το χρειαζότανε!

Η απόφαση της ΕΚΚ αναφέρει ότι «η Εταιρεία δεν είχε πραγματική ανάγκη να αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο» και ότι «η Εταιρεία εξυπηρέτησε τα συμφέροντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και όχι τα συμφέροντα όλων των μετόχων της». Επίσης αναφέρει ότι «το ύψος του ποσού που πληρώθηκε από την Εταιρεία για την απόκτηση του ακινήτου για τα μεγέθη αυτής ήταν υψηλό – Τα €15.500.000 που πληρώθηκαν για την απόκτηση του ακινήτου αντιστοιχούσαν, κατά τον ουσιώδη χρόνο, στο 25% περίπου των €66.000.000 που χρειαζόταν η Εταιρεία για κάλυψη των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων που αφορούσαν τα βασικά ίδια κεφάλαια της». Τέλος, τα πραγματικά περιστατικά συμπληρώνονται από την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με ημερομηνία 23-3-2012 όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «για αυτήν την συναλλαγή έχει ληφθεί η αναγκαία έγκριση από την αρμόδια Εποπτική Αρχή»!

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτουν τα εξής αμείλικτα ερωτήματα:

1. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε συγκεκριμένα στελέχη που διέπραξαν τα, κατά την κρίση της ΕΚΚ, αδικήματα και να επιβάλλεται πρόστιμο μόνον στο νομικό πρόσωπο; Μήπως τα αδικήματα τελέσθηκαν δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος χωρίς την μεσολάβηση κοινών θνητών;

2. Πώς είναι δυνατόν το πρόστιμο για αυτήν την σκανδαλώδη συναλλαγή να είναι 100.000 Ευρώ, όταν έχουν επιβληθεί πολλαπλάσια πρόστιμα σε δεκάδες τραπεζικά στελέχη επειδή κατά την γνώμη της ΕΚΚ δεν συνδυάσθηκαν σωστά ορισμένα στοιχεία ενημερωτικών δελτίων;

3. Γιατί σ΄αυτήν την περίπτωση η λαλίστατη πρόεδρος της ΕΚΚ κα. Δ. Καλογήρου δεν έκανε δημόσιες δηλώσεις για σκάνδαλο και παραπομπή των υπόπτων για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στη Δικαιοσύνη;

4. Γιατί σ΄αυτήν την περίπτωση η Επιτροπή Θεσμών και οι διάφοροι πολιτικοί που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της κάθαρσης και της τιμωρίας των «σκανδάλων» έχουν εξαφανισθεί και δεν λένε ούτε λέξη; και τέλος

5. Γιατί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος δεν ζητά πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τον κ. Γενικό Εισαγγελέα ώστε, εάν έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα, να απομακρύνει τους υπαίτιους από το περιβάλλον του για να μην μείνει καμία σκιά στις δραστηριότητες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου;

Εφόσον υπάρχει βούληση η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι Κράτος Δικαίου, νομίζω ότι πρέπει πλέον άμεσα να επέμβει ο κ. Γενικός Εισαγγελέας για να διερευνήσει την υπόθεση και να διωχθεί επιτέλους και η κα. Δ. Καλογήρου η οποία δια της κατά συρροήν διάπραξης ποινικών αδικημάτων παράβασης καθήκοντος έχει αποστερήσει τις αποφάσεις της ΕΚΚ από οποιαδήποτε νομική αξία”.

 

 


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα