Φόρουμ για τις προοπτικές Κύπρου και Ελλάδας στο LSΕ

Φόρουμ για τις προοπτικές Κύπρου και Ελλάδας στο LSΕ


 

Το πρώτο κοινό φόρουμ με τίτλο «Ελλάδα και Κύπρος σε ταραχώδεις καιρούς: Ο δρόμος μπροστά» διοργανώνουν αυτή την Παρασκευή και Σάββατο οι Κύπριοι και Ελλαδίτες φοιτητές του London School of Economics.

«Ως ελληνική κοινότητα των φοιτητών του London School of Economics and Political Science, μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια επιτυχημένων ετήσιων φόρουμ, διoργανώνουμε φέτος από κοινού με τους Κύπριους φοιτητές του πανεπιστημίου την εκδήλωση. Έχοντας υπόψh ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος βρίσκονται σε ένα κρίσιμο και μεταβατικό στάδιο στη σύγχρονη ιστορία τους, εξετάζουμε τις προκλήσεις και τις προοπτικές των δύο χωρών το επόμενο διάστημα», δηλώνει στο ΚΥΠΕ η εκ των διοργανωτών Άννυ Συντώση, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Οικονομικών Υγείας στο LSE.

Όπως εξηγεί η ίδια και ο Κωνσταντίνος Μυρωδιάς, υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικής Ανάπτυξης στο LSE, «τη διμερή εκδήλωση στις 17-18 Μαρτίου στο LSE συνθέτουν διαφορετικές θεματικές ενότητες με έμφαση στην οικονομική πολιτική και στην προσπάθεια των δύο χωρών να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση σε ένα απρόβλεπτο Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον».

Προσθέτουν ότι ξεχωριστή σημασία δίνεται στην εξωτερική πολιτική τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και στις προκλήσεις που απορρέουν από τις εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα των εσωτερικών κλυδωνισμών στην Τουρκία και των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Οι θεματικές ενότητες έχουν διαμορφωθεί ως εξής: κίνδυνοι και ευκαιρίες για τις δύο χώρες σε μία ασταθή περιοχή (Παρασκευή), οι προκλήσεις και οι προοπτικές σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Ελλάδα (Σάββατο πρωί) και η εξέταση της μετάβασης από την κρίση στην ανάκαμψη (Σάββατο απόγευμα).

Ομιλητές του φόρουμ είναι μεταξύ άλλων ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης, ο Δρ Ανδρέας Θεοφάνους, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, επιχειρηματίες και ιδρυτές καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και πολιτικοί επιστήμονες. Ο Έλληνας πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς και ο Κύπριος Ύπατος Αρμοστής Ευριπίδης Ευρυβιάδης θα ανοίξουν με σύντομους χαιρετισμούς το φόρουμ.

Η κα Συντώση και ο κ. Μυρωδιάς συνόψισαν για το ΣΚΑΙ τι θέλουν να πετύχουν οι σύλλογοι με τι διεξαγωγή αυτού του φόρουμ: «Το φόρουμ λαμβάνει χώρα για πέμπτη συνεχή χρονιά και έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους φοιτητές του LSE, αλλά και ευρύτερα για τους Έλληνες του Λονδίνου. Αποσκοπούμε, μέσα από τις θεματικές του και το γόνιμο διάλογο, το φόρουμ να γίνει ένας πόλος συσπείρωσης και προβληματισμού για ένα νέο όραμα για την ελληνική και κυπριακή κοινωνία. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με εποικοδομητικό τρόπο και με καινοτόμες ιδέες στη αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και στην επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών».


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα