Φώτος Φωτιάδης: Τιμήθηκε με τον τίτλο «Grande Ufficiale della Stella d’ Italia”

Φώτος Φωτιάδης: Τιμήθηκε με τον τίτλο «Grande Ufficiale della Stella d’ Italia”


Ο Πρέσβης της Ιταλίας κ. Guido Cerboni, σε ειδική δεξίωση στην Πρεσβευτική κατοικία, με υψηλούς προσκεκλημένους, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 επιδαψίλευσε στον κ. Φώτο Ια. Φωτιάδη Ph.D. από μέρους του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Giorgio Napolitano την υψηλή εθνική τιμητική διάκριση “Grande Ufficiale della Stella d’ Italia”.

Ο Πρέσβης επιδίδοντας, εκ μέρους του Προέδρου, στον Φώτο Φωτιάδη τα διάσημα της τιμητικής διάκρισης ανάφερε μεταξύ άλλων:

Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε ένα ξεχωριστό άνθρωπο. Είναι όχι μόνο ένας εξέχων Επιχειρηματικός Ηγέτης αλλά και υπόδειγμα διανοουμένου με ανθρωπιστικές αξίες και δραστηριότητες.

Όλοι γνωρίζετε καλύτερα από μένα τον Δρ. Φώτο Φωτιάδη και τα πρωτοποριακά επιχειρηματικά του επιτεύγματα, τις φιλανθρωπικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες, το ότι έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει στον κυπριακό λαό με την προαγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παιδείας και της κοινωνικής ευθύνης.

Εκτός από πιστός και μεγάλος επιχειρηματικός συνεργάτης της Ιταλίας, έχει και ένα πραγματικό πάθος, σεβασμό και θαυμασμό για την Ιταλία και τον πολιτιστικό της κόσμο.

Ήταν διαχρονικά ένας καλός φίλος με όλους τους Ιταλούς Πρέσβεις που πέρασαν από την Κύπρο. Είναι ένα πρόσωπο, σημείο αναφοράς, ένας από εκείνους τους Κυπρίους που σε βοηθούν να μπεις στο πνεύμα του λαού αυτής της χώρας και στα εθνικά του βιώματα.

Τον συνάντησα στα Γραφεία του λίγες εβδομάδες μετά την άφιξη μου. Μιλώντας μαζί του βρήκα ένα άνθρωπο ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, καλό συνομιλητή και ενημερωτικό. Είχα ήδη διαβάσει μερικά από τα εμπεριστατωμένα του άρθρα και μελέτες για το «Κυπριακό πρόβλημα» και άλλα σχετικά θέματα, καθώς και τις ευφυείς ιδέες του για ορθή αξιοποίηση των Κυπριακών υδρογονανθράκων δια της εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Νήσου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του για την εφαρμογή του «Ευρωπαϊκού Κεκτημένου» ως εύκολη, πρακτική και δημοκρατική λύση του Κυπριακού. Με εντυπωσίασε.

Ευχάριστη διαπίστωση δική μου και της συζύγου μου Κατερίνας, ήταν στη συνέχεια και η επιβεβαίωση του κανόνα ότι πίσω από αυτό τον σημαντικό άνθρωπο (great man) βρίσκεται μια σημαντική γυναίκα, η Μαρία. Η μητέρα, η θεία, η γιαγιά η φίλη που ο κάθε ένας θα ήθελε να έχει. Είμαστε ευγνώμονες και στους δύο σας για τη φιλία με τη οποία μας έχετε περιβάλει από την άφιξη μας.

Αγαπητέ Φώτο,
Για τις αρχές και τις αξίες σου, την πολύπλευρη προσφορά σου, την συμβολή σου στην ενδυνάμωση των εμπορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, η Α.Ε. Giorgio Napolitano, απεφάσισε να σου απονείμει την εξαιρετική τιμητική διάκριση “Grande Ufficiale della Stella d’ Italia” – “Grand Officer of the order of the Star of Italy”.

Και συνέχισε:

Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω το μεγάλο προνόμιο και ευχαρίστηση, να είμαι εγώ εκείνος που θα σου επιδώσει, από μέρους του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano, τα διάσημα του «Grand Officer of the Order of the Star of Italy”, εις αναγνώριση της συνολικής σου, οικονομικής, πνευματικής, κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς και για την υποδειγματική σου συμβολή στην υπόθεση της Ιταλο – Κυπριακής συνεργασίας και φιλίας.

Απαντώντας ο κ. Φωτιάδης εξέφρασε τη βαθειά του ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και τις θερμές του ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Η.Ε. Giorgio Napolitano, για την ευγενή γενναιόφρονη του αυτή χειρονομία, της εξαίρετης αυτής τιμητικής διάκρισης. Ευχαρίστησε επίσης τον Ιταλό Πρέσβη για την επίδοση των σχετικών διασήμων και για τα καλά του λόγια. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τη σύζυγο του Πρέσβη Κατερίνα, για την υπέροχη δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμή του.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη βαθειά εκτίμηση και τον θαυμασμό του για την Ιταλία και τον υπέροχο λαό της. « Είναι προσωπικές μου διαπιστώσεις, είπε, κατά τις συχνές επισκέψεις μου στην Ιταλία, οι οποίες άρχισαν από το 1946. Από τις πρώτες κι’ όλας επισκέψεις μου, διαπίστωσα τις πολλές ομοιότητες που χαρακτηρίζουν τους δύο λαούς μας. Το ευπροσήγορο, το ευκολοσχέτιστο, την ανοικτοκαρδιοσύνη, τη φιλικότητα και την ευαισθησία.

Όλες αυτές οι αρετές εκτός από τη χαρά και ευχαρίστηση που προσφέρουν στον επισκέπτη, ανοίγουν και ευκαιρίες για γρήγορη ανάπτυξη φιλικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Η όμορφη και φιλόξενη χώρα σας με το μοναδικό πολιτιστικό της πλούτο είναι πολύ ελκυστική, ιδιαίτερα για μας τους Κύπριους που έχουμε προσλαμβάνουσες παραστάσεις για τον Ιταλικό πολιτισμό, δείγματα του οποίου μας άφησαν η Ρωμαϊκή και Βενετική εδώ παρουσία επί σχεδόν τέσσερις αιώνες, τα οποία εμπλουτίζουν τους δικούς μας αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Οι διπλωματικές, πολιτιστικές, πνευματικές και εμπορικές σχέσεις μας αναπτύσσονται όλο και περισσότερο από της ανεξαρτησίας, το 1960.

Η Ιταλία είναι πάντα κοντά μας στις σχέσεις μας με την ΕΕ αλλά και υποστηρίζει τις θέσεις μας στο Κυπριακό, κάτι για το οποίο της είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες.

Ο Ιταλός Διοικητής της Κύπρου, επί Ρωμαϊκής κυριαρχίας, Sergio Paolo είχε μυηθεί στον Χριστιανισμό από τους Παύλο και Βαρνάβα και έτσι η Κύπρος υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διοικήθηκε από Χριστιανό Ηγέτη.

Μετά το 1489 που η τελευταία Βασίλισσα Κατερίνα Κορνάρο εκχώρησε την Νήσο στην «Μητέρα» της Βενετία, οι Βενετοί, χρησιμοποίησαν εκτεταμένα την Κύπρο ως κέντρο για την επέκταση του εμπορίου τους με την Ανατολή.

Ο Μεγάλος Ιταλός Ποιητής Αριόστο, περιοδεύοντας την Νήσο επισκέφθηκε την Φοντάνα Αμορόζα. Τον εγοήτευσε η μοναδική της ομορφιά και ενεπνεύσθη ορισμένους εξαίρετους στίχους τους οποίους περιέλαβε στο περίφημο ποίημα του «Orlando Furioso», που τον έκαμε παγκόσμια διάσημο.

Έχοντας υπ’ όψη όλους αυτούς τους ευγενείς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας, επί πλέον την κουλτούρα, τα πνευματικά χαρίσματα και τις πολλές αρετές των προικισμένων Ιταλών, είπε, ήταν φυσικό να με τραβήξουν κι’ εμένα. Έτσι κατά τα συχνά ταξίδια μου στην Ευρώπη, η Ιταλία ήταν πάντα ένας ευχάριστος σταθμός. Προσπαθούσα, μέσα στα πλαίσια του χρόνου που μπορούσα να διαθέσω κάθε φορά, να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου για τις κοινές ρίζες των δύο πολιτισμών μας καθώς και να γνωρίσω καλύτερα τους αρχαίους Ιταλούς φιλοσόφους και συγγραφείς.

Ταυτόχρονα ανέπτυσσα επιχειρηματικές σχέσεις που άντεξαν στο χρόνο, μερικές από τις οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα η παγκόσμιας εμβέλειας βιομηχανία ποτών Campari μας έχει εμπιστευθεί την αποκλειστική της αντιπροσωπεία για τη Ρουμανία και την Κροατία, όπου δραστηριοποιούμεθα.

Η μεγάλη μου όμως αδυναμία, από όλες μου τις σχέσεις με την Ιταλία, η οποία μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και με ανεβάζει πολιτιστικά και περιβαλλοντικά είναι η παγκοσμίου φήμης και κύρους «Costa Smeralda”, στη Σαρδηνία, έργο του Αγα Χαν. Είναι μοναδικής ποιοτικής τελειότητας. Είναι από τα σημαντικότερα και τα πιο επιτυχημένα αναπτυξιακά έργα στον κόσμο.

Η Costa Smeralda, το αναπτυξιακό αυτό διαμάντι, είναι το «Μοντέλο», βάσει του οποίου έχει σχεδιασθεί και το δικό μας πρωτοποριακό «Έργο Ποίημα», που προορίζουμε στη Φοντάνα Αμορόζα».

Κλείνοντας ευχαρίστησε ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και τον Πρέσβη καθώς και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Πρέσβη που παρευρίσκοντο στη δεξίωση.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα