Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης για υγιή καρδιά

Χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης για υγιή καρδιά

Την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της «κακής» – ή LDL – χοληστερόλης στο αίμα και τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είχε πρόσφατα ο ιατρικός κόσμος, μέσω διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν σε Λεμεσό και Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Ομιλητές στις διαλέξεις ήταν ο Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Μωυσής Ελισάφ, και η Δρ. Βάια Λαμπαδιάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας και Κλινικής Διαβητολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με πολλές κλινικές μελέτες, όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, τόσο χαμηλότερα είναι και περιστατικά καρδιαγγειακών συμβαμάτων (πχ. έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο). Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει θέσει αυστηρούς στόχους όσον αφορά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η πλειοψηφία των Κυπρίων ασθενών (πάνω από το 50%), παρά το γεγονός ότι λαμβάνει αγωγή με στατίνη, δεν επιτυχαίνει τους στόχους LDL χοληστερόλης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου να διατηρούν την LDL χοληστερόλη στο αίμα τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, το οποίο για να επιτευχθεί χρειάζεται επιπλέον θεραπευτικές επιλογές.

Κατά την παρουσίαση του ο Δρ. Ελισάφ, ο οποίος συμμετείχε σε πολλές διεθνείς πολυκεντρικές κλινικές μελέτες, τόνισε ότι με βάση τις κλινικές μελέτες, η θεραπεία συνδυασμού σκευασμάτων έχει παρουσιάσει θετικά και ασφαλή αποτελέσματα προκειμένου οι ασθενείς να επιτύχουν τους στόχους τους. Πρόσφατα, έχει εισαχθεί στην Κύπρο μια τέτοια συνδυαστική θεραπεία, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα μείωσης της LDL χοληστερόλης, για την οποία ο Δρ. Ελισάφ έχει διεξάγει αρκετές κλινικές μελέτες.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δρ. Ελισάφ: «Όσο πιο χαμηλά κατεβάσουμε την LDL χοληστερόλη, τόσο το καλύτερο για τον ασθενή μας. Ιδιαιτέρα ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου, όπως ασθενείς μετά από έμφραγμα, έχουν ανάγκη επιθετικής υπολιπιδαιμικής θεραπείας, όπως η θεραπεία συνδυασμού εζετιμίμπης/ατορβαστατίνης»


Comments

comments

Categories: Ειδήσεις

Σχετικά με τον Συγγραφέα