Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων

Συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου

  •  Κανένας εφησυχασμός για την οικονομία, δύσκολο και το 2015
  • Χρειαζόμαστε ξένες επενδύσεις και την εμπιστοσύνη των αγορών
  • Καμία έκπτωση σε θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας των θεσμών
  • Οι βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης έχουν επιτευχθεί αποτελεσματικά

ΕΡ: Κύριε Νεοφύτου, μας υποσχεθήκατε επανεκκίνηση της Οικονομίας. Πότε επιτέλους θα δούμε αυτή την επανεκκίνηση;

ΑΠ: Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της Κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά και οι θετικές αξιολογήσεις της τρόικας, αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια για οικονομική και δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας μας, η οποία θεωρείται ως πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Αντανακλούν την πρόοδο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μακροοικονομικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.

Η προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας εκτιμάται θετικά και αυτό οδήγησε στην επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές. Στην οικονομία, ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα. Είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και η μεγάλη εικόνα είναι αυτή.

Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή. Ούτε η δική μας κατάσταση, που αν και βελτιωμένη παραμένει δύσκολη και προβληματική, ούτε οι διεθνείς συγκυρίες επιτρέπουν εφησυχασμό. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη ακόμη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ότι η Ρωσική οικονομία ακολουθεί έντονα πτωτική πορεία. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην δίνη πολιτικών εξελίξεων, με απρόβλεπτες τις επιπτώσεις στην οικονομία της. Δεν μπορούμε ακόμη να κλείνουμε τα μάτια στις προσπάθειες πολλών χωρών να επαναπατρίσουν κεφάλαια, ή να αφαιρέσουν σε παγκόσμιο επίπεδο πλεονεκτήματα από τα οποία επωφελείται και η δική μας οικονομία.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το πρόγραμμα να παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης χωρίς εκπλήξεις. Η τήρησή του άλλωστε, είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στις αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Θέλουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Κύπρο. Την Κύπρο της ανάπτυξης και της αειφόρου ευημερίας, που θα στηρίζεται σε στέρεα θεμέλια. Μέσω της δημοσιονομικής εξυγίανσης και όχι δια μέσω ενός αλόγιστου δανεισμού. Είμαστε ασυμβίβαστοι σε αυτό τον στόχο, όσο σκληρή προσπάθεια και αν χρειάζεται.

Η ανάπτυξη, η στρατηγική κατεύθυνση της χώρας για το αύριο, δεν είναι υπόθεση του μνημονίου. Είναι δουλειά εμάς των Κυπρίων. Δουλειά δική μας, της βουλής και της πολιτικής ηγεσίας. Κυρίως, είναι δουλειά της κυβέρνησής μας.

Με την εκπλήρωση των στόχων της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα και της τοποθέτησης των δημόσιων οικονομικών σε στέρεες βάσεις με την εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχουν επιτευχθεί οι πρώτες μεγάλες προτεραιότητες. Τώρα έχουμε ενώπιον μας το στοίχημα της οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο είμαι σίγουρος πως θα κερδίσουμε.

Πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός σε βάθος χρόνου που να στηρίζει τους παραδοσιακούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας ενώ παράλληλα να προωθεί την ανάπτυξη και άλλων τομέων δραστηριότητας με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως είναι η παιδεία, η υγεία, η έρευνα, η καινοτομία. Αυτοί είναι τομείς στους οποίους η Κύπρος, με εφόδιο την αποδεδειγμένη εξωστρέφειά της και τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

ΕΡ: Τα ερωτήματα του μέσου Κύπριου πολίτη είναι πότε θα βρει δουλειά το παιδί του, πότε θα ανακάμψει η ζήτηση στην επιχείρησή του, πότε θα έρθουν μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό. Πιστεύετε ότι θα δούμε κάτι τέτοιο μέσα στο 2015;

ΑΠ: Το 2015 διαφαίνεται ενθαρρυντικό, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν. Πιστεύω ότι οι πιέσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχιστούν. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να καταστεί η Κύπρος ανταγωνιστική και ελκυστική σε νέες επενδύσεις. Χρειαζόμαστε φρέσκο χρήμα από το εξωτερικό υπό την μορφή βιώσιμων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Η θεαματική πτώση στην ισοτιμία του ρουβλιού στις αγορές και η επιδείνωση της Ρωσικής οικονομίας θα μας επηρεάσουν αρνητικά και ιδιαίτερα την τουριστική βιομηχανία, καθώς αποδυναμώνεται το νόμισμα της χώρας και οι υπηρεσίας μας καθίστανται ακριβότερες για αυτούς.

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι ένα θετικό σημείο και αναμένεται να επιφέρει αλυσιδωτές μειώσεις σε αρκετά προϊόντα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και μείωση στα κόστη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Φυσικά, οι πολιτικές εξελίξεις και η αστάθεια που παρατηρείται στην Ελλάδα θα επηρεάσουν αρνητικά όλη την ευρωζώνη. Και ενδέχεται η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που ακολούθησε την μετατροπή καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να αποδειχθεί, έστω και εκ των υστέρων, επωφελής για τη χώρα μας, παρά τον τρόπο, την τιμή και το χρονικό σημείο που αυτή επιβλήθηκε.

Ήδη ξένοι επενδυτές επένδυσαν τεράστια ποσά στον χρηματοπιστωτικό μας τομέα. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, ύψους 1 δις ευρώ, προήλθε από επενδυτές του εξωτερικού, καθώς επίσης και η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας.

Από τη στιγμή που ζούμε σε περίοδο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ρευστότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών αποτελούν τομείς που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης στον τόπο μας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Επίσης, ο σχεδιασμός για δημιουργία καζίνο έχει προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την συγκεκριμένη επένδυση, που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία.

Στην επόμενη μέρα για την οικονομία της Κύπρου οφείλουμε να στηριχθούμε στις διαχρονικές αλλά και στις νέες της δυνάμεις. Στους τομείς που συνέβαλαν στην πρόοδο και ευημερία των τελευταίων δεκαετιών. Έχουμε υποχρέωση να παράσχουμε κάθε δυνατό εφόδιο στην μεσαία τάξη και τους νέους μας, για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά. Στηρίζοντας τους, στηρίζουμε την ίδια την οικονομία.

Έχοντας πάντα κατά νου, ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι την ουσιαστική εμπιστοσύνη των αγορών. Μόνο έτσι προσελκύονται ξένες επενδύσεις, ανοίγουν νέες επιχειρήσεις και αναπνέουν ξανά οι υφιστάμενες. Χωρίς επενδύσεις και τόνωση της επιχειρηματικότητας, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται.

Και σε μια χώρα που δυστυχώς δαιμονοποιήθηκε το κέρδος ως ανάθεμα, θα πρέπει να αντιληφθούμε επιτέλους ότι αν οι επιχειρήσεις δεν κερδίζουν, ούτε η ανάπτυξη θα έρθει, ούτε το κράτος θα έχει τα φορολογικά έσοδα που χρειάζεται, για να μπορεί να ασκήσει τον κοινωνικό και ρυθμιστικό του ρόλο. Ανάθεμα είναι η ζημιά, οι στρεβλώσεις και η αισχροκέρδεια. Το κέρδος και η έντιμη επιχειρηματικότητα είναι ευλογία.

Σημειώσαμε θετικά τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα έχουμε νέες φορολογίες. Όμως αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Θέλουμε σταδιακά και όταν τα δημόσια οικονομικά το επιτρέπουν να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων και επιβαρύνσεων.

ΕΡ: Μας υποσχεθήκατε ακόμη τιμωρία όλων των ενόχων για την οικονομική καταστροφή. Δυο χρόνια σχεδόν και δεν είδαμε τίποτα ακόμη…

ΑΠ: Χωρίς τιμωρία δεν υπάρχει σταθερότητα στο σύστημα. Η κοινωνία δικαίως ζητά τιμωρία, ανεξάρτητα αν δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης. Οι πολίτες θέλουν βελτίωση της καθημερινότητας τους, των οικονομικών και κοινωνικών τους προβλημάτων. Θέλουν να ξαναδούν την οικονομία να ξαναβάζει μπρος, να επανέλθει η ευημερία. Η τιμωρία είναι μονόδρομος, όμως από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα. Είναι η ώρα να βάλουμε μπροστά σχεδιασμούς για την οικονομική αναπτυξιακή πολιτική. Είμαι πιο έντονος από τους πολίτες. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όμως δεν είναι αρκετό. Αν πάνε κάποιοι στη φυλακή, που πρέπει να παν, δεν θα βρει δουλειά ο άνεργος. Πρέπει να υπάρχουν πολιτικές εξόδου από την ύφεση και να οδηγούν σε ανάπτυξη. Οι αρχές έχουν αναλάβει τη διερεύνηση. Οι πολιτικές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, την ώρα που οι υποθέσεις είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, δεν προσθέτουν, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να αφαιρούν από την προσπάθεια για διαλεύκανση. Λέγοντας ότι κανένας κατηγορούμενος δεν είναι ένοχος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, στηρίζουμε τις αρχές στο να διερευνήσουν πλήρως όλες τις υποθέσεις για οποιονδήποτε και από οπουδήποτε, ιδεολογικά, γεωγραφικά, προέρχεται.

Ήδη έχουμε δει δικαστήρια να εκδικάζουν αποφάσεις και κατηγορούμενους να οδηγούνται στις κεντρικές φυλακές για τα παραπτώματα τους. Ήδη οι αρμόδιες αρχές έχουν επιδικάσει υποθέσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό ταμείο της CYTA, υποθέσεις φοροδιαφυγής ενώ για άλλες υποθέσεις που αφορούν σκάνδαλα στα Συμβούλια Αποχετεύσεως, το ΤΕΠΑΚ και την Τράπεζα Κύπρου έχουν κατηγορηθεί συγκεκριμένα άτομα και η εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια θα ξεκινήσει σύντομα. Επίσης, οι έρευνες από τις αρχές για άλλες υποθέσεις που αφορούν τις συνθήκες που οδήγησαν στο κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Έχουμε όλοι μας υποχρέωση να καθαρίσουμε αυτή την μαύρη εικόνα της σήψης που βλέπουμε καθημερινά. Δεν τιμά κανένα Κύπριο η βαθιά ριζωμένη διαφθορά και διαπλοκή που σήμερα αποκαλύπτεται. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Στα θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας των θεσμών, δεν επιτρέπεται καμία έκπτωση. Δεν επιτρέπονται ούτε σκιές, ούτε υπόνοιες. Θα είναι ασυγχώρητο για εμάς, να καταφέρουμε να βγάλουμε την Κύπρο από την κρίση και να μην το έχουμε προσέξει όσο πρέπει αυτό.

Αναγνωρίζοντας ότι επιτέλους, για πρώτη φορά σε τόση έκταση σε αυτό τον τόπο ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται και να οδηγούνται στην δικαιοσύνη αυτά τα φαινόμενα, θα πρέπει και εμείς, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Να κάνουμε την ανατροπή. Να δουλέψουμε σκληρά προς τρεις κατευθύνσεις:

Η πρώτη, είναι η μηδενική ανοχή. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά, δεν πρόκειται ποτέ να χαριστούμε σε κανέναν. Ακόμη και αν είναι στέλεχος, φίλος ή αδερφός μας. Ζητούμε από τις αρχές αυτού του κράτους να εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Όπως και απαιτούμε την εξάντληση των ερευνών για το τι μας οδήγησε στην οικονομική καταστροφή. Για τα εγκληματικά λάθη του τραπεζικού τομέα αλλά και για το πως κρατήθηκαν τράπεζες που δεν έπρεπε στην ζωή και πως τα δημόσια οικονομικά εκτροχιάστηκαν για να φορτώσουν με δισεκατομμύρια χρέος το λαό μας. Προσωπικά δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την προσπάθεια για την απόδοση των ευθυνών, εκεί και όπου ανήκουν. Και όποιος και αν είναι αυτός που ευθύνεται.

Η δεύτερη κατεύθυνση, είναι η θεσμική θωράκιση. Απαιτείται να καθορίσουμε που και τι είναι ασυμβίβαστο. Να ταυτίσουμε το νόμιμο με το ηθικό.

Το τρίτο και κυριότερο, είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία παντού. Να γνωρίζει ο πολίτης το σκεπτικό των αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των δικών του χρημάτων. Το δημόσιο χρήμα ανήκει στους πολίτες, και οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια για το πως το διαχειρίζονται οι εκλεγμένοι και διορισμένοι τους άρχοντες.

Η αξιοπιστία των θεσμών, είναι η πιο σημαντική κληρονομιά που οφείλουμε να αφήσουμε σε αυτό το κράτος. Και προσκαλώ όλους, να εργαστούμε μαζί για να το πετύχουμε, αν πράγματι εννοούμε τα όσα διακηρύσσουμε.

ΕΡ: Είστε ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα; Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο χειρισμός του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έπρεπε να ήταν ταχύτερος και αποτελεσματικότερος.

ΑΠ: Η θετική κατάληξη των stress tests των τραπεζών επιβεβαιώνει τη σταθεροποίηση σιγά-σιγά του τραπεζικού τομέα, μόλις 18 μήνες μετά το ισχυρό σοκ που υπέστη.

Αφού ο τραπεζικός τομέας μπήκε σε μια πορεία σταθεροποίησης, πρέπει να γνωρίζουν οι τράπεζες ότι θα παρακολουθούμε τις πρακτικές τους και δεν θα αφήσουμε κάποιες πρακτικές των τραπεζών να στραφούν ενάντια στους αδύναμους. Παράλληλα, η ευθύνη που νοιώθω έναντι της κοινωνίας είναι ότι πρέπει να αρχίσω να νομοθετώ και για τους πολίτες, για την κοινωνία, για την κοινωνική συνοχή. Αυτό το αισθάνομαι ως πολιτική μου υποχρέωση. Και σε συνεργασία με την κυβέρνηση, είναι ευθύνη δική μας η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Υπάρχουν μερικά πράγματα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην μείωση της επιβάρυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην οικονομία της Κύπρου. Οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν με την αναδιάρθρωση των τραπεζιτικών δανείων με διαδικασίες εύκολες και απλές για να μπορέσουν να ακολουθήσουν και οι πολίτες. Πρέπει επίσης να δημιουργηθούν ειδικευμένα τμήματα για την βοήθεια των αναδιαρθρώσεων των τρέχουσων βιώσιμων δανείων το συντομότερο δυνατό. Τα τρέχοντα επιτόκια πρέπει να μειωθούν προς το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Τελειώνοντας η περίοδος αποπληρωμής των υφιστάμενων βιώσιμων δανείων πρέπει να επεκταθεί έτσι ώστε να μπορέσουν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Το τραπεζικό σύστημα οφείλει επιτέλους να αναλάβει με τόλμη την δική του ευθύνη. Έχουμε φτάσει στα όρια μας στην Κύπρο να ψηφίζουμε νομοσχέδια και ρυθμίσεις για να σωθούν οι τράπεζες. Υπάρχουν συμπολίτες και επιχειρήσεις μας που έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής σε καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα, για να καλυφθούν οι αυθαιρεσίες των τραπεζών. Τώρα που σώθηκαν, είναι η δική τους ώρα. Να προβούν στις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται, να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια, να διαγράψουν από τις πρακτικές τους τις παράνομες ενέργειες και υπερχρεώσεις, να τροφοδοτήσουν την υγιή ανάπτυξη. Και να γνωρίζουν καλά, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ευημερήσουν, αν δεν ευημερήσει πρώτα ο λαός και η οικονομία αυτού του τόπου. Αλλά και να γνωρίζουν ότι δε θα παραμείνουμε απαθείς σε τυχόν αυθαιρεσίες τους.

ΕΡ: Θα επανέλθω σε μια άλλη υπόσχεση σας. Μας είπατε ότι ουδείς θα χάσει το σπίτι του από τις εκποιήσεις. Επίσης, μας υποσχεθήκατε το περιβόητο «νοίκι έναντι δόσης». Τελικά τίποτα από αυτά δεν ισχύει…

ΑΠ: Ο νόμος για τις εκποιήσεις δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα λόγω μη ψήφισης των αναγκαίων κανονισμών που πρέπει να ψηφιστούν και αυτοί. Συνεπώς η νομοθεσία για τις εκποιήσεις δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Ταυτόχρονα, έχουν κατατεθεί στη Βουλή τα 3 από τα 5 νομοσχέδια που θα συνθέσουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Τα υπόλοιπα 2 νομοσχέδια είναι στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία, ενώ το ένα από αυτά έχει δοθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην Συμβουλευτική Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για διαβούλευση.

Με την ταυτόχρονη εφαρμογή των πιο πάνω θα έχουμε ένα όπλο στα χέρια των τραπεζών για να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν δώσει ως δάνεια, ενώ την ίδια ώρα θα μπαίνει σε εφαρμογή ένα δίκτυ προστασίας για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εξυπηρετήσου τα δάνεια τους λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Άρα θα υπάρχει ένα σύστημα σε εφαρμογή που από τη μία θα δίνει όπλο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεκδικήσουν το λαβείν τους, ενώ από την άλλη θα παρέχεται η προστασία σε αυτούς που τη δικαιούνται.

Εδώ θα πρέπει να γίνει και ένας διαχωρισμός για το τι εστί η πρώτη κατοικία. Μια οικία αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ ή 1.000 τ.μ. θα πρέπει να προστατεύεται; Έχω την άποψη πως όχι. Δεν είναι το ίδιο να προστατεύεις κατοικίες μέχρι ορισμένης αξίας και εμβαδού, για νοικοκυριά που αδυνατούν να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους λόγω των επιπτώσεων της κρίσης με να προστατεύεις πολυτελέστατες επαύλεις ή κατοικίες ατόμων που δεν εξυπηρετούν εσκεμμένα τις υποχρεώσεις τους εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση.

ΕΡ: Τα οφέλη για την Κυπριακή οικονομία από την εξεύρεση φυσικού αερίου θα έρθουν πιο αργά απ’ ότι περιμέναμε στο παρελθόν. Είμαστε τότε υπεραισιόδοξοι; Κάναμε κάποια ενδιάμεσα λάθη; Πώς βλέπετε τώρα τα πράγματα;

ΑΠ: Η ενέργεια οπωσδήποτε ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κυπριακή οικονομία. Είμαστε αισιόδοξοι αλλά επιβάλλεται να είμαστε και απόλυτα προετοιμασμένοι, με πραγματισμό, αλλά και με όραμα, ώστε να καταστεί η χώρα μας ενεργειακό κέντρο. Δεν πρέπει όμως να θεωρούμε την ενέργεια ως το όχημα για να δραπετεύσουμε από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Οφείλουμε να συνεχίσουμε πιστά στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, χωρίς να υπολογίζουμε μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες.

Το βλέπουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ, ότι μία καινούργια δύναμη ανάπτυξης και γεωπολιτικής αξίας αναδύεται μέσα από τους υδρογονάνθρακες. Διευρύνεται η προοπτική να καταστεί η χώρα μας πυλώνας ειρήνης, ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας σε όλη τη γύρω περιοχή. Αλλά και όχημα απεξάρτησης της Ευρώπης από την μία και μόνη πηγή φυσικού αερίου.

Βλέπουμε την κυβέρνησή να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιεί αυτή την προοπτική. Στην διεθνή πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι. Υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα και η Κύπρος σήμερα αξιοποιεί συμφέροντα και συνέργειες που συνεχώς προκύπτουν στην περιοχή μας. Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή μας θέση.

Η χώρα μας, μαζί και με την Ελλάδα, ανοίγονται και συνεργάζονται με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο. Δεν είμαστε πια οι άγνωστοι, προβληματικοί γείτονες. Ασφαλώς, δεν γίναμε υπερδύναμη. Είμαστε και θα παραμείνουμε προσγειωμένοι. Έχουμε όμως ρόλο να διαδραματίσουμε και αυτό είναι που κάνουμε.

Παράλληλα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την σημασία που έχει η συμβολή της Κύπρου και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Και χρειάζεται ένας σοβαρότατος προβληματισμός αλλά και ενεργειακή και γεωστρατηγική ανάλυση για αυτό το σημαντικό θέμα.

Και θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Για την ανάγκη οι υδρογονάνθρακες να είναι ουσιαστικό κίνητρο που θα βοηθήσει την λύση. Δεν μπορεί να καταστούν οι υδρογονάνθρακες όλης της περιοχής, αιχμάλωτοι των τουρκικών στρατηγικών. Ούτε όμως και για εμάς να γίνουν εφαλτήριο έπαρσης και αλαζονείας, που παραπέμπει σε άλλη μια εικονική πραγματικότητα. Τους θέλουμε ως κίνητρο λύσης του κυπριακού. Όχι ως όχημα αδιεξόδου και στασιμότητας.

ΕΡ: Η κρίση στην Κυπριακή οικονομία έφερε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς: Στο Κράτος, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία, στην Δικαιοσύνη, παντού. Πιστεύετε πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές προχωρούν και αν ναι, πότε θα αποδώσουν;

ΑΠ: Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε μάλιστα να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά και ακόμη πιο θαρραλέα. Χρειαζόμαστε επιτάχυνση στον δρόμο των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλαγές που δεν περιορίζονται στις επιταγές του μνημονίου, αλλά επεκτείνονται και διευρύνονται για να καλύψουν και να πετύχουν το όραμα της καλύτερης Κύπρου.

Ήδη έχει γίνει αρκετή δουλειά και διαβούλευση για αρκετά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας υπηρεσίας, για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ξεκινά τώρα ο δημόσιος διάλογος για το ΓΕΣΥ. Σίγουρα η υλοποίηση τους θα επιφέρει απτά παραδείγματα για την καθημερινότητα των πολιτών καθώς επίσης και σημαντικές εξοικονομήσεις για τα δημόσια οικονομικά.

ΕΡ: Κύριε Νεοφύτου, δύο χρόνια περίπου μετά τον Μάρτιο του 2013, πώς αξιολογείτε το έργο της Κυβέρνησης;

 ΑΠ: Από τα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης το 2013, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, χωρίς όμως εφησυχασμό, και με σταθερή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης που ήταν η αποφυγή της χρεοκοπίας, η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος έχουν επιτευχθεί αποτελεσματικά.

Η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής προχωρεί κανονικά. Έχουμε ξεπεράσει κάθε στόχο του προγράμματος με το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα το 2014 να είναι στο 2% έναντι των προβλέψεων του προγράμματος για 3.1%, εν μέρει επειδή η διολίσθηση του ΑΕΠ μετά την οικονομική κατάρρευση συγκρατήθηκε. Οι αντοχές που έχει επιδείξει η κυπριακή οικονομία, ιδιαίτερα στον κλάδο των υπηρεσιών και του τουρισμού συντείνουν στη θετική επίδοση της χώρας. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Για πολλές μεταρρυθμίσεις η δημόσια διαβούλευση έχει ξεκινήσει. Για παράδειγμα για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ΓΕΣΥ, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, το πλαίσιο αφερεγγυότητας έχουν γίνει συναντήσεις και έχουν ανταλλαγεί απόψεις. Πολύ σύντομα, όσα νομοσχέδια εκκρεμούν ακόμα, θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση τους από τα κόμματα.

 

 


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα