Όλα του γάμου εύκολα με ένα κλικ

Όλα του γάμου εύκολα με ένα κλικ

 


 

Κυπριακή ευρεσιτεχνία για αύξηση του γαμήλιου τουρισμού

 

Της Αγγέλας Κωμοδρόμου

 

«Η ιδέα για τη δημιουργία του BookYourWeddingDay.com δημιουργήθηκε μέσα από τις εμπειρίες που απέκτησα τα τελευταία 10 χρόνια, ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κορυφαία αλυσίδα ξενοδοχείων αλλά και μέσα από το κενό που είχα εντοπίσει στο wedding market», επεσήμανε μιλώντας στο EUROΚΕΡΔΟΣ η Μαρία Ευριπίδου, δημιουργός του συστήματος και εκτελεστική διευθύντρια.

Πρόκειται για την πρώτη και μοναδική διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα κράτησης ημερομηνίας για διοργάνωση πολιτικού γάμου -προϊόν κυπριακής ευρεσιτεχνίας- και σύμμαχο των Δήμων στην ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού στην Κύπρο. Ενός είδος τουρισμού που μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί «φλέβα χρυσού» για την κυπριακή οικονομία, μιας και τα έσοδα από την τέλεση πολιτικών γάμων από ξένους, θα ξεπεράσουν φέτος τα 120 εκ. ευρώ.

Ρωτώντας την για το πώς γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας της πλατφόρμας διευκρίνισε ότι το BookYourWeddingDay.com δεν είναι εταιρία διοργάνωσης γάμων, αλλά η πρώτη και μοναδική διεθνής διαδικτυακή πλατφόρμα επικύρωσης ημερομηνίας τελετής πολιτικού γάμου στον επιθυμητό χώρο. «Οι χώροι αυτοί είναι συνήθως ξενοδοχεία ή άλλοι παραθαλάσσιοι χώροι που έχουν δημιουργηθεί από τα δημαρχεία για την διεξαγωγή πολιτικών γάμων, ελκύοντας έτσι περισσότερα ζευγάρια από το εξωτερικό και στοχεύοντας στην ανάπτυξη αυτής της σημαντικής αγοράς τουρισμού», σημείωσε.

«Ξεκινώντας λοιπόν με την προβολή του wedding market από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύντομα εντόπισα ένα μεγάλο πρόβλημα που ουσιαστικά αντιμετώπιζαν οι τουριστικοί πράκτορες για όλες τις χώρες-γαμήλιους προορισμούς. Η επικοινωνία και διαδικασία για επικύρωση ημερομηνίας της τέλεσης πολιτικού γάμου δεν είχε προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα της ψηφιακής εποχής, με αποτέλεσμα να παραμένει εξαιρετικά χρονοβόρα. Μέχρι να φτάσει το αίτημα του ζευγαριού από τον τουριστικό πράκτορα του εξωτερικού στο ξενοδοχείο της επιλογής του κάθε ζευγαριού και στο δημαρχείο για να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα και να καταλήξουν σε ημερομηνία, μπορούσε να πάρει από 6-8 εβδομάδες. Αυτό πιθανόν να λειτουργούσε ως ανασταλτικός ή αποθαρρυντικός παράγοντας για τα ζευγάρια, με αποτέλεσμα να χάνει η Κύπρος μας σημαντικά έσοδα από τον γαμήλιο τουρισμό», ανέφερε.

Όσον αφορά την ανταπόκριση του κοινού, σημείωσε πως είναι μεγάλη και κάθε μέρα γίνεται μεγαλύτερη, αφού η πλατφόρμα μετράει αρκετές επισκέψεις από τουριστικούς πράκτορες και ζευγάρια από το εξωτερικό.

 

Αυτοματοποίηση των διαδικασιών

Το BookYourWeddingDay.com  βασίζεται στην αυτοματοποίηση της όλης διαδικασίας επικύρωσης ημερομηνίας. Τα ξενοδοχεία τοποθετούν την διαθεσιμότητα τους για δύο χρόνια και τα δημαρχεία επικυρώνουν τα time slots που μπορούν να πραγματοποιήσουν. Με τον τρόπο αυτό, η πλατφόρμα εμφανίζει τη διαθεσιμότητα των χώρων γαμήλιων τελετών των ξενοδοχείων ή άλλων αδειούχων χώρων σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στους ενδιαφερομένους να κάνουν την κράτησή τους άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τη χρονοβόρα διαδικασία που ίσχυε πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας. «Γίνεται ενδελεχής έλεγχος των στοιχείων των ζευγαριών καθώς και των τουριστικών πρακτόρων (ID Validation) έτσι ώστε να αποφεύγονται οι πολλαπλές κρατήσεις που συνήθως οδηγούν σε ακυρώσεις. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα στο ζευγάρι να προσκομίζει όλα τα σχετικά πιστοποιητικά που απαιτούνται από τα Δημαρχεία, μέσω της πλατφόρμας και επομένως να γίνεται έγκαιρη επιβεβαίωση των εγγράφων από το δημαρχείο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι ο συντονισμός και η οργάνωση που προσφέρει το BookYourWeddingDay.com, εξοικονομεί και από τους λειτουργούς του Δήμου και τους ξενοδόχους πολύτιμο χρόνο. Επιπλέον, η πλατφόρμα μπορεί να αξιοποιηθεί για την περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών και την ανάλογη προσαρμογή της στρατηγικής, αφού προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να λαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο», σημείωσε.

 

Ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού

Η ίδια πιστεύει στην περεταίρω ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού στην Κύπρο. «Μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, την πιστή μας αγορά τουρισμού, κάθε χρόνο ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να τελέσουν το γάμο τους 280,000 ζευγάρια, με κάθε ζευγάρι να συνοδεύεται από 30 καλεσμένους μέσο όρο που διανυκτερεύουν για μέσο όρο 10 βράδια. Στην Κύπρο λαμβάνουμε γύρω στους 5,000 γάμους μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός πολύ σημαντικός για την οικονομία μας. Το πρόβλημα του μεγάλου χρόνου αναμονής αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες-γαμήλιοι προορισμοί, άρα φαντάζεστε πόσο εύκολα μπορεί να αυξηθεί το wedding market, λύνοντας το πρόβλημα στην Κύπρο».

Προχωρώντας ανέφερε πως ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι Βρετανοί επιλέγουν να παντρευτούν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου είναι το απαγορευτικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν. Αντίθετα, στην Κύπρο τα τέλη όλης της διοργάνωσης του πολιτικού γάμου και της διαμονής είναι πιο προσιτά, παρά τις διαφοροποιήσεις στις ισοτιμίες στερλίνας –ευρώ. Επίσης, η γεωγραφική τοποθεσία της Κύπρου, οι πανέμορφες παραλίες, τα πολυτελή ξενοδοχεία, το καλό μεσογειακό φαγητό και η ευχέρειά μας στην Αγγλική γλώσσα, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που καθιστούν το νησί μας ένα δημοφιλή γαμήλιο προορισμό.

Όσον αφορά την προώθηση της πλατφόρμας, αυτή έχει ήδη ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύντομα ξεκινά η προβολή σε Ρωσία, Λίβανο και Ισραήλ.

Σχετικά με το κόστος χρήσης από τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια, η κ. Ευριπίδου ανέφερε πως ο τελικός χρήστης καταβάλλει ένα μικρό τέλος έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ακυρώσεις. «Το ποσό αυτό, που είναι αποδεκτό και από τους διοργανωτές ταξιδιών, λειτουργεί σαν παράγοντας στη μη ακύρωση του γάμου».

Πρόσθεσε επίσης πως σχεδόν όλοι οι Δήμοι που διεξάγουν γαμήλιες τελετές συμμετέχουν στην πλατφόρμα, όπως για παράδειγμα αυτός της Πάφου, Αγίας Νάπας, Λεμεσού, Γερμασόγειας, Γεροσκήπου και Σωτήρας. «Τα πλεονεκτήματα για τους Δήμους είναι πολλά, αφού εκτός από την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου των λειτουργών τους, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προβάλλονται μέσα από την μοναδική υπηρεσία κράτησης ημερομηνίας πολιτικού γάμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα διατίθεται στους Δήμους, αλλά και στα ξενοδοχεία, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική χρέωση».

Όσο για το αν υπήρξε ενδιαφέρον για πώληση της συγκεκριμένης κυπριακής ευρεσιτεχνίας στο εξωτερικό, είπε πως έγινε πρόταση για πώληση της ευρεσιτεχνίας στο εξωτερικό, αλλά η ίδια θεωρεί ότι είναι πολύ νωρίς, αφού κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μια σωστή επιχειρηματική κίνηση.

«Η πλατφόρμα στο παρόν στάδιο προβάλλει την Κύπρο και την Ελλάδα. Τον τελευταίο μήνα μας πλησίασαν τέσσερις τουριστικοί οργανισμοί μακρινών γαμήλιων προορισμών και μας ζήτησαν όπως ενταχθούν άμεσα στο BookYourWeddingDay.com μιας και οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Αυτή η εξέλιξη με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μας».

Σε ερώτηση για το πόσο δύσκολο είναι «Το γυναικείο επιχειρείν: Από την ιδέα στην πράξη» και τα προβλήματα που αντιμετώπισε, σημείωσε πως σε αυτό φάνηκε τυχερή, λόγω της διάκρισής της σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας, αλλά και της συνεργασίας της με δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς τεχνολογίας κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, γεγονός που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ. «Από την μια μέρα στην άλλη βρέθηκα στην θέση να πρέπει να επιλέξω επενδυτή. Διαφορετικά, ίσως να ήταν δύσκολο επειδή είναι μια καινούρια υπηρεσία που καλεί όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν για το καλό της κάθε δημαρχίας στο σύνολο. Όσο αφορά το «γυναικείο επιχειρείν» πιστεύω ότι εναπόκειται στον κάθε χαρακτήρα. Προσωπικά θέτω στόχους και προχωρώ προσεχτικά. Είχα όμως την στήριξη και από τους μέχρι πρόσφατα εργοδότες μου καθώς και από την πλειοψηφία των ξενοδόχων στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα. Με τη δική τους υποστήριξη αλλά και τη σκληρή δουλειά, έχω καταφέρει να μετατρέψω την ιδέα σε πράξη».

Τέλος, η Μαρία Ευριπίδου δηλώνει πως η καινοτομία είναι το δυνατό της σημείο, αφού πιστεύει ότι καθετί έχει τη λύση του. Είναι επίσης υπέρμαχη της τεχνολογίας και πιστεύει ότι πρέπει να εξελισσόμαστε και να συμβαδίζουμε με τις δυνατότητες που μας προσφέρει, κι αυτό ακριβώς είναι και το BookYourWeddingDay.com, η αναβάθμιση και η προσαρμογή της διαδικασίας στην ψηφιακή εποχή.


Comments

comments

Σχετικά με τον Συγγραφέα